Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł kondencacyjny + dwa rozdzielacze podłogówki

mariusz950

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zainstalowałem sobie kocioł kondensacyjny saunier duval semia condens f25-a/1. Do kotła podłączyłem dwa rozdzielacze od podłogówki po 8 pentli 80-100m. Łącznie do ogrzenia mam około 180m2. Niestety co było do przewidzenia pompa w kotle nie jest w stanie ruszyć rotametrów, osiągam na nich około 0,5l/min. 

Tak myślałem że tego nie ogarnie ale teraz mam dylemat co zrobić. Rozdzielacze nie mają pomp ponieważ zamysł na przyszłość to pompa ciepła. W tym momencie mam kocioł który bez problemu mocą pokrywa mój dom ale do rozdzielaczy muszę dołożyć jedną pompe na dwa lub lepiej dwie pompy. 

Dwie pompy pchające każda w swój rozdzielacz będą dobrym rozwiązaniem tylko nie przepchają tyle wody przez kocioł. Czytałem o rozwiązaniu typu sprzęgło hydrauliczne dzięki któremu pompa z kotła będzie sobie w swoim tempie phać wodę do sprzęgła a ze sprzęgła planuje wyjść rurą cu 28 wstawić trójnik i rozdzielić obwody na dwie pompy dla dwóch rozdzielaczy.

A może wstawic pompy tak aby mieszały wodę tylko w rozdzielaczach a na zasilaniu każdego wstawić zawór zwrotny. W ten sposób każda pompa ogarnie przepływ na swoim rozdzielaczu a pompa z kotła będzi podawać na oba rozdzielacze tyle ile da radę. Dzięki temu uniknę kosztownego sprzęgła.

Zastanawia mnie kilka rzeczy:

Czy sprzęgło to nie przerost formy nad treścią?

Czy ze sprzęgła gdy wyjdę rurą cu 28 i rozdzielę ją na dwa obwody dla pomp 25/60 elektronicznych to średnica wystarczy dla dwóch pomp? Powrót analogicznie wraca przez trójnik na powrocie rurą cu 28 do sprzęgła.

W sprzęgle szybciej krążąca woda w obiegu podłogówki będzie mieszała się z wodą o temp. Np. 35stp.C z kotła co będzie powodować obniżenie temperatury zasilania podłogówki tak czy nie? A może tylko podczas rozruchu będzie to tak działać i poprostu dłużej podłoga będzie rozgrzewana?

Nie będę ukrywał że staram się zaoszczędzić ale nie za wszelką cenę. Przede wszystkim instalacja ma działać dobrze.

W internecie jest dużo informacji na temat mieszania podłogówki z grzejnilami co mam już opanowane. Chcial bym się teraz dowiedzieć jak ugryźć 100% podłogówki żeby było dobrze i profesjonalnie na tyle na ile portfel pozwoli.

Opublikowano
44 minuty temu, mariusz950 napisał:

Niestety co było do przewidzenia pompa w kotle nie jest w stanie ruszyć rotametrów, osiągam na nich około 0,5l/min. 

Czy robiłeś regulację przepływu pompy w kotle ?

Ten kocioł ma dość mocną pompę, jak będzie podkręcona na max to powinna zapewnić przepływ ok 1 l/min.

W tej instalacji wystarczy 1 pompa , która będzie dawać ok 1500l przy ciśnieniu 2,5-3 m sł wody, dobrą propozycją jest Wilo 25/1-6.

Sprzęgło raczej na 101% potrzebne.

Rury Cu28 wystarczą .

Należy tak wyregulować przepływy aby temp wody z kotła podawana na podłogę , na sprzęgle się nie obniżała.

Opublikowano

Przestawiłem śrubę i przepływ zwiękrzył się do około 1l/min. do drugiego rozdzielacze niestety niewiele wody dopływa i rotametry niewiele się ruszyły. Dodam że drugi rozdzielacz jest oddalony o około 7m od kotłowni w poziomie i zasilony jest rurą PP 32. 

Podsumowując muszę wstawić sprzęgło na 100% i minimum 1 pompę 25/1-6.

Dość niedrogie znalazłem pompy IBO i za dwie ibo miał bym jedną wilo lub grundfos. Producent a raczej dystrybutor ma stronę na której są pokazane parametry pomp i wygląda to dobrze. Pompy są pewnie chońskie ale co dziś nie jest.

Zastanawiam się w tej cenie nad dwoma pompami ibo psi 25/60 ponieważ czytałem że na jednej pompie ciężko ustawić dwa rozdzielacze.

Opublikowano

Daj sobie jedną pompę za sprzęgłem, tylko przynajmniej jakiś Diamond RS. A jak możesz dołożyć trochę więcej, to Wilo Yonos Pico 25/1-6 i będzie dobrze. Nie montuj tego szajsu IBO.

Opublikowano
W dniu 23.04.2020 o 11:33, mariusz950 napisał:

czytałem że na jednej pompie ciężko ustawić dwa rozdzielacze.

A ja czytałem o smokach, które zjadają dziewice i to taka sama prawda!

Dobra rada - nie czytać albo przynajmniej nie cytować publicznie bajek!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.