Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

mam mały problem, wymieniam właśnie piec w kotłowni ( dom ma 130 metrów ), nie chcę wydać więcej niż 3500 za piec, bo w przyszłości przejdę pewnie na gazowy, ale do rzeczy, co fachowiec to inny piec ( żeliwniak ),,,jednak udało mi się ustalić że dwie firmy przodują na rynku..chodzi mi o Viadrus U 26 Hercules 22, 5 kw a także ferroli GF N5...i który wybrać....

chodzi mi o oszczędności w paleniu i prostotę obsługi ( czasami żona będzie musiała ładować do pieca )..

co fachowiec to inna porada...piec będzie pracował w układzie grawitacyjnym a także, i przede wszystkim ze wspomaganiem z pompką....obieg wymuszany...

ale co wybrać....macie Państwo jakieś doświadczenia..sugestie....bo mi już ręce opadają....każdy zachwala to co ma...a jakiś obiektywny komentarz?

proszę o pomoc!

Opublikowano

i co tu oczekiwwać kup sobie wszytkozera z pleszzewa lub okolic i o kłopocie

Opublikowano

Czyżby patriotyzm lokalny?

A ja z kolei proponuję Zębca KWK 16 . Posiadam 25 KW. Żona pali bez problemów. Instalacja w grawitacji. Zero problemów. Żeliwniaka odradzam zdecydowanie !!

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Żeliwniaka odradzam zdecydowanie !!

Pozdrawiam

Dlaczego? Możesz to uzasadnić bo w innym temacie pisałeś że "żeliwny U24 to mercedes ale na dobrym paliwie". Chodzi o każdy żeliwny czy wymienione przez albatros80?

Opublikowano
Żeliwniaka odradzam zdecydowanie !!

Odpowiedziałeś mi na PW i teraz mam kłopot...

Współczynik przewodności cieplnej żeliwa szarego 45-58W/m*deg. Gęstość 7000-7500kg/m3. W przeciwieństwie do stali węglowej na pow żeliwnych będących w kontakcie z płomieniem i produktami spalania b. trudno tworzą się warstwy zwartych osadów mających wpływ na zmniejszenie współczynnika przewodzenia ciepła. Stare Camino tń nie u24.

Opublikowano

Powierzchnia do ogrzania 122 m i wybrałem Warmeta SDS Ceramika 14 kW, dobre sterowanie i wyysooka sprawność, porównując z moim starym piecem widać w zużyciu opału ogromną różnice (na razie na samym grzaniu CWU), dobry sterownik w komplecie, minus nieszczelne drzwiczki wymagające regulacji (ale zrobił to serwisant Kostrzewy).

Opublikowano

Sam się zastanawiam czemu w narodzie taka niechęć do żeliwniaków. Ostatnio od "fachowców" słyszę że taki kocioł może pęknąć i ma słabą wymianę ciepła. Natomiast mój hydraulik twierdzi, że dobry żeliwny jest na równi ze stalowym a nawet go przewyższa i dłużej się będę nim cieszył.

Ale czas pokaże.

Pozdrawiam