Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tekla Doraco Bio 25 - jakie spalanie ?

jimihendrix1969

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam piec Tekla Doraco Bio 25 z podajnikiem na pellet. Dom wybudowany w 2019 roku, dwu pietrowy. Na parterze podłogówka, na górze kaloryfery (w łazience podłogówka).

Mieszkam już prawie półtora roku. Niepokoi mnie spalanie. Obecnie w okresie ‘zimowym’ z temperaturami na dworzu w okolicach 2-5 stopni C  w piec wsypuje co 6 dni 11 worków pelletu czyli 165 kg. W domu trójka małych dzieci, temperatura około 20-22 stopni C. Nie mam zmywarki , zmywam ręcznie (idzie więcej wody na naczynia).   Dom ma powierzchnię użytkową 133 m2 , natomiast całkowita powierzchnia z poddaszem, garażem, pralnią i kotłownią to 200 m2.

Czy to według Was normalne spalanie ? Mi wychodzi z obliczeń jakieś 27,5 kg pelletu na dobę.

Parametry na piecu mam ustawione następujące:

Kocioł

Temperatura zadana pieca: 70 stopni C (nagrzewa się do 80 stopni C)

Temp.MIN pomp: 45 stopni C

Tryb pracy: ciągły

Histereza: 5 stopni C

Min temp powrotu: 45 stopni C

Czas mieszacza powr.: 120 s

Tyb mieszacz powrót:  STOP

Podłogówka

W podłogówce mam ustawione:

Temp.komfortowa: 22 stopnie C

Program: stały

Temp.ekonomiczna: 18 stopni C

Histereza: 0,2 stopnia C

Tco zadana ręcznie: 33 stopnie C

Temp. CO dla -20 stopni C: 70 stopni C

Temp. CO dla 0 stopni C: 50 stopni C

Temp. CO dla 10 stopni C: 40 stopni C

Grzejniki

Temp.komfortowa: 22 stopnie C

Program: stały

Temp.ekonomiczna: 21 stopni C

Histereza: 0,2 stopnie C

Tco zadana ręcznie: 55 stopni C

Temp. CO dla -20 stopni C: 65 stopni C

Temp. CO dla 0 stopni C: 50 stopni C

Temp. CO dla 10 stopni C: 40 stopni C

Woda użytkowa

Temp.komfortowa: 48 stopni C

Program: czasowy (6.00-23.00)

Histereza: 7 stopni C

Temp. Ekonomiczna 30 stopni C

Ciśnienie maksymalne po nagrzaniu pieca to 1,2 bara.

Pellet dostarcza mi producent pelletu - firma Mimar z Popowa (niedaleko Lęborka na pomorzu).

Opublikowano

Przede wszystkim zrób zdjęcia instalacji , albo narysuj schemat  ........a tak na szybko , kocioł przewymiarowany , kto Ci takiego grzmota zaproponował (chyba , że masz zamiar ogrzewać 200 m ale to i tak za duży..........krzywe grzewcze za wysokie ......jak ocieplony jest dom ??                                                                                                           

Opublikowano

Wstawiłeś 2 razy za duży kocioł do swojego domu. Jego moc MINIMALNA jest przy tych temperaturach 2 razy wyższa niż Twoje średnie zapotrzebowanie. Można to pewnie jeszcze jakoś wysterować ale cudów się nie spodziewaj. 

Twoim jedynym ratunkiem jest bufor ciepła. Akurat przy nowym domu i tak dużym kotle szybko się zwróci.

Aha, i czyja była inicjatywa żeby Ci tak wielki kocioł wstawić?

Opublikowano

25 kw to niezły "smok" na 133m2 nowego domu. U mnie 100m2, słabe ocieplenie i kocioł chodzi na 3 kw spalając niecałe 15kg jak na dworze 0 do +5 °C. 

Zapomniałem dodać, że jeszcze grzeje CWU dla 2+2, czyli myślę, że spalanie 15kg na dobę to niezły wynik.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Histereza kotła z niska.  Pogodowka na podłogę ustawiona w kosmos. Krzywa grzewcza  0,2-0,3. Obecnie ręcznie ustawione ma podłogę tez jakoś wysoko. Pogodowka na grzejniki tez za wysoko. Ręcznie ustawione 55 tez za dużo obecnie wystarczyłoby kakies 36-38. Nie wiemy oczywiście jakie jest ocieplenie. Ale napewno jakieś jest. Abstrahując od powyższego masz fajny nowy dom a do kotłowni wstawiłeś technicznie zacofany produkt. To jak w garażu. Wystarczyłaby mała hybryda a ty zakupiłeś sobie Warszawę m 20. Narzekasz ze dużo spała. Moim zdaniem ten kocioł spała mało. Na mocy nominalnej ten kocioł spali 130-140 kg pelletu na dobę. Jest conajmniej dwukrotnie za mocny. Jak koledzy wspominali. Jedyne rozwiązanie to montaż bufora i cykliczne prowadzenie kotła na mocy max.

