Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiary minimalne do instalacji kotła pelletowego 15kw

ARCZI84

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowy na tym forum i chciałem się dowiedzieć w nurtującym temacie.

Sytuacja wygląda tak, że stoję przed zmontowaniem instalacji c.o i c.w.u w domku letniskowym który przystosowuję do przebywania w nim całym rokiem. Miejsce gdzie chcę zamontować kocioł na pellet znajduje się w piwnicy o wymiarach 4,30m x 1,60m wysokość piwnicy ok 2,20m, więc jest dosyć wąsko. Dodatkowo do piwnicy znajdują się drzwi które zabierają miejsce. Dla wyobrażenia wstawiłem rysunek z wymiarami. 

I teraz mam pytanie czy mogę zamontować kocioł bliżej którejś ze ścian tak żeby się jakoś ten kocioł zmieścił???

Producenci podają różne wymiary minimalne instalacyjne takie odsunięcie od ścian budynku, a co jeżeli kocioł by się zamontowało bliżej ściany zostawiając miejsce do obsługi z przodu i tyłu?

Proszę o odpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam

kotłownia PNG.png

Gość Trener40
Opublikowano

Ja mam tak :

Czerwone - wejscie do komina.

Zielone- kocioł. Odsunięty od sciany ok 15cm. 

Screenshot_2020-03-23-08-39-12~2-1.png

Opublikowano
W dniu 23.03.2020 o 17:53, shogunzlasa napisał:

Zależy jaki kocioł. 
Gdzie masz wyczystkę od komina? Jaki komin? Wkład, cegła? Na jakiej wysokości wejście do komina?

Witam

Kotla jeszcze nie kupilem poniewaz dopiero jestem przed budowa calej instalacji i ze wszystkimi problemami borykam sie sam. 

Mysle o jakims kotle pelletowym typu Kostrzewa EEI 15kw lub Ferroli ze zbiornikiem pelletu u gory. 

W piwnicy w zaznaczonym miejscu na wysokosci 180cm znajduje sie przejscie przez sciane do komina systemowego na zewnatrz budynku. Ponizej na wysokosci ok 30cm od podlogi znajduje sie wyczystka z drzwiczkami. 

Czy musze zachowac odleglosci minimalne od scian zeby uzyskac gwarancje producenta czy to nie bedzie stwarzalo problemu? 

IMG_20200323_081126.jpg

Opublikowano

Ten domek letniskowy to ma 140-200mkw że 15kW?

Kotły ze zbiornikiem na górze muszą mieć miejsce na otwarcie klapy i wsypanie pelletu. 

Druga sprawa najczęściej jest w nich nisko wyjście spalin do tyłu.

Lepiej chyba coś z koszem z boku, dla mniejszych mocy zgraloby by się nawet do tych drzwi gabarytowo jak komin na zewnątrz jest i trzeba się przez ścianę przekuć.

Opublikowano

Kotly na pellet maja modulacje od 5kw. Cenna uwaga kolegi Pieklorz ze 15kw to moze byc za dużo. Dodam tylko ze wysokosc piwnicy to u mnie 2,20m wiec taki kociol z klapka u gory powinien spokojnie sie otwierac. Kociol z zasobnikiem na pellet z boku wydaje mi sie ze bedzie za duży. 

Opublikowano

To trochę takie błędne myślenie bo kocioł kompaktowy z zasobnikiem wcale nie musi być dużo wyższy niż ten w kotle w zasobnikiem bocznym. Mój kocioł kompaktowy ma zasobnik niższy od tego Technixa dwupaliwowego. 

Opublikowano

Tutaj takie 2szt 10ek , fotka na tle drzwi więc jakieś odniesienie dla wyobraźni jest

sam wymiennik ma 94,5cm wysokości.. na szerokość mieści się to w 107cm.. 

Jak jest ocieplenie, to pod 140mkw spokojnie pociągnie.

IMG_20200330_113446105_HDR.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.