Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Od niedawna mieszkam w bloku na pierwszym piętrze (stare budownictwo) i pojawił się następujący problem: 

Z rur pionu grzewczego (tak to się chyba nazywa) w łazience zaczął wydobywać się irutujący hałas jakby przelewającej się wody. Z moich grzejników nie wydobywa się żaden hałas i grzeją prawidłowo. Hałas jest tylko z tych rur, a najważniejsza informacja jest taka, że jest on cały czas - zarówno gdy moje grzejniki są odkręcone jak i zakręcone (posprawdzałem to na wszystkie sposoby). A kolejna informacja jest taka, że przez pierwszy miesiąc sezonu grzewczego nie było tego problemu (cisza w rurach zarówno gdy grzejniki miałem odkręcone jak i zakręcone). Problem pojawił sie po miesiącu od rozpoczęcia sezonu grzewczego.

Moja prośba brzmi następująco: Jak to uciszyć? Iść do społdzielni, do sąsiadów z góry lub z dołu? Jestem laikiem w tych tematach. Z góry dziękuję za porady. 

Załączam zdjęcie rur, z których jest hałas i zdjęcie jednego grzejnika, ale tak jak pisałem wcześniej - w grzejnikach jest wszystko w porządu, problemem jest hałas w rurach.

IMG_20201108_112147.jpg

IMG_20201108_112120.jpg

Opublikowano

a górze u sąsiadów musi być powietrze a najczęściej na ostatnim piętrze   u rodziców był ten sam problem jak tylko trochę cieplej się zrobiło to już spadła temperatura na instalacji i się zapowietrzały i co chwila telefon do spółdzielni i już panowie przychodzili odpowietrzać aż jednego razu założyli odpowietrzniki  automatyczny na pionach  i dodatkowo na grzejnikach ręczne  to przestali biegać  na 4 piętro , więc musisz sprawdzić może i na waszych pionach są odpowietrzniki tylko ktoś zakręcił zawory przed nimi albo kapturki na nich i nie działają prawidłowo

Opublikowano

Dzięki wielkie @mironw za podpowiedź.

Przeczytałem oczywiście wszystkie wątki do podobnych przypadków na forach. 

Każda dodadkowa wskazówka jest dla mnie cenna, bo nie ukrywam, że jestem amatorem w tych kwestiach.