ppmarian Opublikowano 26 Sierpnia 2009 #1 Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Jestem na etapie poszukiwania buforu do instalacji CO. Chciałbym zastosować bufor 500L z wbudowaną wężownicą do przepływowego podgrzewania CWU Niestety ceny gotowych buforów z wężownicą na podgrzenie przepływowe CWU są bardzo wysokie. Natomiast ceny bojlerów do CWU z węzownicami do podłączenia CO są duzo niższe. Czy mozna zamiast buforu zastosować zwykły zbiornik CWU 500L z wężownica tylko odwócic jego działanie: - w miejsce podłączenia ZWU wpiąć zasialnie z pieca - w miejsce podłaczenia CWU wpiąć powrót do pieca - w miejsce podłaczenia zasilania pieca wpiąć ZWU - w miejsce podłaczenia powrotu do pieca wpiąć CWU mam świadomośc, że węzownica w bojleże ma mniejszą powierzchnię niż w buforze, ale chodzi mi tylko o wstępne podgrzenie CWU która następnie trafiałaby do zwykłego bojlera elektrycznego 150L i ewentualnie w zależności od posiadanej temperatury nadal byłaby dogrzewana elektycznie. schemat do oceny solar to tylko opcja do realizacje moze za 5lat Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi