Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem w trakcie dokańczania instalacji co. Został mi najtrudniejszy etap pracy czyli spięcie wszystkiego w piwnicy przy piecu. Chciałbym zamontować zawór czterodrogowy oraz ogrzewacz wody użytkowej. I tu pojawia się problem. We wszystkich schematach pompa wymuszająca znajduje się na wyjściu z pieca u mnie jest inaczej. Pompa z zaworem różnicowym jak to jest pokazana na załączonym schemacie znajduje się na powrocie. Mam ogromna prośbę. Jeżeli ktoś mógłby zweryfikować ten schemat i dorysować jak dokładnie wpiąć ten zawór. Druga kwestia to podłączenie zbiornika wyrównawczego. Czy istnieje możliwość zabudowy go w piwnicy przy piecu? Nie ma możliwości poprowadzenia już rurek na strych . Mój błąd. Jeżeli istnieje taka możliwość to jakie zabezpieczenia zastosować ? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

post-9361-1251480684_thumb.jpg

Opublikowano

Podaje Ci link do strony gdzie znajdziesz odpowiedź na wszystkie pytania które zadałeś w sprawie montażu zaworu i podłączenia ogrzewacza cwu.

Co do zbiornika w piwnicy to raczej odpada ( nie piszesz jaka jest wysokość budynku ale woda będzie dązyć do wyrównania ciśnienia czyli przy układzie otwartym zbiornik musi być najwyższym punktem instalacji). Przepisy pozwalają stosować kocioł na paliwo stałe w układzie zamkniętym jednak kocioł musi być wyposażony w urządzenia do odprowadzania nadmiaru ciepła.

http://www.luskar.pl/imp/kotly/prezentacja_zawor.html

Opublikowano

Dom ma około 10 m. Nie mam już możliwości doprowadzenia rurek do zbiornika wyrównawczego, ktróry powiniem być zainstalowany na strychu. Widziałem juz kilka instalacji w których zbiornik ten był zainstalowany blisko pieca. Dlatego pytam czy jest taka możliwość i jakie zastosować zabezpieczenia?