Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w wyborze kotla

Rzulff

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Poprzedni temat chwilowego ogrzewania opanowany ale zmieniła się koncepcja przebudowy ogrzewania latem z gazu na ekogroszek. Niestety gaz będzie u mnie za 2 lata jak dobrze pójdzie wiec nie ma co czekać tylko trzeba inwestować i mieć ciepełko a najlepiej raz a porządnie. Proszę o pomoc w doborze kotła na ekogroszek ew pellet z cwu i ew z możliwością dołożenia rusztu na drewno ale wątpię żeby się przyda chyba że podczas awarii podajnika. Mieszkanie w szeregowcu 50mkw poddasze ze skosami nieużytkowe.

Podam linka do strony ciepło właściwe ze wszystkimi informacjami dotyczącymi mieszkania

https://cieplowlasciwie.pl/wynik/70dn

Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

Opublikowano

Jesli masz instalacje co to moze cos takiego

https://iwonapellets.pl/produkt/felix-air-10-kw-automatyczne-czyszczenie

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

opcja fajna ale szukam czegos bardziej ekonomicznego z mozliwoscia dotacji. Powiedzcie mi jak to jest z tymi piecami bo widzialem w leroyu piec 8kw na ekogroszek za 5.5k a na olx sa juz ox 5k nawet takie male piece, Jak to ma sie do wykonania i jak z caloksztaltem?

Opublikowano

A czy kolega ma piwnice

Przy 50 m2 nie widze sensu sie bawic w ekogroszek

Opublikowano

nie chce sie bawic w palenie weglem i drewnem bo albo mam 26-28 albo 20 jak caly dzien nie jest palone w domu bo kobieta boi sie palic ze jak pradu zabraknie to nie poradzi sobie z piecem itp a rozpalic nie mozna i wyjsc bo jak znowu pradu nie bedzie to kolejny problem :D no i ostatni pkt to wygoda

Opublikowano

A jaka kolega ma obecnie istalacje co

Opublikowano

Przy takim małym zapotrzebowaniu na ciepło, to warto w pellet iść. Sam się rozpali, i czysto w domu :)

Gość Trener40
Opublikowano

Przy takim metrażu żaden kociol z dotacji nie będzie dobrze pracował( sam kocioł) Zapotrzebowanie masz tak małe ( o ile dobrze tam policzyłeś), że palnik nie zejdzie tak nisko z mocą, a jak już czytałeś forum, to pewnie wiesz, że kiszenie opału na ruszcie nie wróży nic dobrego. No chyba, że będzie to praca kotła na termostacie pokojowym ( zasada wł - dogrzej - wył), lub kocioł + nieduży bufor i dobre sterowanie...Nie masz piwnicy, więc gdzie ten kocioł ( ewentualnie z buforem) chcesz wstawić? 

Pellet gdzie chcesz magazynować? 

Inwestycja bez sensu patrząc na koszty, a  za dwa lata będziesz miał gaz. 

Ogrzej to prądem przez te dwa lata , a z pewnością mniej na tym starcisz. Potem żeby się tego pozbyć, to będziesz to pchał za 1/3 ceny... 

Gość Visitor1230
Opublikowano
Godzinę temu, Rzulff napisał:

Powiedzcie mi jak to jest z tymi piecami bo widzialem w leroyu piec 8kw na ekogroszek za 5.5k a na olx sa juz ox 5k nawet takie male piece, Jak to ma sie do wykonania i jak z caloksztaltem?

Godzinę temu, Rzulff napisał:

nie chce sie bawic w palenie weglem i drewnem

To w koncu tak czy nie? Na 55 m² to kup sobie kominek na pellet z plaszczem wodnym. W nim masz wszystko. Pompe, naczynie wzbiorcze. Mozna tym zagrzac CWU. Wpinasz w instalacje i szafa gra. Samoczyszczacy palnik. Do tego jeszcze fajny kominkowy klimat. Kociol sie sam rozpala i wygasza. Przy dobrym pellecie popiol wynosisz raz na miesiac albo dwa. Zaleznie od zuzycia. A jakby pradu mialo nie byc to zawsze mozna sobie gdzies schowac UPSa z aku. Co prawda moc troche wysoka, ale ten sprzet moduluje juz od 3,2 kW. Dla bezpieczenstwa powietrze najlepiej podlaczyc z zewnatrz bezposrednio do przylacza kociolka. 

https://www.fuego.pl/ferroli-breta-pelet-12.html

Opublikowano

no wlasnie, porozmawialem z paroma przedtawicielami i przejrzalem pare ofert piecy na ekogroszek i widze ze to nie taka tania sprawa. Idac w najtansze kotly to i tak z podlazceniem wyjdzie z 6.5k jak dobrze pojdzie plus tona opalu i mamy 7.5k a jak dobrze pojdzie to dostane moze z 20% dofinansowania :D. Chyba zrobie temat w dziale kotlow gazowych moze tam mi ktos doradzi faktycznie z wyborem pieca gazowego na chwilowe palenie butlami powiedzmy z 2 lata a pozniej zeby podlaczyc sie do sieci. Dzieki za pomoc koledzy 

Opublikowano

Może dostaniesz dofinansowanie na pompę ciepła powietrze-powietrze zwaną klimatyzatorem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.