mikael026 Opublikowano 16 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Witam. Po wymianie pompy CO nie grzeje podłogówka. Rury w rozdzielni są gorące ale ciepło nie idzie na podłogę. Grzejniki normalnie działaja. Instalacja i pompa odpowietrzone. Nowa pompa ma prawie takie same parametry jak stara. Ma trochę mniejszą moc o ok 4 W. Czy to może być przyczyną problemu?
YaroXylen Opublikowano 16 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Witam. A w ogóle pompa się obraca? szumi? Może się zdarzyć że trzeba ruszyć wirnik, jeśli szumi stawiam jednak na zapowietrzenie samej pompy. Oczywiście pomijam prawidłowy montaż, czyli kierunek tłoczenia :-)) YARO
mikael026 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Pompa działa, jest prawidłowo zamontowana, jest odpowietrzona - grzejniki cieple, podlogowka niestety zimna
gmaj22 Opublikowano 16 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Jest jedna pompa do grzejników i podłogówki? Potrzebny schemat lub zdjęcia.
YaroXylen Opublikowano 16 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 16 Stycznia 2020 4 godziny temu, mikael026 napisał: Po wymianie pompy CO nie grzeje podłogówka. A przepraszam ze sie spytam..... a dlaczego pompa byla wymieniona??? YARO
audilhr Opublikowano 17 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 17 Stycznia 2020 I ja nadal twierdze że gdzieś w podłodze zostało powietrzne.
shaft7 Opublikowano 17 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 17 Stycznia 2020 A ja myśle ze pompa się zastała i trzeba ja rozkręcić i rozruszać wirnik , tak miałem po lecie jak piec był wygaszony , wystarczyło ruszyć wirnik i wszystko jest ok
marwol Opublikowano 17 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Albo delikatnie młotkiem obstukac obudowę pompy
audilhr Opublikowano 17 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 17 Stycznia 2020 20 minut temu, shaft7 napisał: A ja myśle ze pompa się zastała i trzeba ja rozkręcić i rozruszać wirnik , tak miałem po lecie jak piec był wygaszony , wystarczyło ruszyć wirnik i wszystko jest ok To jest nowa pompa i autor mowi wyraźnie że grzejniki są ciepłe, co wynika że podłoga i grzejniki sa na jednej pompie. Z podłogi czasami nie tak łatwo wygonić powietrze ale łatwo go wyłączyć przy wymianie pompy.
mikael026 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor #11 Opublikowano 17 Stycznia 2020 24 minuty temu, shaft7 napisał: A ja myśle ze pompa się zastała i trzeba ja rozkręcić i rozruszać wirnik , tak miałem po lecie jak piec był wygaszony , wystarczyło ruszyć wirnik i wszystko jest ok Pomp nie jest zastana. Wirnik chodzi.
Zbyszko125 Opublikowano 17 Stycznia 2020 #12 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Układ CO grzejnikowy i podłogówka na jednej pompie, na starej pompie hulało, na nowej grzejniki grzeją ,podłoga leży i "kwiczy" jaki wniosek? W trakcie wymiany pompy, zawory przed i za pompą odkręcone i nie wielka ilość powietrza dostała się w podlogówke. Przy takim manewrze zazwyczaj odkręcam zawór przed pompą odpowietrzam pompę, odcinam podlogówke, odkręcam zawór za.pompa i puszczam w grzejniki które łatwiej odpowietrzyć, pompa na najwyższy bieg. Po całym zabiegu puszczam na podlogówke. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
mikael026 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor #13 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Podczas wymiany pompy zarówno zawór przed nią jak i za nią zamknąłem
mikael026 Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor #14 Opublikowano 8 Lutego 2020 Zamykam temat. Pompa, która kupiłem nie daje rady, pomimo takich samych parametrów jak stara. Nowa pompa to zwykła IBO.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.