Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Strzelająca rura w stropie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po zmianie kotła na gazowy wymieniony objaw stał się strasznie dokuczliwy.

Strzelanie/trzeszczenie rury jest jak woda w centralnym nagrzewa się i chłodzi.

Rura "20" stalowa przechodzi przez strop betonowy  na piętrze i tam "strzela".

Czy macie może jakiś patent aby pozbyć się/ złagodzić te odgłosy? - strasznie to wnerwiające.

Opublikowano

Miałem to samo z dwoma rurami. Rozszerzalności termicznej nie przeskoczysz.

Postaraj się na tą rurkę nasunąć jakąś koszulkę plastikową albo wstrzyknąć piankę .

Chodzi o zrobienie podkładki w miejscu tarcia ze ścianą czy stropem lub uchwytem.

W skrajnym przypadku może być konieczne odkucie materiału dookoła rurki....

Opublikowano

Problem jest taki, ze jest to w trudno-dostępnym miejscu i i nie ma miejsca w stropie ( jest na styk) aby cokolwiek włożyć w otwór, w którym jest ta rura.

Myślałem nawet aby od góry po rurze napuszczać  jakiś olej - dałoby to coś czy beton od razu pochłonąłby olej?

Opublikowano

Ten olej ma zamortyzować uderzenie rurki w strop? Serio?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam to samo kolego, wszystkie rury mam stalowe i w jednym miejscu jest to dość uciążliwe, ale przyzwyczaiłem się :-)

Opublikowano
16 godzin temu, MikiQ napisał:

Ten olej ma zamortyzować uderzenie rurki w strop? Serio?

nie wiem, być-może zmniejszyłby tarcie, szukam jakiegoś rozwiązania - poradzisz coś oprócz obkuwania?

Opublikowano

Powiększ troche ta dziurę zeby rury nie dotykały strop - wystarczy 5mm luzu i wypełnił to pianką.

Opublikowano

z obkuwaniem to się domyśliłem - ale chodzi o to, ze podejścia nie ma za bardzo - w tym problem.  Chyba trza będzie przywyknąć.  :-(

Opublikowano

Nie ma rzeczy niemożliwych. Wszystko się da zrobić. Ludzie na księżyc latają a ty piszesz że się nie da dziury powiększyć.

Opublikowano (edytowane)

Uwierz mi   MikiQ  mimo tego co napisałeś o księżycu są tacy nawet z wykształceniem co nie potrafią zmontować tego na rurze. O czym przekonałem się w poprzednią niedzielę. Pozdrawiam Hermogenes

Było wcześniej rozkręcone zapomniałem dopisać.

cybant-do-anteny-kierunk_3737.jpg

Edytowane przez Hermogenes
Opublikowano

dobrze że antena nie spadła bo gość pomyślał by czy opłacił abonament że mu programy zabrali