Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opcja pracy na ruszcie jest niedostępna

Gapuchino

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, witam wszystkich forumowiczów.

Jestem nowy, kupiłem kocioł Kostrzewa Twin Bio luxury compact. Był uruchomiony przez serwisanta i działa fajnie. Muszę przyznać że bałem się serwisu Kostrzewy ale byłem przyjemnie zaskoczony podejściem serwisanta. 

Kiedy jeszcze nie odebrałem kotła kupiłem ruszt żeliwny żeby w razie czego palić drewnem, którego mam sporo.

Ale porażka, nie ma opcji pracy na ruszcie. Tylko pellet albo kocioł rezerwowy. 

Chyba jakoś to jest ukryte w ustawieniach. Przeszukałem menu serwisowe, nie znalazłem.

Czy ktoś wie jak włączyć opcję paleni na ruszcie?

Dziękuję z góry.

Opublikowano

Generalnie jezeli chodzi o palenie drewnem to moja wiedza bedzie Ci bezuzyteczna. Palilem w tym kotle drewnem - brzoza sezonowana przez ok 5 dni awaryjnie,  poniewaz mialem problemy z silownikiem liniowym i palnik nie chcial sie sam czyscic. Jezeli chodzi o ustawienia to robie tak, kupuje 3 piwka, smigam do kotlowni i obserwuje co sie dzieje z kotlem i jak pracuje i dokonuje stosownych zmian. Nie ma chyba zlotej rady jak to ustawic. Musisz obserwowac i korygowac kazda instalacja jest inna, warunki atmosferyczne itd. Metoda prob i bledow w miare mozliwosci ustawilem swoj kociol. Moje poprzednie spalanie to ok 30kg pelletu na dobe. Teraz wykrecam ok 20 kg na dobe i uwazam to za bardzo dobry wynik u siebie. Zycze wytrwalosci i powodzenia. P.s po drewnie kociol strasznie sie syfi, doczyscic go pozniej to tragedia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie!

Powiedzcie jeszcze tylko, gdzie w sensownych pieniądzach można kupić ruszt. Mam kilka metrów sezonowanej brzozy, chyba już trzeci rok czeka. Kocioł Twin bio lux compact 12kW. Może jeszcze w tym, albo przyszłym roku nastanie zima, to będzie jak znalazł...

Opublikowano

Dzięki, w tym roku pewnie się nie przyda, ale na przyszły, kto wie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.