Gapuchino Opublikowano 19 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Dzień dobry, witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy, kupiłem kocioł Kostrzewa Twin Bio luxury compact. Był uruchomiony przez serwisanta i działa fajnie. Muszę przyznać że bałem się serwisu Kostrzewy ale byłem przyjemnie zaskoczony podejściem serwisanta. Kiedy jeszcze nie odebrałem kotła kupiłem ruszt żeliwny żeby w razie czego palić drewnem, którego mam sporo. Ale porażka, nie ma opcji pracy na ruszcie. Tylko pellet albo kocioł rezerwowy. Chyba jakoś to jest ukryte w ustawieniach. Przeszukałem menu serwisowe, nie znalazłem. Czy ktoś wie jak włączyć opcję paleni na ruszcie? Dziękuję z góry.
slaby4949 Opublikowano 20 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 20 Stycznia 2020 0636 kod serwisowy. Tam wlaczasz fukncje palenia drewnem. W razie problemow pisz, tez z tym ostatnio walczylem
Gapuchino Opublikowano 20 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Dziękuję bardzo! Działa. A jakie masz ustawienia dla trybu Praca na ruszcie?
slaby4949 Opublikowano 20 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Generalnie jezeli chodzi o palenie drewnem to moja wiedza bedzie Ci bezuzyteczna. Palilem w tym kotle drewnem - brzoza sezonowana przez ok 5 dni awaryjnie, poniewaz mialem problemy z silownikiem liniowym i palnik nie chcial sie sam czyscic. Jezeli chodzi o ustawienia to robie tak, kupuje 3 piwka, smigam do kotlowni i obserwuje co sie dzieje z kotlem i jak pracuje i dokonuje stosownych zmian. Nie ma chyba zlotej rady jak to ustawic. Musisz obserwowac i korygowac kazda instalacja jest inna, warunki atmosferyczne itd. Metoda prob i bledow w miare mozliwosci ustawilem swoj kociol. Moje poprzednie spalanie to ok 30kg pelletu na dobe. Teraz wykrecam ok 20 kg na dobe i uwazam to za bardzo dobry wynik u siebie. Zycze wytrwalosci i powodzenia. P.s po drewnie kociol strasznie sie syfi, doczyscic go pozniej to tragedia.
piotrfankostrzewy Opublikowano 6 Lutego 2020 #5 Opublikowano 6 Lutego 2020 Witajcie! Powiedzcie jeszcze tylko, gdzie w sensownych pieniądzach można kupić ruszt. Mam kilka metrów sezonowanej brzozy, chyba już trzeci rok czeka. Kocioł Twin bio lux compact 12kW. Może jeszcze w tym, albo przyszłym roku nastanie zima, to będzie jak znalazł...
slaby4949 Opublikowano 6 Lutego 2020 #6 Opublikowano 6 Lutego 2020 Kiedys widzialem ten ruszt na stronie kostrzewa koszalin dzial czesc cos takiego. Tam poszukaj
sambor Opublikowano 6 Lutego 2020 #7 Opublikowano 6 Lutego 2020 Teraż ponoć nie wolno oficjalnie ani sprzedawać ani używać takich "bajerów". Zleć jakiemuś kumatemu ślusarzowi, niech wyspawa takie coś
Gapuchino Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #8 Opublikowano 7 Lutego 2020 Ja kupowałem tutaj https://www.domer.pl/category/akcesoria-do-kotlow-ruszty-zeliwne-belkowe Tam była ludzka cena. Jeszcze koniecznie trzeba mieć kątownik rusztu. Ten tylko u Kostrzewy.
piotrfankostrzewy Opublikowano 12 Lutego 2020 #9 Opublikowano 12 Lutego 2020 Dzięki, w tym roku pewnie się nie przyda, ale na przyszły, kto wie...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.