kaz Opublikowano 18 Października 2020 #1 Opublikowano 18 Października 2020 Po zmianie kotła na gazowy wymieniony objaw stał się strasznie dokuczliwy. Strzelanie/trzeszczenie rury jest jak woda w centralnym nagrzewa się i chłodzi. Rura "20" stalowa przechodzi przez strop betonowy na piętrze i tam "strzela". Czy macie może jakiś patent aby pozbyć się/ złagodzić te odgłosy? - strasznie to wnerwiające. Cytuj
Jozefg1 Opublikowano 18 Października 2020 #2 Opublikowano 18 Października 2020 Miałem to samo z dwoma rurami. Rozszerzalności termicznej nie przeskoczysz. Postaraj się na tą rurkę nasunąć jakąś koszulkę plastikową albo wstrzyknąć piankę . Chodzi o zrobienie podkładki w miejscu tarcia ze ścianą czy stropem lub uchwytem. W skrajnym przypadku może być konieczne odkucie materiału dookoła rurki.... Cytuj
kaz Opublikowano 18 Października 2020 Autor #3 Opublikowano 18 Października 2020 Problem jest taki, ze jest to w trudno-dostępnym miejscu i i nie ma miejsca w stropie ( jest na styk) aby cokolwiek włożyć w otwór, w którym jest ta rura. Myślałem nawet aby od góry po rurze napuszczać jakiś olej - dałoby to coś czy beton od razu pochłonąłby olej? Cytuj
MikiQ Opublikowano 18 Października 2020 #4 Opublikowano 18 Października 2020 Ten olej ma zamortyzować uderzenie rurki w strop? Serio?Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj
eliks Opublikowano 19 Października 2020 #5 Opublikowano 19 Października 2020 Mam to samo kolego, wszystkie rury mam stalowe i w jednym miejscu jest to dość uciążliwe, ale przyzwyczaiłem się :-) Cytuj
kaz Opublikowano 19 Października 2020 Autor #6 Opublikowano 19 Października 2020 16 godzin temu, MikiQ napisał: Ten olej ma zamortyzować uderzenie rurki w strop? Serio? nie wiem, być-może zmniejszyłby tarcie, szukam jakiegoś rozwiązania - poradzisz coś oprócz obkuwania? Cytuj
MikiQ Opublikowano 22 Października 2020 #7 Opublikowano 22 Października 2020 Powiększ troche ta dziurę zeby rury nie dotykały strop - wystarczy 5mm luzu i wypełnił to pianką. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj
kaz Opublikowano 22 Października 2020 Autor #8 Opublikowano 22 Października 2020 z obkuwaniem to się domyśliłem - ale chodzi o to, ze podejścia nie ma za bardzo - w tym problem. Chyba trza będzie przywyknąć. :-( Cytuj
MikiQ Opublikowano 22 Października 2020 #9 Opublikowano 22 Października 2020 Nie ma rzeczy niemożliwych. Wszystko się da zrobić. Ludzie na księżyc latają a ty piszesz że się nie da dziury powiększyć. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Hermogenes Opublikowano 23 Października 2020 #10 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Uwierz mi MikiQ mimo tego co napisałeś o księżycu są tacy nawet z wykształceniem co nie potrafią zmontować tego na rurze. O czym przekonałem się w poprzednią niedzielę. Pozdrawiam Hermogenes Było wcześniej rozkręcone zapomniałem dopisać. Edytowane 23 Października 2020 przez Hermogenes Cytuj
mironw Opublikowano 23 Października 2020 #11 Opublikowano 23 Października 2020 dobrze że antena nie spadła bo gość pomyślał by czy opłacił abonament że mu programy zabrali Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi