horno Opublikowano 12 Maja 2020 #1 Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Witam mam taką instalację chcę dołożyć dodatkową pompę sterującą podłogówką w którym miejscu powinienem ją zamontować za zaworem 4d czy prosto z pieca?Chodzi mi żeby na podłogę był oddzielny obieg ,na pewno będę musiał przerobić zasilanie odciąć się od pionu z grzejników? Edytowane 12 Maja 2020 przez horno Cytuj
sambor Opublikowano 12 Maja 2020 #2 Opublikowano 12 Maja 2020 2 godziny temu, horno napisał: Chodzi mi żeby na podłogę był oddzielny obieg ,na pewno będę musiał przerobić zasilanie odciąć się od pionu z grzejników? Tak musisz się wpiąć pomiędzy zaw 4-D a pompę CO, oczywiście wtedy na obu obiegach - podłogówka i CO trzeba wstawić zawory zwrotne i grawitację diabli biorą. Można spokojnie wywalić wtedy zaw różnicowy- z resztą po grzyba on? Cytuj
horno Opublikowano 12 Maja 2020 Autor #3 Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Grawitacja i tak nie działa bo grzejniki mam na piętrze a cały dół podłogowe. Zawory zwrotne rozumiem trzeba zamontować na zasilaniu obu pionów wtedy? Te zawory zamontować za pompami w kierunku tłoczenia? Edytowane 12 Maja 2020 przez horno Cytuj
sambor Opublikowano 12 Maja 2020 #4 Opublikowano 12 Maja 2020 Albo na zasilaniu albo na powrocie, nie ma różnicy, oczywiście zgodnie z kierunkiem przepływu, a ten zaw różnicowy wywal, za rok, dwa może powodować kłopoty w działaniu CO. Cytuj
horno Opublikowano 12 Maja 2020 Autor #5 Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Czy to ma tak mniej więcej wyglądać ,przepraszam za rysunek . Czy może te zawory zwrotne mają być przed pompami? Edytowane 12 Maja 2020 przez horno Cytuj
mironw Opublikowano 12 Maja 2020 #6 Opublikowano 12 Maja 2020 a jaki typ rozdzielacza jest do podłogówki i jaki jeszcze chcesz dołożyć Cytuj
horno Opublikowano 13 Maja 2020 Autor #7 Opublikowano 13 Maja 2020 (edytowane) Nie chcę dokładać nowego rozdzielacza tylko zrobić osobne zasilanie drugą pompą z pieca sterowaną sterownikiem w ten stary ,żeby osobno sterowało podłogą na dole i grzejnikami na górze. Edytowane 13 Maja 2020 przez horno Cytuj
sambor Opublikowano 13 Maja 2020 #8 Opublikowano 13 Maja 2020 W dniu 12.05.2020 o 11:58, horno napisał: Czy to ma tak mniej więcej wyglądać ,przepraszam za rysunek . Czy może te zawory zwrotne mają być przed pompami? Schemat jest OK, zaw zwrotne też dobrze. Cytuj
mironw Opublikowano 17 Maja 2020 #9 Opublikowano 17 Maja 2020 A co będzie z pompą jak zawór termostatyczny się zamknie , a na dole w łazience nie masz jakiejś drabinki ? co można by było ją pod tą pompę podłączyć ? albo jakiś bypass . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi