Skocz do zawartości
IGNOROWANY

ZSB 24-5c + Salus

stefan2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam,

Na wstępie opis instalacji:
Kocioł: junkers zsb24-5c, CW400, czujnik temp. zewnętrznej.
Dodatkowo: 2 zestawy pompowe z zaworami 3d na parter i poddasze, sterowane mm100 umieszczone w rozdzielaczu za sprzęgłem.
Parter i poddasze podłogówka a w 2 łazienkach drabinki wpięte w te same rozdzielacze co podłogówka.
Sterowanie: 2 listwy Salus KL08NSB (osobno na parter i poddasze).

Zadanie:
Listwy Salus mają beznapięciowe wyjścia Boiler i Pump do sterowania źródłem ciepła i pompą obiegu. Jak spiąć te wyjścia z kotłem i modułami MM100 ?
I druga sprawa: jak skonfigurować kocioł w CW400 aby za sterowanie zapotrzebowaniem na ciepło odpowiadał SALUS a nie kocioł ? Mam na myśli sytuację, gdy CW 400 zasygnalizuje że nie ma zapotrzebowania na ciepło, a SALUS zgłosi takie zapotrzebowanie bo gdzieś tam trzeba będzie dogrzać.

będę wdzięczny za podpowiedź

Opublikowano

Napiszę, choć pewnie jest już za późno. 

Ogrzewanie podłogowe to nie promienniki podczerwieni, że można sobie nimi sterować na zasadzie włącz - ciepło, wyłącz - zimno. To masa betonu który potrzebuje czasu na nagrzanie i potem długo to ciepło oddaje. Sterowanie tylko za pomocą krzywej grzewczej, oczywiście zaprojektowanej i dobrze wykonanej podłogówki. 

Takie moje zdanie. 

Opublikowano
28 minut temu, stefan2 napisał:

Jak spiąć te wyjścia z kotłem i modułami MM100 ?

Z tego co wiem to np u wolfa takie kombinacje to utrata gwarancji na kocioł , teoretycznie można coś z tym zrobić , tylko po co?

Taniej byłoby policzyć i wykonać wg obliczeń a następnie sterować pogodowo - tak jak radzi przedmówca.

Opublikowano

Sterować MM100 ( a w zasadzie całą grupą pompową która chodzi pod kontrola MM100) a choćby po to, żeby w przypadku gdy wszystkie siłowniki termoelektryczne z tego obowdu są zamknięte to, żeby chociażby wyłączyć pompę.

Wydaje mi się, że zadanie opisałem dość precyzyjnie: pytałem "JAK" coś zrobić.. Nie pytałem o zasadność ani opłacalność.

Opublikowano

Nie znam kotła, ale większość posiada wejścia na zewnętrzny termostat on off i tam chyba można podłączyć. 

Opublikowano

O widzisz to już coś .. faktycznie kocioł ma takie wejście. A listwy są 2 - w sumie można spiąć równolegle. To to byłoby ogarnięte. Pozostają grupy pompowe...

Opublikowano

Dzięki sambor... Tak to dokładnie teraz zrobiłem.

Potrzebuję jeszcze zgrać ustawienia kotła z ustawieniami Salusa, tak aby grzał wtedy gdy jest (i dopóki jest) zapotrzebowanie na ciepło  - i nie wyłączał się wtedy gdy uzna że już np. zadana temp. została osiągnięta. Często widzę w inf, systemowej status 204 - Aktualna temperatura zasilania jest wyższa niż zadana temperatura zasilania. To wygląda jakby instalacja (obiegi) nie nadążały z odbiorem ciepła z obiegu kotła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.