Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki zasobnik wody czy może lepiej dwa oddzielne.

bula258

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Jestem w trakcie robienia kotłowni w modernizowanym domu. Na obecną chwilę mam piec gazowy BUDSRUS GB072-24 V2 podpięty w stara instalację grzejniki na parterze docelowo w całym domu będzie ogrzewanie podłogowe na razie jest tylko u góry. W tym roku będę miał zakładane kolektory słoneczne. Mam w planach też kominek z płaszczem wodnym jednak przez duże koszta odkładam go na później. Chciałbym to wszystko zgrać. Hydraulik mówi mi że potrzebuje zbiornik tzw. kombinowany dla tylu układów. Dla 4 osobowej rodziny ile litrów będzie mi potrzebne? Bo też czytałem że przy kominku z płaszczem 500l to min. Czy lepiej zastosować dwa jeden do kolektorów CWU i osobny do C.O.? Czy można tyle układów wpiąć w jeden duży zbiornik? Chodzi mi żeby wykorzystać kolektory jak najbardziej efektywnie. Dodam jeszcze że montaż kolektorów mam refundowany i w wycenie zaproponowali mi zbiornik 250l na to się nie zgodziłem bo wydaje mi się za mały.

Gość berthold61
Opublikowano

To kup 300 litrowy z dwoma wężownicami i możesz go zasilać dwoma źródłami ,solary itp

Opublikowano

A jak będę chciał do tego układu kiedyś podłączyć kominek z płaszczem? Bo naprawdę nie rozumiem jak by to miało działać z jednego zbiornika idzie woda na CO i CWU? Przy piecu gazowym,  kolektorach i kominku?

Opublikowano

Dziękuję opis znam znalazłem go. Bardziej mi chodzi o zasady działania, podłączenia przy trzech źródłach. Piec gazowy, kominek z płaszczem i kolektory słoneczne.

Opublikowano

Nie pchaj się w dwa zasobniki, bo tego nie opanujesz przerabiałem już takie cudo. Lepiej jeden większy, ale dostosowany do potrzeb zużycia wody.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi dużo mi to rozjaśniło. Ktoś może polecić z własnego doświadczenia jakiś zbiornik lub sprawdzonego producenta? I czy ważne jest posiadanie zbiornika z Anodą Magnezową jest to konieczne czy nie potrzebny bajer?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.