Atka Opublikowano 10 Marca 2020 #1 Opublikowano 10 Marca 2020 Witam Zaznaczam że jestem laikiem jeżeli chodzi o sprawy związane z ogrzewaniem. Niestety stoję przed wyborem kupna nowego pieca , stary nadaje się na złom. Do ogrzania mam ok. 220m2 Dom stary, nieocieplony. Mury grube,prawie na metr. Cegła. Podłogówka w części i kaloryfery. Do tej pory miałam piec Spyra na ekomiał,z podajnikiem. 35 kw. Mieliśmy docelowo ogrzewać 370m2 Ogólnie potrzebuje panów pomocy....
Ryni Opublikowano 10 Marca 2020 #2 Opublikowano 10 Marca 2020 Na początek warto by ustalić jakiej mocy powinien być nowy kocioł, jest do tego kalkulator https://cieplowlasciwie.pl/start ,trzeba w nim podać kilka informacji technicznych dotyczących budynku, w razie wątpliwości co wpisać pytaj. Po wykonaniu obliczeń wklej link.
plasticfun Opublikowano 10 Marca 2020 #3 Opublikowano 10 Marca 2020 Witaj Atka Tak na powitanie to wspaniale by było też żebyś wypełniła i odesłała wynik ze strony https://cieplowlasciwie.pl/start Łatwiej będzie podjąć decyzję jaki ma być ten nowy piec. Ja jestem tu od niedawna,więc doświadczenia jeszcze nie mam,ale doświadczeni koledzy z forum chętnie pomogą. Pozdrawiam plasticfun p.s Nie zdążyłem Ryni byłeś pierwszy ;-)
Gość Opublikowano 10 Marca 2020 #4 Opublikowano 10 Marca 2020 @Atka A planujesz ocieplenie lub rozbudowe domu/np adaptacja strychu?
Atka Opublikowano 10 Marca 2020 Autor #5 Opublikowano 10 Marca 2020 Witam ponownie Coś mi się tu zawiesiło i nie można było wysłać odp. https://cieplowlasciwie.pl/wynik/7ins Takie mam wyniki:-)
Gość Opublikowano 10 Marca 2020 #6 Opublikowano 10 Marca 2020 @Atka Ten wynik nie jest realny według mnie.
plasticfun Opublikowano 10 Marca 2020 #7 Opublikowano 10 Marca 2020 Atka Ja bym postawił na kocioł Sekom Technix 24 KW maja bardzo dobre palniki a ten który podałem podołałby jeśli chodzi o twoje parametrów budynku. Pozostaje jeszcze pytanie jaki masz komin? tzn.ceglany ,ceramiczny albo masz komin nierdzewny to też ważne. Musisz tez wiedzieć,że jeśli planujesz jakąkolwiek termomodernizację lub rozbudowę w przyszłości jak pytał kolega Jamjestcichy powyżej to też będzie miało duże znaczenie w wyborze mocy kotła. Każdy ci tu napisze,że przewymiarowany kocioł do większe zużycie opału. Ale mam nadzieje że jeszcze ktoś dołączy do dyskusji i coś dorzuci od siebie. Kolega o nicku Pieklorz do niego pisz. On ma te kociołki w małym palcu,więc ci doradzi. Pozdrawiam plasticfun
DzonyZerg Opublikowano 10 Marca 2020 #8 Opublikowano 10 Marca 2020 Czesc. Ten kalkulator to zacne arzędzie, tworzone przez świetnego fachowca. Jednak jestem podejrzliwy co do wyniku. Choć kalkulacja łatwa i u nich znajomych kilka razy bardzo się sprawdził. Przemysł czy będziesz robić adaptacje poddasza bo termomodernizacja ( zmniejszenie wymaganej mocy kotła) nawet przy sporych dotacjach raczej miła się z celem. Na twoim miejscu przemyślalbym profesjonalny audyt. U siebie pod Gliwicami 4 telefony i zrobiono mi za 300pln. On jest kluczowy do uzyskania premii modernizacyjnej z kredytem. Myślisz o ekogroszku czy gaz też wchodzi w grę. Różnica w kosztach niekoniecznie jest tak duża.
Gość Opublikowano 10 Marca 2020 #9 Opublikowano 10 Marca 2020 1 minutę temu, DzonyZerg napisał: Ten kalkulator to zacne arzędzie, tworzone przez świetnego fachowca. Jednak jestem podejrzliwy co do wyniku. To się zgadza.Kalkulator jest ekstra i wyniki wychodzą porównywalne z audytem,ale tutaj coś nie gra. Podłoga-brak ocieplenia Strop-ocieplenie słomą 20cm Ściany-brak ocieplenia Tutaj z pewnością nie wyjdzie 12kW i audyt jak za 300zł to jak za darmo:)
slawekry Opublikowano 10 Marca 2020 #10 Opublikowano 10 Marca 2020 24 minuty temu, Jamjestcichy napisał: Tutaj z pewnością nie wyjdzie 12kW i audyt jak za 300zł to jak za darmo:) Przecież wyszło że kocioł z podajnikiem 18kw-20kw,celował bym w 20kw i to jest ok
Gość Opublikowano 10 Marca 2020 #11 Opublikowano 10 Marca 2020 @slawekry Źle interpretujesz wynik. Wynik wyszedł 12.1kW co z pewnościa się nie zgadza,natomiast proponowany kocioł to 18-20kW co swoją drogą daje 50% przewymiarowania względem wyniku. Być może przy podajnikowcu jest to dozwolone,nie wiem.
