kicio00 Opublikowano 8 Lutego 2020 #1 Opublikowano 8 Lutego 2020 Witam forumowiczów. Jestem tu nowy gdyż potrzebuje pomocy. Z racji iż mam możliwość dość dużego dofinansowania postanowiłem kompletnie zmienić sposób ogrzewania domu. Założyłem że ogrzewanie ma być jak najmniej obsługowe i tu 2 rzeczy które postawiłem ze pewnik: piec Tekla DRACO ECO D z racji tego że chce opalać zrębką (duzo lasu + własny rębak) i drugie założenie to sterowanie z telefonu temperaturą każdego pomieszczenia i ogrzewanie wyłącznie podłogowe. I tu potrzebuje pomocy gdyż na forum po kilkugodzinnej lekturze widziałem wiele problemów z instalacjami z racji waszej wysokiej wiedzy teoretycznej i praktycznej jak mniemam prosił bym o wspólne rozrysowanie schematu instalacji idealnej gdyż będę robił całe ogrzewanie od zera samemu, ja z mojej strony jesli wykonam wszystko postaram odwdzięczyć się fotorelacją i raportem z działania wszystkiego co myślę że mogło by wielu pomóc. Powieszchnia grzewcza domu 140m2 ilość pomieszczeń 9 w tym 8 do ogrzania i wysterowania : łazienka 3 pokoje w tym 1 na poddaszu salon 2 kuchnie korytaż(ganek) kotłownia nie ogrzewana dom ocieplony: sciany styropian 10 sufut wełna mineralna 20 podłogi dopiero bendę ocieplał przy zalewaniu nowych posadzek. I na koniec pytanie pomożecie ?
eliks Opublikowano 8 Lutego 2020 #2 Opublikowano 8 Lutego 2020 Czy ty widziałeś w ogóle jak to działa czy kupujesz na pałe? Takie coś? https://kotly.com/pl/858-kociol-na-pellet-i-zrebke-drzewna-tekla-draco-eko-d.html Bo to w certyfikacie nawet nie ma wzmianki o zrebce.
kicio00 Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor #3 Opublikowano 8 Lutego 2020 W tytule jest pelet i zrębka i w sprawności kotła jest to samo moc ma pelecie i na zrębce. wiec jak mam rozumiec wszedzie jest napisane że obsługuje palenie zrębką... A nawet jeśli opalanie zrębką nie wchodzi w ustawę na dofinansowanie to przez te 3 lata będę palił peletem a potem mogę już zrębką jeśli mnie to nie będzie dotyczyć. mniejsza o to nawet jeśli palił bym tylko peletem to czy pomożecie w opracowaniu schematu instalacji do tego pieca pod mój dom?
hajtaler428 Opublikowano 8 Lutego 2020 #4 Opublikowano 8 Lutego 2020 Schemat poglądowy- nie zawiera wszystkich elementów np. zabezpieczenia kotła, zaworów zwrotnych, odcinających). Wpięcie obwodu grzejnikowego oczywiście pomijasz jak nie planujesz. Podobnie z CWU.
kicio00 Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor #5 Opublikowano 8 Lutego 2020 To na kazdy z 8 obwodów podlogowego mam dawać 3 drogowy zawór z silownikiem ? Nie lepiej by bylo na listwie od podlogowki dac glowice sterowane elektrycznie i do tego sterownik z tech sterowniki ? No i mi chodzi o pelny schemat bo w praktyve zrobie wszystko jak mam schemat ale wlasnie nwm co dac gdzie zawory zwrotne jakie zabezpieczenia i srednice zeby potem problemu nie bylo ... moze ktos inny sie dolączy bo myslalem ze z wiedza innych pomagajacych tu na forum da sie zbudowac instalacje najlepsza jaka w tym wypadku mogla by byc ... I czy dawanie buforu jest wskazane w tym wypadku? Jest wiele elementów które można wykorzystać do takiej instalacji tylko jakie rozwiązanie będzie najlepsze?
Darekgra Opublikowano 8 Lutego 2020 #6 Opublikowano 8 Lutego 2020 24 minuty temu, kicio00 napisał: To na kazdy z 8 obwodów podlogowego mam dawać 3 drogowy zawór z silownikiem ? Nie lepiej by bylo na listwie od podlogowki dac glowice sterowane elektrycznie i do tego sterownik z tech sterowniki ? To schemat uproszczony. Oczywiście ze nie daje się 3D na każdą pętlę tylko na katarzy główny obwód np. 1 na parter, 2 poddasze, a resztę rozdziela się rozdzielaczami. 25 minut temu, kicio00 napisał: I czy dawanie buforu jest wskazane w tym wypadku? Bufor jeśli jest miejsce zawsze jest dobry.
