mpendzik Opublikowano 22 Lipca 2009 #1 Opublikowano 22 Lipca 2009 Witam serdecznie Zauważyłem dziwne zjawisko u siebie... - znaczy w kotłowni oczywiście :-) Jeżeli piec chodzi np 2 dni w trybie letnim, czyli pracuje tylko pompa CWU, to po jakimś czasie zauważyłem że grzejniki na dole robią się ciepłe w swojej tylnej części. Oprócz tego zauważyłem że powrót na rozdzielaczu od tych grzejników na dole jest tak samo gorący jak rura którą idzie ciepła woda. Znaczy ta woda która wraca z bojlera do pieca "zahacza " o rozdzielacz który w sumie jest wyżej od niej. wygląda to tak: Mam zakręcać powrót na tym rozdzielaczu ?? Czy to znaczy że grzeję grzejniki powrotem ??? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj
sawo Opublikowano 22 Lipca 2009 #2 Opublikowano 22 Lipca 2009 Tak , jest jak piszesz ,grawitacja ma swoje prawa i ciepła woda z powrotu z bojlera pnie się grawitacyjnie do góry i stąd masz cieple powroty z grzejników , przepływ jest na tyle minimalny że nie zamyka zaworu róznicowego na pompie . musisz zamknąć zawór na rozdzielaczu. Cytuj
mpendzik Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor #3 Opublikowano 22 Lipca 2009 Wszystko jasne. Dziękuje serdecznie za odpowiedź. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi