Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO DELTA EKOPEL 15KW nie osiąga temperatury zadanej

celnikoli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Kazio321 napisał:

Nic Ci nie da tak zamontowanie pompy kotlowej jak instalacja jest źle zrobiona! Pompa nie może pchać wody na zawór mieszajacy tylko musi zaciągać z niego wodę o zadanej przez ciebie temperaturze 

W schemacie który przedstawiłem żadna pompa nie pcha wody na zawór 4D

Opublikowano

Nie chodzi mi o zawór 4d tylko zawór mieszajacy na podłógę. O to mi chodzi IMG_20200207_082333.png.00f6a1b896184ece14317033a162db2c.png

Opublikowano

@gilal nie ma problemu:)

Jeśli chodzi o zawór grzybkowy jest to dobra opcja, lecz również bardzo dobrze zastępuje ją pompa z regulacją na przykład wilo yonos pico.

Również zawór grzybkowy przy pompie powrotu z 4D moim zdaniem mógłby wprowadzić więcej chaosu w pracy układu CO. Zawór ten jednak należałoby zainstalować gdy ochrona powrotu jest realizowana poprzez pompę przewałową aby mieć większą kontrolę nad tym ile medium pompuje owa pompa.

Opublikowano
3 minuty temu, celnikoli napisał:

W schemacie który przedstawiłem żadna pompa nie pcha wody na zawór 4D

Ale pompa CO pcha wodę na zawór 3D, dodatkowo brak zaworu ZZ na obiegu grzejnikowym.

proszę wróć do postów gdzie w punktach wymieniłem błędy twoje instalacji zacznij od tego, bez tych poprawek instalacji tej poprawnie nie wyregulujesz, również instalacja schładzająca jest błędnie wykonana i nie spełnia swojego zadania.

Opublikowano
4 minuty temu, Kazio321 napisał:

Nie chodzi mi o zawór 4d tylko zawór mieszajacy na podłogę O to mi chodzi IMG_20200207_082333.png.00f6a1b896184ece14317033a162db2c.png

sorry może źle to zaznaczyłem na schemacie ale tam jest zawór termostatyczny RTL

Opublikowano

No to jeszcze tym gorzej. I na pewno nie jest to RTL

Opublikowano

Zgadzam się z Darkiem. Może ten zawór mylisz z RTL? 

afc3d91e41688c69c79575e7174e.jpeg.24b0139de59559feabf2184c02fb3a33.jpeg

Opublikowano

Zrób zdjęcie tego czegoś i wstaw tu na forum, bomoże jest do dopisania kolejny punkt.:)

Co i tak nie zmienia faktu iż woda w niego pchana być nie może.

Opublikowano

To może ten 

Zawor-termostatyczny-mieszajacy-1cal-20-43-AFRISO.jpeg.3307a5a025147511dffab2b0064cbf54.jpeg

Opublikowano
1 minutę temu, Darekgra napisał:

Zrób zdjęcie tego czegoś i wstaw tu na forum, bo chyba jest do dopisania kolejny punkt.:)

zawor_afriso.jpg

Opublikowano

No to zwykły zawór mieszajacy termostatyczny. I też pompa CO nie powinna na niego pchać wodę 

Opublikowano

Myślę że instalator tak zrobił bo pompa CO jest bezpośrednio przy piecu który jest oddalony od rozdzielacza podłogówki około 3 metry.

Opublikowano

No to źle zrobił. Zasilanie op powinno być osobne. Przed pompa CO 

Opublikowano
12 minut temu, celnikoli napisał:

Myślę że instalator tak zrobił bo pompa CO jest bezpośrednio przy piecu który jest oddalony od rozdzielacza podłogówki około 3 metry.

sam widzisz że instalator się jednak nie popisał nie ma co rozpatrywać co miał na myśli tylko trzeba poprawić to co źle zrobił i do tematu wrócić jak już wymienione wyżej błędy zostaną usunięte. Nie widzę dalszego sensu debatowania bez usunięcia podstawowych przyczyn problemu.

Opublikowano

Siadłem w sobotę i zająłem pompę z powrotu i zamontowałem ja w bajpasie między zasilaniem a powrotem. Jak ręką odjął!!!! Wszystko śmiga. Schemat poniżej

schemat instalacji poprawiony.jpg

Opublikowano

Ja pitole... Ty zawsze pod górę. Resztę poprawek zrobiłeś. Instalacja schładzająca poprawiona? Zbiornik przeponowy przeniesiony czy czekasz na wielkie buumm?

Popatrz teraz na schemat i się zastanów czy na pewno dobrze zrobiłeś. Teoretycznie ta nowa pompa teraz może tłoczyć medium z pominięciem kotła a tylko przez zawór 4D....

Opublikowano

Teoretycznie i praktycznie pompa ta podaje gorącą wodę z pieca bezpośrednio na powrót z pominięciem zaworu 4D. Instrukcja kotła również przewiduje takie podłączenie w celu dogrzania powrotu. Zbiornik przeniesiony. Nie mogłem tylko zrobić drugiego obiegu dla podłogówki.

Opublikowano

Możesz pokazać ten schemat? Bo coś mi się wydaje że takiego schematu jak masz to Defro w DTR napewno nie zamieściło.

Dla pewności zrób mały test zamknij zawór 4D wyłącz pompę CWU i włącz pompę kotłową i sprawdź jak wtedy krąży woda w obiegu.

Zawór ZZ na obiegu grzejnikowym chociaż założyłeś?

Opublikowano

I gdzie tu masz taką instalację jak Twoja? Podejrzewam iż sugierowałeś się rysunkiem 11, lecz na nim jest trochę inny przypadek.

Opublikowano

Darek temu Panu chyba nie wytłumaczysz. Bo i tak ma swoją rację. 

Opublikowano

Po pierwsze Zasilanie zaworu termostatycznego musi być pomiędzy 4D a pompą CO, drugie zawór ZZ na obiegu grzejnikowym za pompą CO, teraz nie wiem bo na nowym schemacie nie ma już zaworu zz na linii podłogowej a powinien być tam gdzie wcześniej.

No i teraz przy tej twojej wymyślonej hybrydzie dla pewności powinien być jeszcze zz na powrocie z 4D do kotła.

Tylko że jak zrobisz te wszystkie poprawki to ten bajpas jest zbędny bo wystarczy pompą na powrocie z 4d. 

Zostaje jeszcze kwestia zaworu schładzającego bo był źle zamontowany.

A dlaczego należy zamontować zawory ZZ... Po co Ci pisać skoro i tak zrobisz inaczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.