MikiQ Opublikowano 19 Lutego 2020 #1 Opublikowano 19 Lutego 2020 Planuje w domku rekreacyjnym wywalić kocioł węglowy który i tak jest z 3 razy za duży na coś innego. Zastawiam się nad wwkładem kominkowy z płaszczem wodnym który mogę wmontować w istniejący otwarty kominek albo założyć kocioł gazowy zasilany z butli 11kg - znalazłem takie systemy do połączenia 3 lub 4 butli. Dom ok 130m2 powierzchni. W tym momencie są wszędzie grzejniki ale pewnie przy remoncie będę chciał zrobić przynajmniej w łazience ogrzewania podlogowe. Zbiornik cwu 120 litrów. Czy ktoś korzysta z takiego zasilania kotła gazowego? Możecie doradzić które rozwiązanie będzie lepsze? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
teres Opublikowano 19 Lutego 2020 #2 Opublikowano 19 Lutego 2020 Kocioł gazowy uruchamiasz i działa. Lepsze butle 33kg. Ja bym wolał gaz niż czyszczenie kominka.
MikiQ Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 20 Lutego 2020 A jak wygląda kwestia zużycia takiego gazu z butli? Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 20 Lutego 2020 #4 Opublikowano 20 Lutego 2020 Wartość opałowa mieszaniny propan-butan to 46 Mj/kg czyli 12,8 kW/kg - zużycie zależne od strat cieplnych budynku i komfortu użytkowników :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.