Gonzus1989 Opublikowano 16 Lutego 2020 #1 Opublikowano 16 Lutego 2020 Witam Serdecznie. Mam pytanie jak to wygląda u Was mianowicie. Ogrzewanie podłogowe po całości . Trzy pompki CO/CWU/KOTŁA (powrót) . Posiadam dwa Grzejniki drabinkowe/Łazienkowe. Z tego co zauważyłem są one wpięte na zasilaniu CWU za pompką . Kwestia teraz jeżeli pompka nie pracuje CWU nie ma wody ciepłej w grzejniku ( układ otwarty) więc ciśnienia dużego nie ma ( o ile jakieś jest :) ) Czy jest to normalny system / schemat montażu grzejników drabinkowych , łazienkowych przy podłogówce ? Nie ukrywam że chciałbym żeby była tam taka woda jak przy zasilaniu z kotła ( mam regulację temperatury na grzejniku - więc mógłbym sobie to korygować w nim ) . Dziękuje za odpowiedź.
FAFAŁ Opublikowano 16 Lutego 2020 #2 Opublikowano 16 Lutego 2020 Z jednej strony niby fajne rozwiązanie , z drugiej kiepskie bo przyslowiowe suty dęba staja . Raczej bez przeróbki nic nie zdzialasz by to bylo odzielone I samodzielne . Jeszcze zostaje opcja programów czasowych włączenia pompy by tuż przed myciem mieć już ciepło . A np nocą może nie musi łazienka się chlodzic bo pompa będzie wyłączona. Ogólnie oddzielić to na osobnej pompie I mieć większą możliwość sterowania było by najlepszym rozwiazaniem .
Gonzus1989 Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 16 Lutego 2020 Tak ,ale czy gra warta świeczki przy dwóch grzejnikach drabinkowych ? .. dziekie za odpowiedźWysłane z mojego Pixel 2 przy użyciu Tapatalka
FAFAŁ Opublikowano 16 Lutego 2020 #4 Opublikowano 16 Lutego 2020 Zależy jak bardzo to Ci przeszkadza . Mozesz pobawić się programatorem , taki do gniazdka i on puszcza Ci prąd o wyznaczonych godzinach . Jak coś to szukaj elektronicznego . Jeśli nie masz możliwości takich w sterowniku .
mironw Opublikowano 16 Lutego 2020 #5 Opublikowano 16 Lutego 2020 A pompa bojlera chodzi cały czas , jaka temperatura powrotu , czy masz pompe kotłową ?
Gonzus1989 Opublikowano 16 Lutego 2020 Autor #6 Opublikowano 16 Lutego 2020 Pompa kotla jest. Pompa CWU działa tylko wtedy jak wode dogrzewam.
mironw Opublikowano 16 Lutego 2020 #7 Opublikowano 16 Lutego 2020 to może da się przerobić kotłową na grzejniki tyko potrzeba było by aby nie miały termostatów , dwa grzejniki nie powinny mieć dużego wpływu na różnice temperatury powrotu .
gmaj22 Opublikowano 17 Lutego 2020 #8 Opublikowano 17 Lutego 2020 A może prościej? Zostawić jak jest, jedynie na obiegu ładowania bojlera dać zawór termostatyczny, zaś sama pompę CWU dać na pracę ciągłą, ewentualnie wyłączać w nocy godząc się z brakiem dogrzewania łazienki w tym czasie. Pompa CWU mogłaby tym samym dodatkowo chronić powrót i możnaby zrezygnować z pompy kotłowej. Kwestia przetestowania na miejscu.
mironw Opublikowano 17 Lutego 2020 #9 Opublikowano 17 Lutego 2020 A najlepszym rozwiązaniem to może zawór termostatyczny na ciepłej wodzie o ile ma cyrkulacje to przy okazji dłużej i więcej ciepłej wody w bojlerze i wtedy CWU może chodzić cały czas no ewentualnie jakiś programatorek dodatkowo
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.