MaciejKraków Opublikowano 14 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Witam wszystkich. Jestem nowym uzytkownikiem forum. Potrzebuje Waszej fachowej pomocy. Od czytania wielu stron forum mam juz metlik w glowie. Ale zaczne od poczatku. Mam wybudowany dom z bloczka komorkowego. Styropian 15 grafit. Piana na poddaszu. Na podlodze 15 cm styr i ogrzewanie podlogowe na dole oraz na pietrze. Dom ma powierzchnie 90m w parterze i okolo 40m na pietrze. Co nam daje okolo 130m. Jestem zainteresowany zakupem pieca jednofunkcyjnego z zasobnikiem 150L. Pytanie tylko, ktory wybrac. Znalazlem takie pozycje, ktory polecacie: 1- Junkers Cerapur Smart 2 - 15,2 kW 2 - Junkers Bosch Condens 2 - 15 kW 3 - Vaillant ecoTEC 3,3 - 15,2 kW 4 - Vaillant ecoTEC exclusive 1,9 - 21,6 kW Pozdrawiam
Ksieciunio Opublikowano 14 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Jak będziesz sterował temp.tej podłogi ? Jedna temp.czy na każde piętro inna ? Podloga robiona wg.projektu ? Kocioł z jak najniższa mocą i jeśli interesuje cię różna temp.na poziomach to kocioł musi to obsługiwać. Zobacz też czy w okolicy masz serwisanta od danego kotła.
MaciejKraków Opublikowano 15 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Myslalem o 2 roznych temperaturach w domu. Pietro osobno parter osobno. Jezeli jest to oczywiscie dobre rozwiazanie. Jezeli chodzi o uklad podlogowki, to oczywiscie wedlug projektu. A co do serwisu to mieszkam w Krakowie gdzie dostep do serwisantow nie jest problemem. Pozdrawiam
Ksieciunio Opublikowano 15 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Popatrz na junkersa, dużo tu na forum jest opinie dobrych i ma fajne sterowanie którego potrzebujesz.
teres Opublikowano 15 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Bosch GC2300iW 15 kW i będziesz zadowolony.
Pablos14 Opublikowano 15 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Byle piec startował od jak najmniejszej mocy.
MaciejKraków Opublikowano 15 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Dzieki wielkie za odpowiedzi. Tez osobiscie wlasnie sie kierowalem, aby wybrac tego Boscha. Ma moze ten Kociol u siebie i jest w stanie napisac jak mu sie sprawuje? Jak z awaryjnościa? Wiem ze to dosyc nowy produkt, jednak moze ktos jest w stanie cos napisac. Teraz przy okazji chcialbym zapytac, w jaki sposob polecacie, aby nim sterowac? Jak rozwiazac kwestie 2 roznych obiegow grzewczych podlogowek, czyli pietro i parter? I w dodatku z zasobnikiem c.w.o. jakies sugestie? Chce zeby bylo to malo awaryjne i proste rozwiazanie. Pozdrawiam
teres Opublikowano 16 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Żadnych osobnych obiegów (koszty!!!) jeden obieg na wszystko, sterownik CW400 albo CT200 i sterowanie pogodowe + wpływ pomieszczenia. Nie bój się nowości, od tego masz 5 lat gwarancji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.