Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tech 480 zPID wykrzyknik/hallotron


danielP88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam piec lokalnej firmy SpecStal ze sterownikiem firmy Tech 480 zPID.

Problem polega na tym, że w okresie letnim, jak zazwyczaj wszystkie grzejniki w domu pozakręcane, prócz ogrzewania podłogowego i ma za zadanie tylko ogrzać wodę i w lewej dolnej części wyświetlacza, gdzie mamy informację o poziomie nadmuchu nagle w trybie nadzoru miga wykrzyknik na przemian z literką H. Od tego momentu groszek się niedopala, a podajnik ciągle co jakiś czas podaje węgiel. Kombinuję cały czas w ustawieniach ze współczynnikiem podawania (od -30% do 30%) oraz ze współczynnikiem nadmuchu (od -10% do 30%). Ciągle to nic nie daje. Wyłączę sterownik, włącze ponownie, minutę działa ok, później znów to samo. Ktoś ma jakiś pomysł ?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żaden błąd. Miga tylko wykrzyknik na przemian z literką H w okienku gdzie w procentach jest siła nadmuchu. Kiedy miga, to właśnie węgiel podaje, ale nie do końca dopala. Kombinuję cały czas w ustawieniach siły nadmuchu i ilości podawania węgla. Czasami zaskoczy, ale po jakimś czasie znów wykrzyknik i znów przestaje dopalać. Da się wejść w coś takiego jak alarmy ?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ten jakby wentylatorek komputerowy przykrecony do obudowy dmuchawy. Teraz powiedz mi, czy kreci sie w czasie pracy dmuchawy

Edyta:

- jezeli sie nie kreci - masz przyczyne, musisz go wyczyscic, rozruszac, wymienic lub wyczyscic przestrzen powietrzna w kotle

- jesli sie kręci - przyczyna jest polaczenie ze sterownikiem (wtyczki, przewod)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę słabo to wygląda

IMG_20200511_203347.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 11.05.2020 o 20:35, gilal napisał:

Trochę słabo to wygląda

IMG_20200511_203347.jpg

To jest wtyczka, którą wyjmuję, jak żeby wyczyścić czasami wylot nadmuchu. Fakt, ogarnąłem to, zaizolowałem, teraz jest ok, ale to nie przyczyna. Nadal miga H i ! .

Nie pisałem tutaj dalej bo byłem poza domem. Żona obserwowała, wyświetlacz i było ok. Wszystko działało jak należy. Wróciłem do domu i jeszcze kilka dni było ok, do wczoraj. Znów zaczęło migać H na przemian z wykrzyknikiem i nie dopala węgla. Przed wyjazdem z domu grzebałem coś w parametrach Menu instalatora --> siła nadmuchu. Poprostu zmniejszałem lub zwiększałem współczynnik procentowy siły nadmuchu. Poskutkowało na prawie 3 tygodnie, problem zniknął. Wczoraj znów się pojawił i nie pomaga już zmiana siły nadmuchu. Nie mam pojęcia o co może chodzić.

W dniu 11.05.2020 o 18:53, HarryH napisał:

To ten jakby wentylatorek komputerowy przykrecony do obudowy dmuchawy. Teraz powiedz mi, czy kreci sie w czasie pracy dmuchawy

Edyta:

- jezeli sie nie kreci - masz przyczyne, musisz go wyczyscic, rozruszac, wymienic lub wyczyscic przestrzen powietrzna w kotle

- jesli sie kręci - przyczyna jest polaczenie ze sterownikiem (wtyczki, przewod)

Czyli będę musiał coś kombinować z połączeniem bo podczas nadmuchu kręci się normalnie.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może coś źle łączy przewód hall (RS) turbinki z sterownikiem

 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, Snurq napisał:

Dokładnie od tego bym zaczął, sprawdzenie połączeń i ew przeczyszczenie gniazd.

Sterownik --> Listwa --> Wentylator

 

Zobacz czy się kręci ta trubinka gdy dasz wentylator w pracy ręcznej na 1%

Dokładnie. Sprawdź czy w pracy ręcznej na 1% kręci się "turbinka". Bo dzieje się tak, że w przypadku gdy pojawi się już migające H z ! wentylator przyspiesza chyba na 100% i wtedy "turbinka" się będzie kręcić, a sterownik źle steruje pracą kotła. Ja miałem identyczny problem, zaraz na gwarancji. Powodem był zbyt duży opór "turbinki". Została wymieniona i problem już od 3 lat się nie powtórzył.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@danielP88 Zacznij od najprostszych rzeczy doprowadź do porządku wtyczkę przy wentylatorze, sprawdź przewody, czy nie są przełamane, dognij trochę konektory i przemyj wszystko spirytusem, przedmuchaj jeszcze wentylator sprężonym powietrzem. Nie tak dawno podobny problem miał jeden z kolegów ze sterownikiem (resetował się) i tam wystarczyło zająć się wtyczkami.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.