Zbyszko125 Opublikowano 8 Lutego 2020 #7 Opublikowano 8 Lutego 2020 Od 2003 roku użytkuję kocioł na biomasę Moderator z zespołem Smok 3( trociny ,wióry,zrębki) peletem też można ale nigdy nie paliłem ( stolarnia i odpad z obróbki drewna bez sensu zakup pelletu). Paliwo w cenie przysłowiowego barszczu, koszty magazynownia i załadunku kosza zasypowego samo paliwo za free. Co do instalacji. Raczej nie polecam wszystkiego w podłogówce, ja bynajmniej zrobiłbym kuchnia łazienka ewentulanie ciągi komunikacujne. Salon,sypialnie szczególnie przy dzieciach grzejniki. 3 obiegi grzewcze !0 grzejnikowy -rozdzielacz na X obwodów, sterownie zaworami na kazdym grzejniku termostycznymi Wifi ( jest mase firm oferujących takie rozwiązanie - zalezy od zasobnosci portfela) 2) podłogówka kolejny rozdzielacz ( rotometry, zawory z silownikami elektrycznymi sterowanymi Wifi ( także masę firm ma w ofercie) i tu zawór 3D termostatyczny 3) obieg CWU . Wszystkie 3 obiegi wpiete w sprzęgło hydrauliczne z pompą kotłową. Schematu nie mam. kilka miesięcy temu taka instalacja zrobiona pod kocioł podajnikowy. Kocioł 15KW chata ok 220m2 spalanie ok 12-14 kg /doba spisuje sie znakomicie. Na chwile obecną przy obecnych temp kocioł często sie odstawia.
kicio00 Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor #8 Opublikowano 9 Lutego 2020 I tu widzę konkretne odpowiedzi dzięki. Co do podłogówki zostanę przy niej widziałem teraz wiele nowych instalacji się tak robi a ja mam na chwile obecna w 2 pomieszczeniach pokoju z sypialnia i łazience i naprawdę mi się to sprawdza i lubię ciepełko w nogi. A bufor co da w praktyce oprócz rozpalania 2 razy na dobę? I ma ktoś może sterowanie od Tech sterowniki 8 kanałowe z głowicami przewodowymi a czujniki temp bezprzewodowe? Jesli tak to czy warto dodatkowo zastosować czujniki temp podłogi czujnik zewnętrzny, jak to sie sprawdza i rozdzielacz dać z mieszaczem i zaworem 3 drogowym afriso i sterowanie tym sterownikiem co głowice czy zawór termostatyczny? I jako zabezpieczenie pieca najlepsze sprzegło z pompą miedzy piecem? Czy może jednak dać bufor i jako zabezpieczenie zawor 3 drogowy sterowany piecem lub termostatyczny? I jakie średnice rur do cwu i do rozdzielacza? Wiele pytań ale nie chce co do tego typu rzeczy pytać chydraulika z okolicy juz wystarczająco naczytałem się o problemach na forum to dobrał piec za duży to za mały to całkiem zla instalacja to nie w tym miejscu pompa... Co do pieca rozważę też wszelkie alternatywy w których dalo by się palić drewnem np w postaci zrębki gdyż mam sporo swojego lasu...
Gość Visitor1230 Opublikowano 9 Lutego 2020 #9 Opublikowano 9 Lutego 2020 Co do instalacji to sie nie wypowiem bo nie jestem fachowcem. Ale podlogowka jak najbardziej ale to musi byc dobrze zrobiona. Inaczej lipa. Co do kotla. Drewno zeby je ekonomicznie spalic trzeba to robic ostro. Najlepszym do tego bylby kociol zgazowujacy pracujacy na mocy max. Z prawidlowo ustawionym nadmiarem powietrza. Oczywiscie niezbedny tu jest bufor. Inaczej drewno bedziesz utylizowal a nie spalal. Przy podlogowce plus dodatkowy. Co do bufora to widzialbym tu min 1000L. Podgrzewajac taki bufor od 30 do 65 stopni zmagazynujesz tam jakies 30 kWh energii. Wyzej bufora grzac raczej nie warto. Przy wyzszych temp spada sprawnosc wymiany ciepla. Ponad to strata postojowa bufora bedzie wieksza. Oczywiscie za buforem najlepiej uklad sterowany pogodowo. Przy podlogowce tez sie sprawdzi. Dla ekonomiki zwlaszcza przy podlodze nalezy zrezygnowac z obnizen temp. na noc.
