michal1235 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Witam Potrzebuje dokonać pewnej przeróbki przy bojlerze, który jest połączony z kotłem gazowym i resztą instalacji na miedzi. Ponieważ obecnie mam w kotłowni miedź chciałbym również to zrobić w miedzi. Sam. Czy warto zastosować złączki skręcane? Czy to dobry bezawaryjny system? Nie chciałbym doprowadzić do powodzi a muszę przerobić wejście i wyjście wody do bojlera. Czy warto dopłacać do oryginału w postaci firmy CONEX czy można kupić złączki noname i czy są równie bezawaryjne? Czy zastosowane w nich "oliwki" można zastosować ponownie przy demontażu połączenia?
KubaSko Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Ja mam u siebie złączki skręcane no name do miedzi przy modułach grzejnikowych i jest okej. W Wielkiej Brytanii większość połączeń urzadzeń z instalacją jest robione na złączkach skręcanych jednak widziałem że po latach na c.w.u. potrafią cieknąć. Moim zdaniem na c.o. daje radę ale na c.w.u. bym tego nie założył.
michal1235 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Robiłem połączenia na PexAlPex, czy to będzie pewniejsze niż skręcana miedź? Mogę również wypożyczyć zgrzewarke do PP. Ale nigdy jej nie używałem. Co wybrać z tej trójki?
KubaSko Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Jesli pex to system zapras, jesli nie masz zaciskarki to zrób PP, ale i tak musisz jakos przejsc z miedzi na te systemy. A najlepiej jesli jestes kompletnym laikiem to wez z hurtowni pożycz szczęk, praski, obcinaka i gratownik i z rób to miedzią prasowaną tego nie da się spaprać :)
Kordjano Opublikowano 9 Kwietnia 2020 #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Może po prostu zlutuj tą miedz .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.