Skocz do zawartości
IGNOROWANY

vitodens 200 w 320m pow grzewczej

Mariusz7908

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów czy będzie jakaś różnica bo instalator chce mi zamontować 25 kw viessmana vitodens 200w  stary dom ale bardzo dobrze docieplony nowe okna o dobrych parametrach zakładając 50 w na metr wychodzi 16 kw zasobnik 200 litrów do ogrzania . Patrzą na parametry dolna moc 1.9 czy 20 czy 25 teoretycznie bez znaczenia . Dom z poddaszem użytkowym część podłogówek z tym że nie mam jak ich rozdzielić . Pytanie czy jest potrzebne sprzęgło bo takowe jest liczone i podobno musi być . 

Opublikowano

Co do kotła to ci specjalnie nie poradzę, ale przy okazji chciałbym dopytać.  Możesz napisać co rozumiesz - "bardzo dobrze docieplony" Pytam bo powierzchnie mam taką samą w domu z lat 90 i chciałbym porównać z moją chatką. Te 50W to liczyłeś czy tak zakładasz orientacyjnie? 

Ja do mojego domu przymierzam się do kotła, który jest sam w sobie sprzęgłem hydraulicznym, ale nie ma tak niskich mocy minimalnych, będzie to  albo Vaillant Vkk EcoVit lub Surnier Duval Niedźwiedź Condens o mocach w granicach 25kW. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.