eliks Opublikowano 9 Lutego 2020 #10 Opublikowano 9 Lutego 2020 17 godzin temu, kicio00 napisał: W tytule jest pelet i zrębka i w sprawności kotła jest to samo moc ma pelecie i na zrębce. wiec jak mam rozumiec wszedzie jest napisane że obsługuje palenie zrębką Wiesz, mi nie chodzi o tytuł, ale Ciebie powinno to obchodzić, dlatego warto zajrzeć w papiery. Mówiąc o certyfikacji nie miałem na myśli przepisów ale Twoje bezpieczeństwo. Są kotły typowo pod zrębki, a nie tylko z nazwy. Wiem że AlterEco jest pod zrębke (na pewno sterownik dużo lepszy) ale tutaj musisz dołożyć bufor bo modulacja szału nie robi. Bufor to kolejne pieniądze + osprzęt hydrauliczny. Nie musi być zaraz 1000l bo taki mało komu do chaty wejdzie. Musisz tą inwestycję mocno przemyśleć bo zaraz będziesz miał 2 z przodu przy zakupie + robota.
kicio00 Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor #11 Opublikowano 9 Lutego 2020 I własnie takiego kotła jak AlterEco mi potrzeba. Czyli bufor wystarczy 1000l? a co do kwoty to z piecem muszę się wyrobić do 20tys i z cała inwestycja do 45tys czyli 25 na instalacje bez pieca mi zostaje a nawet 27 bo ten piec 18...
eliks Opublikowano 9 Lutego 2020 #12 Opublikowano 9 Lutego 2020 No sprawdź najpierw wymiary bufora, bo nie każdemu 1000l wejdzie. Założysz 500l i też będzie ok. Ten kocioł będzie odpalał się w miarę zapotrzebowania i ładował bufor. Ta opcja 22KW będzie do tego idealna. Ja niestety nie pomogę Ci w kwestiach technicznych jeśli chodzi o ten kocioł, ale za to mamy tutaj speców od Pluma więc na pewno w razie czego pomogą Ci opanować sterownik.
kicio00 Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor #13 Opublikowano 9 Lutego 2020 U mnie bez problemu wszedł by nawet 2000l 250 x 120 cm. Tylko że chciał bym dla pewności schemat na przykładzie tego co juz ustaliliśmy taki dokładniejszy wraz z przekrojami i elemętami zabezpieczajacymi gdyż jak juz pisałem instalacje będę robić samemu a chciał bym uniknąć błędów zawczasu tak aby przepływy były dobre temperatury na powrocie i tak dalej. Jeszcze tylko zamiast tej instalacji rozważam zmianę na panele fotowoltaiczne 10kw + kocioł elektryczny ale nie wiem czy da się przy mojej powierzchni takiej instalacji zejsć z kosztami do zera. Ale to juz nie w tym temacie. Na pewno zrobię jedną z tych 2 opcji jak ustalę już co lepsze, jesli ktoś widział temat z panelami i fotowoltaiką proszę o link a ja już nie ciągnę tego tu dalej bo nie w tym dziale..
Zbyszko125 Opublikowano 9 Lutego 2020 #14 Opublikowano 9 Lutego 2020 Kocioł o którym mowa nie natknołem się jeszcze aby ktos taki uzytkował. Jednak sądząc po budowie powinien sprawdzić się przy zrębce, i raczej zrębka nie może być gruba. Ktoś wspomniał o modulacji w takim kotle, faktycznie może być z tym problem.Opcja z buforem.... tak, jednak aby miało to sens 1000L min. Zabezpieczenie kotła zaworem 3D? taki zawór nie służy do tego. Sprzęgło również nie służy do zabezpieczenia kotła. Jesli miałby być bufor sprzęgło jest zbędne. Bufor z kotłem poprzez zawór temperaturowy, pozwoli to na stopniowe wygrzewanie bufora bez nadmiernego wystudzania kotła w pierwszej fazie od rozpalenia w kotle. Kolega Visitor1230 pisze o sterowaniu pogodowym i tu ma racje, choć przy podłogówce która jest bardzo bazwładnosicowa takie sterownie tylko na stałe bez żadnych obniżeń temp czyli tak jak kolega wyżej wspomina. ( dla niektórych może to być niekomfortowe). Mowa o czujnikach temp w podłodze, są takie panele pokojowe do których można podpiąć takie czujniki, jednak chyba bardziej interesuje nas temp otoczenia a nie podłogi. Raczej panele z wbudowanym czujnikiem temp przewodowe niż bezprzewodowe, różnica w kosztach, po