Opublikowano

Hehe też chciałem napisać że i tak mało pali jak na moc minimalną ale się już wstrzymałem :-)

Opublikowano

Powtórzę się jak w kilku wątkach  wcześniej ale wg mnie ma to sens. 

1.regulator ciągu jest ?
2.podłogówka i grzejniki rozdzielone i każde ma swój siłownik ?
3.na każdym obwodzie jest czujnik ?

Wrzuć zdjęcia instalacji, kolejnym krokiem będziemy próbować wspólnie coś zaradzić na ustawienia. 

Opublikowano

Drodzy Koledzy

mój domek ma 133 m2 użytkowej , natomiast z pralnią, garażem oraz kotłownią 167 m2, a całkowity metraż to 200 m2.

Piec dobierał mi fachowiec w jednym z autoryzowanych punktów sprzedaży Tekla a nie Pan Zdzisiu spod monopola. 

Możecie się śmiać i szydzić ale taka jest prawda. Pozatym kto bogatemu zabroni mieć merca a nie trabanta ;)

Druga sprawa chata jest nowa, jest ocieplona,  poddasze jest ocieplone podwójną warstą wełny,  do tego odeskowanie dachu, papa i dopiero dachówka ceramiczna. 

Ktoś z Was napisał o ustawieniach na piecu i ja szedłbym tą drogą.  Pisałem już do serwisu Tekli polecili aby na piecu ustawić dla podłogówki na kotle dla -20 to 35  , dla 0 to 30 , dla 10 to 28.   Co do histerezy to również polecili ustawienie 15 stopni a nie 5.

Czy macie jeszcze jakieś pomysły co do ustawienia pieca ?

Gość Visitor1230
Opublikowano

Nikt tutaj z ciebie kolego nie szydzi. Mój wpis miał ci uświadomić co masz kotłowni. Jeżeli wierzysz autoryzowanym sprzedawcom, to radzę na przyszłość wyzbyć się tego typu przekonań. Popiezna analiza mówi ze na dom jaki posiadasz sprawnie działający kocił pelletowy powinien mieć 10 kW. W czasie konkretnych mrozów! Pellet jest  niskoenergetycznym paliwem. Dlatego trzeba go spalić w sprawnym kotle. Wszystko inne to strata. Kocioł jaki ci doradzono to kocioł na węgiel gdzie wypruto podajnik na ekogroch i wszczepiono palnik na pellet. Wymiennik poziomy jaki masz nie ma nic do szukania w kotle pelletowym. Za to system samoczyszczenia jak najbardziej Poza tym ma moc lokomotywy. Moim skromnym zdaniem przy obecnej aurze spalasz min 20 % za dużo. Ciekaw jestem jak twój kocioł wyglada wewnątrz. Bo jeżeli jest w nim jakakolwiek sadza tzn ze wyrzucasz po prostu pellet . W kotle pelletowym nie ma prawa jej tam być wogole.stad tez była sugestia o dostawieniu bufora. Wtedy kocioł będzie pracował na mocy 25 kW pracując na tyle sprawnie na ile się da. Ograniczysz sadze i wszelkie straty do min.  Pod warunkiem min cotygodniowego czyszczenia ( pyły na wymienniku poziomym) Będziesz miał wygrzany kocioł co sprawi ze jego żywotność wzrośnie przy okazji dwukrotnie. A co piaty sezon będziesz grzał za darmo w stosunku do tego co masz teraz.

Opublikowano

Otrzymałem odpowiedź z serwisu Tekli odnośnie wielkości mojego pieca a metrażu.

"Raczej kocioł nie jest za duży, gdyż pracuje w modulacji więc jak nie będzie miał zapotrzebowania zakończy pracę na niższej mocy.

Z doświadczenia wiem że często większe spalanie powoduje strata kominowa.W tym celu zalecane jest zamontowanie regulatora ciągu kominowego."

Więc wielkość kotła jest ok.   

A jak macie ustawione programy tzn. na 'stałe' czy 'czasowe' ? Ludzie różnie mówią, a serwis zaleca jednak czasowy ...

