Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł do kostki (100%podlogowki)

sly1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Poszukuję kotla gazowego 1f + zasobnik do domku ok115m2 plus piwnica . 

Dom w trakcie remontu (kostka z lat 70) ale juz w nim mieszkamy (3osoby) 

Zostala wykonana podlogowka po calosci (kazde pietro osobny rozdzielacz) napedzana 1pompą . Piwnica nieogrzewana

OCZ  dla CO+CWU wyszlo 10KW

W domu jest piec na ekogroch po poprzednich właścicielach i do niego obecnie jest wpieta podlogowka i CWU

Przyszedł jednak już  czas na wywalenie tego pudla i zwracam sie do was o dobór czegos sensownego. Dom w miescie dość dużym więc dostep do serwisów i instalatorów dość spory. W najblizszej okolicy ( 2ulicę dalej) jest firma ktora sprzedaje Wolfa Buderusa ACV oraz jakis Weishaupt . Zastanawiam sie jeszcze nad Junkersem albo Vaillant 

Jakie macie doświadczenie z tymi kotłami? Mysle że cos do 14-15kw w zupełności wystarczy.

Opublikowano

Nie wiadomo jak została wykonana ta instalacja.Podejrzewam że bez projektu.Myślę że obsłużyłby ją kocioł Termet Gold 20kW bezpośrednio z kotła ale z uwagi na brak projektu nie jestem tego pewien.Ważne jest jakie jest zapotrzebowanie na samo CO 

Opublikowano

Mam projekt podlogowka oraz OZC gdzie projektant zawarl moc do napedzenia CO+ 200l CWU na piziomie 9-11kW . Rury glowne do rozdzielaczy fi-28 miedziane. 

Opublikowano

Ten kto ci projektował nie ma pojęcia o doborze kotła kondensacyjnego do instalacji - w takiej instalacji kocioł grzeje albo Co albo CW i wtedy dom stygnie.

Aby w miarę wyrównać to grzania kocioł powinien mieć przerwę na grzanie CW nie dłuższą niż 30 minut a w twoim przypadku grzanie będzie trwało prawie godzinę przy kotle 12kW.

Popatrz na kocioł np Termet Gold 20kW - ma mocną pompę, czyli bez problemu da sobie radę z tą podłogówką i niską moc minimalną ok 2-3kW, są też nowe junkersy, bosche one też mają to co ci potrzeba., ale termet jest najtańszy.

Opublikowano

Dzieki za info. Czyli generalnie musze rozgladac sie za kotlem w ok 20kW ? Sprawdze te Termety. Nad Junkersem tez sie pochyle. 

Pozdrawiam 

Ps. 1200m podlogowki (18petli) 1,58m3/h wg projektu

Opublikowano

Projekt jaki posiadam dotyczy podlogowki. Nie mam projektu calej kotlowni CO. W projekcie podlogowki jest zawarte cisnienie na kazda pętlę . Razem jest  to 0,135MPa na 18 pętli. Obecnie spiete jest to z piecem jaki byl w tym domu czyli ekogroch 15kw z podatnikiem i lata to na jedej pompie alpha2  

Pozdrawiam

Opublikowano

Informacja o oporze dla wszystkich pętli jest bezużyteczna.Potrzebne są dane co do oporu obiegu krytycznego.Albo zrobić to na Goldzie albo „byle jaki”kocioł +sprzęgło i ta twoja Alpha 2 pewnie 60ka za sprzęgłem

Opublikowano

Alpha2  40 na 2 biegu . 

W projekcie podlogówki mam tylko podane 2 wskaźniki co do pompy obiegowej. 

Wydajność : 1.58m3/h

Wysokość dnoszenia 2.5

A czy ten kociol Termet  Gold jest  dobrym sprzetem? 

Opublikowano

Alpha2 25/40 jest na to za słaba nawet na 3 biegu ledwo ledwo osiąga podane parametry, powinna być pompa 25/60.

Sam termet gold/ silver powinien dać radę tej instalacji przy 1,6m3/h ma ponad 3,5m ciśnienia dyspozycyjnego

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał:

Alpha2 25/40 jest na to za słaba nawet na 3 biegu ledwo ledwo osiąga podane parametry, powinna być pompa 25/60.

Sam termet gold/ silver powinien dać radę tej instalacji przy 1,6m3/h ma ponad 3,5m ciśnienia dyspozycyjnego

Obecnie podłogówka spięta jest z kotłem 15kw ekogroch . Pompa obiegowa to 40 pracuje liniowo na 2 biegu. Z racji że jeszcze nie zamieszkuje piętra rotametey ustawione na 1l/m (przy pogodzie jaka obecnie mamy temperatura na górze jest 20-21 stopni). Na dole przeplywy wieksze . Temp oacyluje w granicy 23 stopni. 

Temperatura zasilania 25-26,5 stopnia

Pompa alpha pokazuje przeplyw na poziomie 1,2 m3 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.