Ryni Opublikowano 10 Marca 2020 #12 Opublikowano 10 Marca 2020 Dla mnie wyniki są wiarygodne, to jest jednak dom zbudowany w nietypowej jak na dzisiejsze czasy technologii. Jednak, obliczenia w kalkulatorze oparte są o Polską Normę, która zakłada, że zimy mogą być mroźne (-20; -25°C) i dla takich temperatur minimalnych obliczana jest moc kotła, a zimy teraz ciepłe. Dlatego uważam, że szczególną uwagę przy wyborze kotła trzeba zwrócić na jego moc minimalną, by była jak najniższa i niższa od przeciętnej mocy grzewczej z kalkulatora. Sugerował bym kocioł o mocy do 17kW lub mniejszy jednak z zastrzeżeniem, że przy mniejszym trzeba będzie zrezygnować z podgrzewania ciepłej wody gdyby zdarzyły się siarczyste mrozy.
slawekry Opublikowano 10 Marca 2020 #13 Opublikowano 10 Marca 2020 Masz racje 12kw sie nie zgadza ale 20kw podajnik jak najbardziej tak a dlaczego program tak oblicz to nie wiem może ktoś mądrzejszy ode mnie to wytłumaczy.Tak czy siak mam bardzo podobny dom troszkę lepiej ocieplony i jak ja robiłem wyliczenia to mi wyszło 11kw a podajnik sugerowany 16-18
Ryni Opublikowano 10 Marca 2020 #14 Opublikowano 10 Marca 2020 Bo trzeba doliczyć moc potrzebną do grzania CWU.
slawekry Opublikowano 10 Marca 2020 #15 Opublikowano 10 Marca 2020 I program chyba dolicza 10% zapasu dlatego wyszło 18-20 I program chyba dolicza 10% zapasu dlatego wyszło 18-20.Zakładając że zimy będą takie ja przez ostatnie dwa lata to faktycznie 17kw wystarczy
Atka Opublikowano 10 Marca 2020 Autor #16 Opublikowano 10 Marca 2020 3 godziny temu, Ryni napisał: Szczerze mówiąc myślałam o piecu ok 25kw
pospisz Opublikowano 10 Marca 2020 #17 Opublikowano 10 Marca 2020 Żadnego doliczania CWU. Priorytet na cwu i dom sobie poradzi przez te 20 minut grzania pełna mocą bojlera. A później płacz że za duży kocioł.
Atka Opublikowano 10 Marca 2020 Autor #18 Opublikowano 10 Marca 2020 Ten który jest ,a raczej był bo się rozleciał , miał 35 kw i docelowo miał grzać górę i dół czyli ok 360 m2. Czyli 20kw wystarczy? A jakiej firmy? Pomimo że idzie wiosna w domu zimno strasznie bez ogrzewania... A może gazowe ogrzewanie?
pospisz Opublikowano 10 Marca 2020 #19 Opublikowano 10 Marca 2020 3 godziny temu, Atka napisał: Do ogrzania mam ok. 220m2 Nie rozumiem tego.
Gość Opublikowano 10 Marca 2020 #20 Opublikowano 10 Marca 2020 Panowie, Sprawdźcie jakie standardy spełnia dom na zapotrzebowanie 50W/m2 bo taki wynik wyszedł powyżej. A co miesza? Pewnie ta słoma na stropie.
slawekry Opublikowano 10 Marca 2020 #21 Opublikowano 10 Marca 2020 Podstawowe pytanie czy będzie te 360 m w przeszłości czy nie?
Ryni Opublikowano 10 Marca 2020 #22 Opublikowano 10 Marca 2020 12 minut temu, Atka napisał: Szczerze mówiąc myślałam o piecu ok 25kw To nie tak, nie zawsze duży kocioł jest lepszy, węgiel by czysto się spalił (czysto to również ekonomicznie) powinien się spalać intensywnie, a wtedy produkuje dużo energii i nie zawsze jest z tą energią co zrobić i wtedy kocioł powinien ograniczyć moc, jeżeli tego nie zrobi węgiel zacznie kopcić i wypuszczać to co mogło by się spalić i oddać ciepło w powietrze. Nie chce polecać konkretnego kotła, kotły z podajnikiem nie są moją mocną stroną, w dodatku w tej branży w ostatnim czasie dożo się dzieje. Gaz na pewno wyjdzie drożej, ale jest zdecydowanie wygodniejszy w użytkowaniu.
Gość Opublikowano 10 Marca 2020 #23 Opublikowano 10 Marca 2020 @Atka Jeżeli faktycznie masz tam tyle słomy to dla uszczelnienia dorzuć chociaż z 10cm wełny-efekt z pewnością zauważysz.
Ryni Opublikowano 10 Marca 2020 #24 Opublikowano 10 Marca 2020 W ogrzewaniu gazem jest jeden haczyk, opłata z przesył, łącze itd, do tej pory nie znalazłem kalkulatora który te opłaty uwzględnia, fakt nie drążyłem. Mam również porównanie ile za ogrzewanie płacą moi sąsiedzi za podobne budynki i za gaz wychodzi drożej 25-50% rocznie.
Gość Opublikowano 10 Marca 2020 #25 Opublikowano 10 Marca 2020 1 minutę temu, Ryni napisał: za podobne budynki i za gaz wychodzi drożej 25-50% rocznie Podstawowe pytanie.Za ile kupujesz węgiel i jaki? Zmierzam do tego,że w Waszych kierunkach to faktycznie może mieć miejsce o czym piszesz bo opał jest stosunkowo tani,natomiast nie każdy tak ma i wtedy gaz naprawdę wychodzi porównywalnie :) A cena gazu (z opłatami) to jakieś 1.80zł m3=9kW ,ale to zasłyszana/wyczytana kwota,która dość często się pojawia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.