Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ST-480

keniz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o pomoc w ustawieniach sterownika st 480 kontrolowanego przez stronę https://emodul.pl. Nie wiem dlaczego podnoszenie temperatury na kotle powoduje zwiększanie się liczby ujemnej w nawiasie a kocioł dalej swoje 45 stopni. Myślałem że jest to zależne od tygodniówki jednak jest ona obecnie wyłączona. Ma ktoś pomysł aby podnieś temperaturę na kotle?

obraz_2020-10-11_072218.png

Mam co prawda inny sterownik, ale bezpośrednio po zmianie też coś takiego się wyświetla. Sterownik i tak reaguje na temperaturę zadaną, a po odświeżeniu strony lub aplikacji temperatura jest już wskazywana właściwa i bez nawiasów.

Jednak u mnie jest inaczej. Ustawiam temperaturę 50 stopni w nawiasie -5 i zostaje tak ciągle. Piec dobija do 45 stopni i przechodzi w podtrzymanie, praca od 42 stopni i tak w kółko. Jedynie nie ma "-" gdy temperatura kotła i cwo ustawie na tę samą temperaturę.

Edytowane przez keniz

Regulator pokojowy wyłączony tygodniówka wyłączona, pompy równolegle. Włączenie regulatora i tygodniówki nic nie zmienia. Jedynie takie samo ustawienie temperatury i cwu powoduje że brak "-" i piec dobija do zadanej temperatury. Na samym sterowniku też wyświetla -5 stopni.

obraz_2020-10-11_112611.png

Edytowane przez keniz

A masz tam parametr "temperatura priorytetu", coś takiego było w starych techach - powinno być 62C. 

Sterownik też pokazuje pompy równoległe? Takie rzeczy u mnie były kiedyś, w starym oprogramowaniu, ale tylko w trybie letnim.

To już nie wiem. Spisałbym ustawienia  z emodul i przywrócił jeszcze raz ustawienia fabryczne, ale z menu serwis (zahasłowanego), jeśli kiedyś działało.

Patrząc na te screen-y jakiś parametr jest ustawiony na 45°C, to wygląda tak jakby temp. był obniżane właśnie do 45°C, 48 (-3)= 45, 50 (-5)=45, 45(-0)=45, ale jako, że to sterownik Tech-a w instrukcji takiej informacji raczej nie znajdziesz, sam mam Techa i3plus i musiałem trochę czasu spędzić przy telefonie na rozmowach z serwisem, żeby zrozumieć działanie ich logiki.

Jak reset nie pomoże, dzwoń do Techa. Póki sezon się nie zacznie, bo będziesz czekał na połączenie 2 dni:-) 

Sprawdź ustawienia "obniżenie pokojówki", ustaw na 0 i daj znać, wg. instrukcji w nawiasie  jest właśnie wyświetlana temp o ile stopni została ona obniżona. 

Cieszy mnie, że udało się rozwiązać problem.

Pozdrawiam

To nie wina użytkownika, gdzieś w instrukcji widziałem zapis, że "reset" nie zmienia ustawień menu instalatora i powiedział bym jest to kwintesencja działania logiki sterowników Tech-a.

Instrukcja str. 11.

Cytat

III.3.p)Ustawienia fabryczne

Regulator jest wstępnie skonfigurowany do pracy.  Należy  go  jednak  dostosować  do własnych potrzeb. W każdej chwili możliwy jest  powrót  do  ustawień  fabrycznych. Załączając opcje ustawienia fabryczne traci się  wszystkie  własne  nastawienia  kotła (zapisane  w  menu  użytkownika)  na  rzecz ustawień  zapisanych  przez  producenta  kotła.  Od  tego  momentu  można  na  nowo  ustawiać  własne parametry kotła.

UWAGA Powrót  do  ustawień  fabrycznych  nie  usuwa  zmian w  nastawach instalatora  oraz serwisowych.!

Co byśmy nie pisali i nie robili, już nie pierwszy raz przekonałem się, że sterowniki Tech-a potrafią zaskoczyć, tutaj mieliśmy sytuacje, że ustawienia "pokojówki" trzeba było zmienić w dwóch miejscach, a reset nie pomógł.

Być może to wynika z tego, że te sterownik są rozbudowywane o kolejne moduły i po dołożeniu klejonego algorytmu do Mikrokontrolera niektóre funkcje się dublują w rożnych miejscach czy w różnych menu i działają równolegle, albo co gorsza mają przypisane priorytety i z jednego poziomu zmienisz wszystkie nastawy, a z innego już nie, albo też nie zostaną one zapisane.

I nie che tu niczego udowadniać, a jedynie zwrócić uwagę no to, że w tych sterownikach może dochodzić do sytuacji, że wprowadzone zmiany w którymś z menu pomimo ich zatwierdzenia nie spowoduje zmiany w jego działania.