stefan2 Opublikowano 21 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2020 WItam, Na wstępie opis instalacji: Kocioł: junkers zsb24-5c, CW400, czujnik temp. zewnętrznej. Dodatkowo: 2 zestawy pompowe z zaworami 3d na parter i poddasze, sterowane mm100 umieszczone w rozdzielaczu za sprzęgłem. Parter i poddasze podłogówka a w 2 łazienkach drabinki wpięte w te same rozdzielacze co podłogówka. Sterowanie: 2 listwy Salus KL08NSB (osobno na parter i poddasze). Zadanie: Listwy Salus mają beznapięciowe wyjścia Boiler i Pump do sterowania źródłem ciepła i pompą obiegu. Jak spiąć te wyjścia z kotłem i modułami MM100 ? I druga sprawa: jak skonfigurować kocioł w CW400 aby za sterowanie zapotrzebowaniem na ciepło odpowiadał SALUS a nie kocioł ? Mam na myśli sytuację, gdy CW 400 zasygnalizuje że nie ma zapotrzebowania na ciepło, a SALUS zgłosi takie zapotrzebowanie bo gdzieś tam trzeba będzie dogrzać. będę wdzięczny za podpowiedź
WojtuNie Opublikowano 21 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Napiszę, choć pewnie jest już za późno. Ogrzewanie podłogowe to nie promienniki podczerwieni, że można sobie nimi sterować na zasadzie włącz - ciepło, wyłącz - zimno. To masa betonu który potrzebuje czasu na nagrzanie i potem długo to ciepło oddaje. Sterowanie tylko za pomocą krzywej grzewczej, oczywiście zaprojektowanej i dobrze wykonanej podłogówki. Takie moje zdanie.
stefan2 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Dziękuję za odpowiedź. Szanuję Twoje zdanie ... ale wiesz jak to spiąć ze sobą ?
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 21 Stycznia 2020 28 minut temu, stefan2 napisał: Jak spiąć te wyjścia z kotłem i modułami MM100 ? Z tego co wiem to np u wolfa takie kombinacje to utrata gwarancji na kocioł , teoretycznie można coś z tym zrobić , tylko po co? Taniej byłoby policzyć i wykonać wg obliczeń a następnie sterować pogodowo - tak jak radzi przedmówca.
stefan2 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Sterować MM100 ( a w zasadzie całą grupą pompową która chodzi pod kontrola MM100) a choćby po to, żeby w przypadku gdy wszystkie siłowniki termoelektryczne z tego obowdu są zamknięte to, żeby chociażby wyłączyć pompę. Wydaje mi się, że zadanie opisałem dość precyzyjnie: pytałem "JAK" coś zrobić.. Nie pytałem o zasadność ani opłacalność.
WojtuNie Opublikowano 21 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Nie znam kotła, ale większość posiada wejścia na zewnętrzny termostat on off i tam chyba można podłączyć.
stefan2 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 21 Stycznia 2020 O widzisz to już coś .. faktycznie kocioł ma takie wejście. A listwy są 2 - w sumie można spiąć równolegle. To to byłoby ogarnięte. Pozostają grupy pompowe...
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Wyjścia bojler równolegle a pompę w grupie pompowej w szereg z wyjścia regulatora MM
stefan2 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor #9 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Dzięki sambor... Tak to dokładnie teraz zrobiłem. Potrzebuję jeszcze zgrać ustawienia kotła z ustawieniami Salusa, tak aby grzał wtedy gdy jest (i dopóki jest) zapotrzebowanie na ciepło - i nie wyłączał się wtedy gdy uzna że już np. zadana temp. została osiągnięta. Często widzę w inf, systemowej status 204 - Aktualna temperatura zasilania jest wyższa niż zadana temperatura zasilania. To wygląda jakby instalacja (obiegi) nie nadążały z odbiorem ciepła z obiegu kotła.
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Trzeba dobrać krzywą grzewczą wg czujnika pogodowego tak aby kocioł jak najdłużej pracował
stefan2 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor #11 Opublikowano 21 Stycznia 2020 A np. w Instrukcji montażu i konserwacji dla instalatora dostarczonej razem z kotłem, a jeśli zaginęła to np. tu: http://pl.documents.junkers.com/download/pdf?file=6720879963&sid=3bapomvo1g38f23ang9nq8kv81
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.