Opublikowano

Kominem  w wietrzne dni na pewno ładnie  "wyciąga " ciepło z kotła  .Wystarczy w czopuchu zamontować termometr i wtedy ladnie to widać .Na pewno RCK zmniejszy to "wyciągnie " ale na oszczędnosci rzędu kilku kilogramow dziennie bym nie liczył .W twoim przypadku zmiana histerezy z 5 na 15 stopni, spowodują na pewno wymierne oszczędnosci przez rzadsze odpalanie kotła

Gość Visitor1230
Opublikowano

RCK to bardzo porządane urządzenie. Sam mam. Ograniczy stratę kominowa o 3-4 % i utrzyma ja w granicach 6-8%. Finalnie niewiele da jego montaż jeżeli kocił nie będzie modulowac nadmuchem bez sondy lambda. Da oszczędność na poziomie 0,5  może 1 kg. Odpowiedz Tekli.... szkoda słów. Co konkretnego odpisali? Nic. Modulacja mocą w naszych krajowych kotłach to fikcja jeżeli chodzi o sprawność spalania paliwa. I sama w sobie jest niekorzystna. To zło konieczne. Jeżeli odpisali ze kocioł może modulowac to siła rzeczy przyznają ze kocioł ma za duża moc. 

Opublikowano
8 minut temu, jurek72 napisał:

Kominem  w wietrzne dni na pewno ładnie  "wyciąga " ciepło z kotła  .Wystarczy w czopuchu zamontować termometr i wtedy ladnie to widać .Na pewno RCK zmniejszy to "wyciągnie " ale na oszczędnosci rzędu kilku kilogramow dziennie bym nie liczył .W twoim przypadku zmiana histerezy z 5 na 15 stopni, spowodują na pewno wymierne oszczędnosci przez rzadsze odpalanie kotła

Dzięki , właśni to samo napisał serwis żeby zmienić to z 5 na 15 

Opublikowano

Koledzy u góry piszą dobrze :-) ja mam podobny metraż 132m użytkowej garaż i kotłownia razem coś 180 m i pali teraz około 18 kg na dobe plus woda dla 4 osób. Jeżeli chodzi o ustawienia to zmień na pewno histerezę na 15. 

Ja także mam za duży kocioł ale mam 18 kw. Niektórzy hydraulicy i instalatorzy to zatrzymali się w PRL.

Co do mocy to dla naszych kotłów najlepiej jest jak pracują na wysokich obrotach. Miałem zredukowana moc max na 6 kw w kotle czarno długo grzał i oszczędności żadne dopiero jak teraz pracuje z mocą 12 kw jest elegancko. Ja mam ustawiony temp 65 histerezę na 15. Ale grzejąc z mocą 12 kw dobija po spokojnie do 78-80 stopni i zanim znowu spadnie do 50 mija sporo czasu. Pompa od podłogi chodzi cały czas na niej ustawiona 28 stopni na zasilaniu. Grzejniki ustawione na 22 stopnie. 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Czyli kocioł pracuje ze średnią mocą poniżej 5 kW.

Opublikowano
45 minut temu, DamianJWR napisał:

Koledzy u góry piszą dobrze :-) ja mam podobny metraż 132m użytkowej garaż i kotłownia razem coś 180 m i pali teraz około 18 kg na dobe plus woda dla 4 osób. Jeżeli chodzi o ustawienia to zmień na pewno histerezę na 15. 

Ja także mam za duży kocioł ale mam 18 kw. Niektórzy hydraulicy i instalatorzy to zatrzymali się w PRL.

Co do mocy to dla naszych kotłów najlepiej jest jak pracują na wysokich obrotach. Miałem zredukowana moc max na 6 kw w kotle czarno długo grzał i oszczędności żadne dopiero jak teraz pracuje z mocą 12 kw jest elegancko. Ja mam ustawiony temp 65 histerezę na 15. Ale grzejąc z mocą 12 kw dobija po spokojnie do 78-80 stopni i zanim znowu spadnie do 50 mija sporo czasu. Pompa od podłogi chodzi cały czas na niej ustawiona 28 stopni na zasilaniu. Grzejniki ustawione na 22 stopnie. 

Ciekawie piszesz kolego. Zastanawiam się czy u siebie nie ustawić mniejszej tempreratury zadanej z 70 na 65 stopni. Kocioł i tak nagrzewa mi się do 80 stopni. Co do histerezy to zmienię ją z 5 na 15, mam nadzieję że pomoże.

Zastanawiam się czy może ustawić czasówkę dla podłogi i kaloryferów. W pomiszczeniach trzymam temperarę tak 20 stopni. 

