lukasz754 Opublikowano 27 Września 2009 #1 Opublikowano 27 Września 2009 Witam Wszystkich Proszę o odpowiedź czy przedstawiony schemat zastępuje układ z zaworem 4d Pozdrawiam: 4d.pdf Cytuj
yozik Opublikowano 27 Września 2009 #2 Opublikowano 27 Września 2009 Ten układ to klasyk z zastosowaniem zaworu 4-d , tylko pompa na drugiej nitce ( zasilaniu ) CO. Na samej górze tego działu forum jest ozaworach 4-D. Cytuj
lukasz754 Opublikowano 4 Października 2009 Autor #3 Opublikowano 4 Października 2009 Witam ! Poprawiny schemat przesyłam powtórnie. Forum o zaworach czytałem kilkakrotnie. Po prostu się pomyliłem podczas rysowania. Poniżej klasycznego jest połączenie o które pytam - czy można tak zastąpić zawór 4d Pozdrawiam 4d1.pdf Cytuj
lukasz754 Opublikowano 5 Października 2009 Autor #4 Opublikowano 5 Października 2009 Witam ! Hej Panowie pokuście się o odpowiedź, co o tym myślicie. Pozdrawiam: Cytuj
yozik Opublikowano 5 Października 2009 #5 Opublikowano 5 Października 2009 Jeśli chodzi o ten układ "zastępczy" to raczej to nie zadziała. Zawór 4-D jest dość specyficznym zaworem który jednocześnie łączy i rozdziela dwa obiegi czynnika umożliwiając im przepływ z jednoczesną możliwością wpływania jednego na drugi. Tak też jest i przy kotle. Między wyjściem a powrotem pieca występuje obieg kotłowy ( "grawitacyjny" choć nie do końca ) oraz obieg grzewczy z pompą, grzejnikami i całym rurociągiem. Zawór 4-D bardzo prosto i skutecznie rozdziela te obiegi dając możliwość ich współzależności. W ten sposób można piecu zapewnić optymalne warunki pracy a instalacji CO wymaganą temp. Poza tym przy obecnych cenach zaworów 4-D nie opłaca się kombinować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi