Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przyłączenie c.o. i cwu do sieci miejskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Poszukuję porady. Pacjent to bliźniak z przyłączem do sieci miejskiego ogrzewania. Głownym źródłem ciepła w domu mają być grzejniki. Dodatkowo dwa krótkie obiegi ogrzewania podłogowego w łazienkach sterowane termostatami. Do tego dochodzi jeszcze bojler z podwójną wężownicą 140l. Wszystko to osobne obiegi. Moje pytanie brzmi jak to wszystko spiąć w całość. Z sieci miejskiej wychodzą rurki 25. Idea była taka, żeby spiąć na 2belkach rozdzielacza razem zasilania i powroty. Jednak na chłopski rozum coś mi tu nie pasuje. Pompa jest tylko na rozdzielaczu podłogówki (fakt faktem sterowana automatyką i będzie się załączać tylko sporadycznie). Moje pytanie brzmi co dodać do układu, co zmienić. Proszę o pomoc. Zbliża się zima i czas najwyższy spiąć to wszystko w całość.

Dziękuję i pozdrawiam

20201107_151255.jpg

20201107_151330.jpg

Edytowane przez Misura
Literówka :)
Opublikowano (edytowane)

a gdzie druga podłogówka podłączona , chyba nie na trójnikach , a gdzie bojler jest podpięty

a11.jpg

a na zasilaniu rozdzielacza przed 3D - zamiast drugiej mufy filtr osadnikowy  -zabezpieczy 3D i pompę

Edytowane przez mironw
Opublikowano

Druga podłogówka jeszcze nie podłączona. Oczywiście będzie wpięta w swoje miejsce.

Bojler nie jest jeszcze podpięty do obiegu. Jedynie do sieci wodociągowej (zawór odcinający, reduktor ciśnienia, zawór odcinający, grupa bezpieczeństwa, zawór spustowy).

Zwykły filtr osadnikowy skośny wystarczy czy zaleca Pan coś lepszego?

A więc obieg podłogówki z obiegiem grzejnikowym strójnikować. Natomiast co z zasilaniem i powrotem bojlera? Producent podaje, że na zasilaniu należy zamontować zawór odcinający, zawór bezpieczeństwa (3bar) i automatyczny zawór odpowietrzający. Ciepłownia wymaga na zasilaniu "dodatkowego zabezpieczenia na dopływie ciepła do wężownicy zaworkiem termoregulacyjnym odcinającym zasilanie podgrzewacza w chwili gdy temperatura wody osiągnie w nim poziom 60°C".

Ma Pan jakiś pomysł jak to schludnie i poprawnie uszeregować?