Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak obliczyć moc ogrzewania podłogowego?

Zygi007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Czeka mnie wymiana pieca na kocioł kondensacyjny. Chciałem sobie wstępnie obliczyć moc grzewczą mojego układu żeby dobrać kocioł. Układ jest mieszany grzejniki i podłogówka. Jak obliczyć moc grzewczą swoich grzejników gdzieś widziałem ale nie wiem jak policzyć moc podłogówki którą mam na jednym piętrze?  Mam długość każdej pętli ale jak to policzyć? Pomoże ktoś?

Opublikowano

Przepływ w m3/h  X różnica temperatur między zasilaniem a powrotem X 1,2 = wynik 

Policzysz moc "wyprodukowaną", zaś ta "wyemitowana" zależeć będzie od wielu innych czynników, głównie izolacji podłogi oraz jej pokrycia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Niestety nie do końca umiem to obliczyć. Mam na jednym piętrze 608 metrów (w 12 pętlach) podłogówki rurką 16 pex. Na rotametrach max przepływ mam 3,5l/h. Temperatury powrotu niestety nie mam bo nie mam termometru na powrocie. Zasilanie jest ustawione na około 30 st. Układ ten jest na poddaszu które jest ciepłe i do temperatury -5 st. przeważnie mam ustawione 0,5-1 l/h choć nie wiem czy to ma znaczenie przy doborze kotła.  Pomoże ktoś z obliczeniem? 

Opublikowano

To nie takie hop siup.Aby to obliczyć pewne dane musi mieć.Tak orientacyjnie możesz skorzystać z tabel Purmo zamieszczonych w załączniku.

Jedna dla ceramiki druga dla paneli.Jak widać na załączonym obrazku musisz znać tamp.zasilania,moduł ułożenia rur czyli w jakim rozstawie,rodzaj pokrycia podłogi,temp.pomieszczenia.

Przykładowo dla ceramiki przy temp.zasilania 35st i rozstawie rur 15cm i temp.pomieszczenia 20st.moc 1m2 podłogi=63W

Dla porównania przy tych samych parametrach dla paneli moc będzie 51W/m2

Można też skorzystać z programu np.Purmo SDG no ale tu trzeba znać jego obsługę.

Na koniec,nie stosuje się aż tak dużych przepływów rzędu 3,5l/min Maks to 2 z groszami

ceramika.jpg

panele.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.