Czy opłaca się ustawić temperature dzienną na 22 stopnie a nocną na 21 stopni ? czy lepiej większą różnice zrobić ?

Opublikowano

Jak nie mniejszą bo mam Pellet no name :-) no ale tym skutkuje niewiedza i wierzenie "fachowcy". Zastanawiam się tylko czy nie podkręcić podawania jeszcze bardziej żeby chodził ze swoją max moca. 

Opublikowano

Tak czy inaczej, moim zdaniem da się ten kocioł w miarę możliwości ogarnąć ale brakuje podstawowych informacji o sposobie wykonania instalacji, zdjęć albo jakiegoś schematu.

i jeszcze raz zapytam reg ciągu i oczujnikowanie pokojowe ?

duże spalanie może się brać np. z zamontowania na podłogówkę zwykłego termostatu on/off który przy nagrzaniu będzie wyłączał pompkę

dawaj więcej info co tam u siebie masz, a myślę że da się to uratować jakoś 

Opublikowano
3 godziny temu, jimihendrix1969 napisał:

Otrzymałem odpowiedź z serwisu Tekli odnośnie wielkości mojego pieca a metrażu.

"Raczej kocioł nie jest za duży, gdyż pracuje w modulacji więc jak nie będzie miał zapotrzebowania zakończy pracę na niższej mocy.

Z doświadczenia wiem że często większe spalanie powoduje strata kominowa.W tym celu zalecane jest zamontowanie regulatora ciągu kominowego."

Więc wielkość kotła jest ok.   

A jak macie ustawione programy tzn. na 'stałe' czy 'czasowe' ? Ludzie różnie mówią, a serwis zaleca jednak czasowy ...

Czy ty wiesz od jakiej mocy moduluje ten kocioł? 

Opublikowano

Słuchajcie a lepiej ustawić teraz kocioł w tryb automatyczny czy ciągły? 

Serwis napisał mi że mam ustawić tryb automatyczny.

Czy ktoś może mi wyjaśnić dokładnie o co chodzi z tymi trybami i skąd tryb automatyczny ustala temperature? 

Po ustawieniu trybu automatycznego pięć pokazuj że dobije do 55 stopni C.

Histereze mam 15 stopni C.

Opublikowano

Tryb automatyczny włączy dopiero piec gdy dostanie sygnał z czujnika temperatury w pomieszczeniu że np temperatura spadła z 22 stopni do 21 lub jeśli temperatura CWU spadnie od zadana histerezę. Tryb automatyczny wylicza sobie sam temperaturę kotła na podstawie krzywej grzewczej i jeszcze zależy na ile stopni masz ustawioną temperaturę CWU i deltę źródła w ustawieniach serwisowych.  U ciebie jeśli masz sterowanie na dwa obiegi i masz dwa czujniki temperatury na górę i dół to tryb automatyczny będzie ok chociaż nie wiem jak to będzie się miało do mniejszego spalania musisz wypróbować i sam ocenić. 

Opublikowano

Ustawiłem tryb automatyczny, histereze na 15 stopni,  czasówki dla podłgówki, kaloryferów i wody.

Piec sam ustawił sobie temperature zadaną 55 stopni,  a później 50 stopni (chyba dlatego że zszedł w tryb nocny/ekonomiczny).

Nie wiem jak to wyjdzie w spalaniu. Może zmniejszyć histerezę ?    Ogólnie kaloryfery po nagrzaniu robią się lentnie. Gorące są znowy po tym jak piec ponownie osiągnie temperaturę zadaną. To jest normalne ?

Ponizej schemat instalacji dla ciekawskich :)

IMG_20200116_194050.jpg

IMG_20200116_194100.jpg

IMG_20200116_194110.jpg

IMG_20200116_194115.jpg

IMG_20200116_194123.jpg

IMG_20200116_194128.jpg

IMG_20200116_194135.jpg

IMG_20200116_194140.jpg

IMG_20200116_194147.jpg

Opublikowano

Chyba jednak zamiast merca masz trabanta , który na dodatek pali jak tir ........może nie kombinuj z ustawieniami bo zacznie palić ze 35 na dobę 

Ale kto bogatemu zabroni  ; )

Opublikowano
8 godzin temu, Kriss12 napisał:

Chyba jednak zamiast merca masz trabanta , który na dodatek pali jak tir ........może nie kombinuj z ustawieniami bo zacznie palić ze 35 na dobę 

Ale kto bogatemu zabroni  ; )

O co ci chodzi? Ulżyło ci czy podasz jakieś konkrety?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.