andrzejk82 Opublikowano 15 Lutego 2020 #1 Opublikowano 15 Lutego 2020 Chcę wstawić odpowietrznik gdyż permanentnie zapowietrza mi się wężownica w zbiorniku CWU oraz pompa. Czy wstawienie jako przedłużenie miedzianej rury za pompą ma sens. Czyli zamiast kolana przed zaworem dam trójnik pojadę z 30cm rurą w górę i na końcu zawór i na to odpowietrznik. Będzie to działać?
sambor Opublikowano 15 Lutego 2020 #2 Opublikowano 15 Lutego 2020 To co proponujesz jest OK, tylko to nie zabezpieczy samej pompy przed jej zapowietrzaniem . Problem powstaje przed pompą.
andrzejk82 Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 15 Lutego 2020 Nawet wiem gdzie ten problem powstaje. Mam nieprawidłowo poprowadzoną rurę bezpieczeństwa z kotła i układ nie ma naturalnego odpowietrzania. Chcę tym odpowietrznikiem dać możliwość uciec powietrzu z układu CWU. Po cichu marzę że jak wężownica się odpowietrzy to i pompa będzie miała łatwiej.
sambor Opublikowano 15 Lutego 2020 #4 Opublikowano 15 Lutego 2020 Ta przeróbka mało co da, ale dodatkowo może pomóc przeniesienie zaw zwrotnego z przed pompy na powrót z bojlera
andrzejk82 Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor #5 Opublikowano 15 Lutego 2020 Czy taki zawór może być poziomo?
sambor Opublikowano 15 Lutego 2020 #6 Opublikowano 15 Lutego 2020 Mówimy o ZZ sprężynowym - oczywiście.
andrzejk82 Opublikowano 15 Lutego 2020 Autor #7 Opublikowano 15 Lutego 2020 Oczywiście. Zz sprężynowy. Zrobiłem tak jak pisałem i o dziwo momentalnie się uspokoiło. Bojler jak i pompa pracują cichutko, bez przelewania wody. Póki co tak zostaje. Odpowietrznik jest ciut niżej niż planowałem ale tak zostaje gdyż miałbym kolizję z górna rurką. Dalsze przeróbki ewentualnie na lato jak będzie można spuścić wodę z układu.
Gość Digitrax Opublikowano 15 Lutego 2020 #8 Opublikowano 15 Lutego 2020 Trzeba było zrobić tak i wężownica po całej średnicy by się odpowietrzała.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.