drugie zakłócenia radiowe, a już i tak mamy masę urządzeń radiowych w domu nie jest bez wpływu na zdrowie. Co do samej instalacji. Od kotła CU lub ewentualnie stal min CU 35, stal 5/4 dalej wystarczy CU 28 do rozdzielaczy, do zasobnika CWU. ZZ, filtry zgodnie ze "sztuka" czyli przed każdą pompą filtr siatkowy z zaworem odcinającym. Samo sterownie, jest tego masę, bodajże firma Tech ma sterowniki obsługujące bufor, praktycznie każdą pompę i inne ( CO .CWU, obiegi grzewcze, cyrkulację , siłowniki zaworów mieszających itp) Wspomniano o PV i kotle elektrycznym. PV 10Kwp może nie wystarczyć na takie ogrzewanie. przy mocy PV do 10kwp oddaje sie do sieci x ilosć kwh odbiera się 80% ( czyli oddasz 100kwh odbierzesz 80kwh) od 10kwp PV do sieci oddaje sie już 30%( oddasz 100 odbierzesz 70)
hajtaler428 Opublikowano 9 Lutego 2020 #15 Opublikowano 9 Lutego 2020 Godzinę temu, Zbyszko125 napisał: Zabezpieczenie kotła zaworem 3D? taki zawór nie służy do tego. A do czego Twoim zdaniem służy zawór VTC? Godzinę temu, Zbyszko125 napisał: Sprzęgło również nie służy do zabezpieczenia kotła. Tu też się mylisz- odpowiednim przepływem przez sprzęgło można uzyskać odpowiednio wysoką temperaturę powrotu.
Zbyszko125 Opublikowano 10 Lutego 2020 #16 Opublikowano 10 Lutego 2020 hm.... czyli mówimy o rożnym nazewnictwie, Zabezpieczenie kotła przed zalewaniem go chłodnym powrotem( ochrona powrotu) tak zgadza się. Jednak trudno mówić o jakimś niebezpieczeństwie, dla bezpieczeństwa to raczej grupa bezpieczeństwa, a zawór 3 czy 4D czy wspomniany VTC to raczej bardziej dla usprawnienia pracy kotła i /lub instalacji. W każdym razie jesli tak to nazywasz to ok, zgadza się.
hajtaler428 Opublikowano 10 Lutego 2020 #17 Opublikowano 10 Lutego 2020 Myślałem właśnie że to Ty użyłeś skrótu myślowego - zabezpieczenie (powrotu) kotła bo nikt wcześniej nie napisał że sprzęgło czy 3d to elementy zabezpieczające sam kocioł (przed wzrostem temperatury i ciśnienia). W podanym schemacie zaznaczyłem że brakuje w nim zabezpieczenia kotła Edit: doczytałem, autor tak napisał- że sprzęgło i 3d jako zabezpieczenie ale sądzę że miał na myśli właśnie powrót. Jeżeli nie to już wie że nie o to chodzi
kicio00 Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor #18 Opublikowano 10 Lutego 2020 Tam miałem na myśli zabezpieczenie temperaturowe powrotu do kotła. Wydaje mi się że zawór 3 drogowy termostatyczny będzie tu konieczny bo piec by mial zimno na powrocie zanim nagrzał by się ten 1000l baniak.Tylko ze niektórzy do tego celu stosują chyba 3 drogowy z siłownikiem podłączonym do pieca ale mogę się mylić. No i jeszcze jedno słyszałem że przy ogrzewaniu podłogowym sprawdza się instalacja zamknięta ze zbiornikiem przeponowym i tu moje pytanie jaki typ instalacji będzie lepszy otwarty czy zamknięty? I czy w ogóle stosuje się zamknięty z buforem gdyż mamy 1000l wody która się rozszerza temperaturowo? No i co do obniżania temperatury w pomieszczeniach chciał bym mieć taką możliwość i dlatego pytam czy rozwiązanie z firmy Tech się sprawdzi i czy wystarczą do tego czujniki temperatury pomieszczenia czy lepiej dodatkowo zastosować temperatury podłogi i temperatury na dworze? I czy podłączać jeszcze dodatkowy moduł który może sterować zaworem 3d mieszacza(takiego przy rozdzielaczu podłogówki) czy dać tam zawór termostatyczny i temperature na stałe? A może zupełnie inne rozwiązanie... Czy ten schemat jest prawidłowy? Jeśli nie proszę o korektę. https://imgur.com/85fixy0 tutaj narysowany schemat A co powiecie o takim rozwiązaniu problemu Kocioł Sigma dual kombi ? Dobry to piecyk, ma ktoś, jak to działa w praktyce?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.