Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ma ktoś doświadczenie paleniem w Gs kostka z importu (zbyt 24)? cena 630 zł.

Opublikowano

Kostka to raczej do palenia od dołu:) Od góry raczej problematyczne. Trzeba dokładać po 3-4 kostki.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kilka lat temu na ruskiej kostce z ktk bardzo się przejechałem, z 3 ton po 8 stów miałem chyba z pół tony głazów. Trzeba uważać.

Opublikowano

Uważaj z tą kostką. Kup niewiele na próbę. Już sama cena mnie dziwi. Albo to słabiutki węgiel 21-23 MJ/kg albo zakamieniony. Ja w sierpniu kupowałem rosyjski groszek po 600 zł a następną dostawę mieli po 650. Kostka w sezonie za 630zl to dziwne.Ale może się mylę. Pamiętaj że im grubszy sort,  tym większa możliwość zakupu gruzu. W moim groszku na 30 kg zawsze znajduję 2-3 kamyki. W groszku, co dopiero w kostce? Mogą być mega bryły. Tylko zakup próbny.

Opublikowano

Byłem zobaczyć tą kostkę ładnie wygląda ale Pani powiedziała uczciwie że nie płuczą go więc w nim może być wszystko jest to raczej węgiel dla innych składów.

Opublikowano

Węgiel niepłukany to pewnik że zawiera sporo kamienia. Zwróć też uwagę czy nie ma dużo przerostów . Takie jasne pasma na bryłach. Jeśli są, będzie też dużo popiołu. Kostki powinny być o zwartej budowie, jeśli są kruche i da się je pokruszyć lekko uderzając o siebie, może  wystąpić zjawisko tzw. lasowania czyli samoistnego kruszenia i rozsypywania się kostek na skutek zwietrzenia. Ale taki efekt to mniej więcej po roku składowania. Największy jednak problem to kamień. Aha, w rosyjskim węglu  spotkać można grafit. To takie coś co wyglądem przypomina węgiel , ma połyskliwy kolor z ostrymi krawędziami. Nie pali się tylko żarzy. Mała ilość jakoś się zamiesza z węglem , większa utrudnia spalanie .

To tyle co mi przychodzi do głowy a na co warto zwrócić uwagę. Hejka.