Skocz do zawartości
IGNOROWANY

CW400 ustawienia

Scorpio1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Mam parę pytań, będę wdzięczny jeśli ktoś pomoże. Instalacja Bosch/Junkers Condends 7000i, z CW400, 2 obiegi podłogówka + grzejniki (grzejniki tylko w 2ch pomieszczeniach)  i CWU, zawór 3d, na każdy obieg MMka, do podłogówki mieszacz, sterowanie tylko i wyłacznie za pomocą temp zewnętrznej z czujki, w domu automatyka zamykająca zawory w rozdzielaczu gdy w wybranym pokoju osiągnięta jest ustawiona temp.

Moje pytania to:

1. Zauważyłem, że niezależnie od temp zewn, gdy na podłogówkę jest podawane zasilanie, zawsze w końcu dochodzi do maksymalnych 37st na wyjściu, przy wysokich temp zewn nie powinno puszczać mniej? Projektowa i max mam wlasnie ustawiona 37.

2. Nie korzystam z ustawien temp w pomieszczeniu gdzie jest CW400, czy wobec tego ma znaczenie czy na temperaturze pomieszczenia w programach na CW400 mam 21 czy 24st? 

3. Jaki ma związek ustawienie max temperatur na CW400 a temperatury wprost na piecu? 

4. Obserwacja - ponieważ piec/CW nie komunikuje się z automatyką domu (bo rzekomo jest to niemożliwe) działa to tak że jeśli cały dom nagrzany wszystkie zawory zamknięte to mieszacz jest też zamknięty, na podłogówkę nic nie idzie, grzejniki jak się pozamykają też nic nie idzie, a pomimo to piec trzyma temperaturę w zakresie 50 - 60st, jak spadnie załącza się, widzie że nie ma odbioru, i wyłącza palnik, i tak w kółko, zakładam że to poprawne natomiast nie ma wpływy na ekonomię?

Z góry dziękuję,

Pozdrawiam,

Krzysiek

Opublikowano

Ad2. Tak, jeżeli sterownik steruję obwodem.

Podwyższenie temperatury powoduje przesunięcie krzywej grzania.

Dla podlogowki o 1stC, dla grzejników o 3stC, dla każdego 1stC powyżej 21stC (a obniżenie dla każdego 1stC poniżej 21C).

Jezeli ustawisz 21stC, to nie będzie przesunięcia krzywej grzania.

Ad4. Ale ze grzejniki zamknięte, to piec o tym nie wie, więc próbuje, a nóż któryś potrzebuje trochę ciepłej wody...

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 16.04.2020 o 12:36, Scorpio1 napisał:

1. Zauważyłem, że niezależnie od temp zewn, gdy na podłogówkę jest podawane zasilanie, zawsze w końcu dochodzi do maksymalnych 37st na wyjściu, przy wysokich temp zewn nie powinno puszczać mniej? Projektowa i max mam wlasnie ustawiona 37.

Pytać instalatora, za coś wziął pieniądze.

2. Nie korzystam z ustawien temp w pomieszczeniu gdzie jest CW400, czy wobec tego ma znaczenie czy na temperaturze pomieszczenia w programach na CW400 mam 21 czy 24st?

Ma, ustaw w okolicy 20 stopni i wyłącz wpływ pomieszczenia.

3. Jaki ma związek ustawienie max temperatur na CW400 a temperatury wprost na piecu? 

Działa ta, która jest ustawiona niżej.

4. Obserwacja - ponieważ piec/CW nie komunikuje się z automatyką domu (bo rzekomo jest to niemożliwe) działa to tak że jeśli cały dom nagrzany wszystkie zawory zamknięte to mieszacz jest też zamknięty, na podłogówkę nic nie idzie, grzejniki jak się pozamykają też nic nie idzie, a pomimo to piec trzyma temperaturę w zakresie 50 - 60st, jak spadnie załącza się, widzie że nie ma odbioru, i wyłącza palnik, i tak w kółko, zakładam że to poprawne natomiast nie ma wpływy na ekonomię?

Niech instalator nie pierdzieli farmazonów, jest chociażby złącze w kotle do podłączenia sygnału zapotrzebowania na ciepłe (jedno z pierwszych od lewej, bodajże zielone).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.