Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niewydolność podajnika.

yareck

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

mam troszkę nietypowy problem.

Palnik Kipi 70kW, sterownik EcoSter850.

Kilka miesięcy temu podajnik 2, ten w palniku, stał się niewydolny. Mimo prawidłowych ustawień czasu podawania i długości cyklu praca po 10 minutach pracy na 100 % pellet zaczyna zapychać rurę spiro, prowadząc ostatecznie do zerwania zabezpieczenia na podajniku 1.

Serwis Kipi przyjechał, wymienił motoreduktor, po czym rozłożył ręce. Zaproponowali "modernizację", czyli jak dobrze zrozumiałem przełożenie części do nowej obudowy. Za 2k zł. Palnik ma 4 lata.

Czy któryś z kolegów miał podobną sytuację? Podajnik czasem "strzela", jakby miał do pokonania znaczny opór, ale ani w tunelu ślimaka, ani na nim samym nie ma żadnych uszkodzeń mechanicznych.

Udało mi się wysterować kocioł na 40kW, ale przy większych mrozach będzie to za mało.

Będę wdzięczny za sugestie.

Jarek.

Opublikowano

Za mało mówisz? A ile Ci to spala dobowo teraz? Rozumiem że jakiś blok mieszkalny odpalasz?

Opublikowano

Mówię tylko tyle, by nie zaciemniać obrazu sytuacji. Problem jest stricte mechaniczny, sterownik i motoreduktor wymienione. W chwili obecnej mam podawanie 7,2 przy cyklu praca 22 sekundy i więcej się nie da. Daje to circa 40kW

Pellet przeważony, oczywiście.

To kwatery pracownicze.

Opublikowano

A przez te lata wcześniejsze było dobrze? jakie masz wydłużenie pracy podajnika 2 w palniku ? sterownik po co był zmieniany ?

Opublikowano

@yareck ale ile spala Ci dobowo taki kociołek?

Opublikowano

Wcześniej było dobrze.

Podajnik 2 chodzi non stop.

Sterownik wymieniłem, bo po bliskim uderzeniu pioruna czasem świrował.

Wczoraj zmieniłem pellet, nie jestem jeszcze w stanie podać nowego spalania. Poprzednio ( na kiepskim) było to ok 100 kg na dobę, ale takie liczenie nie ma sensu. W weekend goście wyjeżdżają i wtedy obniżam temperaturę, czasem (rzadko) kilka pokoi bywa pustych.

Opublikowano
1 godzinę temu, yareck napisał:
1 godzinę temu, yareck napisał:

Serwis Kipi przyjechał, wymienił motoreduktor, po czym rozłożył ręce. Zaproponowali "modernizację", czyli jak dobrze zrozumiałem przełożenie części do nowej obudowy. Za 2k zł. Palnik ma 4 lata.

Czy któryś z kolegów miał podobną sytuację? Podajnik czasem "strzela", jakby miał do pokonania znaczny opór, ale ani w tunelu ślimaka, ani na nim samym nie ma żadnych uszkodzeń mechanicznych.

Udało mi się wysterować kocioł na 40kW, ale przy większych mrozach będzie to za mało.

Jaki to był serwis bezpośrednio z KIPI czy jakiś podrzędny producenta kotła.

Jak jest czas cyklu praca dla mocy 70 KW w oryginalnym sofcie.

Co takiego zrobiłeś od czasu jak zaczął się zapychać ( zmiana pelletu , wymiana rury spiro, jakie inne czynności według Ciebie spowodowały zapychanie się podajnika). 

Strzelający podajnik to nic innego jak niechlujny jego montaż , polegający ,na tym  iż żmijka w rurze jest krzywa , ma być prosta mimo swej sprężystości.

Opublikowano

Bo tak szczerze to jak Ci średnio bierze 100kg to chodzi ci średnio z mocą ok. 25KW. Nie sądzę żeby powyżej 40KW było Ci potrzebne nawet w tęgie mrozy. Ale rozumiem że nie w tym problem więc się nie wtrącam.

Opublikowano

czy jesteś pewny że podajnik dwa nie nadąża , a nie jest tak że pellet zawiesza ci się w rurze spiro i nie spada do palnika ,jaką masz tą rurę spiro gładką czy karbowaną w środku jakiej długości ? czy jest dobrze naciągnięta nie ma zakoli , jakiej średnicy jest u takiego palnika to rura 60 mm czy większa .@eliks a skąd wiesz jak długo palnik pracuje na dobę a ile jest w postoju?

Opublikowano

@robin60 Serwis Kipi, serwisant średnio jednak kompetentny.

Dla 70 kW jest to 11,2 sekund przy czasie cyklu praca 20

Nie było żadnej zmiany. Po prostu zaczął się zasypywać.

@Kordjano 60 mm. Korek zaczyna się już w metalowej części wychodzącej z palnika pod kątem.

Opublikowano

Mam palnik 35 kw myślałem że w 70 będzie większa średnica tego trójnika . Mam do kolegi jeszcze jedno pytanie motoreduktor wymienili w podajniku głównym czy w palniku jeśli w palniku to wraz że sztokerem , czy sprawdzał ktoś mocowanie tego sztokera na wałku motoreduktora , może pod większym obciążeniem motoreduktor kręci a ślimak stoi .

Opublikowano

Skąd jesteś.

Jaki sterownik Ci zamienili jaki na jaki  czy nowy na stary.

Masz econet

Na sucho tak jak pisze @Kordjano sprawdź ten sztoker puść go w ustawieniach ręcznych nasyp syp, dużo ręcznie pelletu i zobacz czy przepuści wszystko do komory spalania.

Opublikowano

@Kordjano 100kg dziennie to 100kg, nieważne jak długo podajnik działa, tyle mu potrzeba żeby utrzymać zadaną. 

Opublikowano

Ślimak chodzi prawidłowo, obserwowałem. czasem może ciut zwalnia, ale może to być złudzenie optyczne.tę główną,

Moto na palniku wymienione na nowe, na podajniku czasowo (brak poprawy) i wróciliśmy do starego.

Sterownik: kupiłem nową płytę główną, wgrali mi ten sam soft, bo nie miałem możliwości wyłączenia pieca, by wysłać im do przeprogramowania także panel. Może zrobię to poza sezonem.

Jestem spod Żyrardowa, econet'u nie mam.

@Kordjano

Opublikowano

To ,że chodzi prawidłowo to nie wątpię, ale czy zrobiłeś test na ustawieniach ręcznych załącz go i cały czas niech syn kto tam w pobliżu sypie pelet garścią do palnika a Ty z głową w palniku patrz czy sztoker go równo wypycha do komory spalania.

Szkoda bo parę dni temu byłem w Łowiczu to bym zajechał i poświęcił Ci godzinkę. 

Opublikowano

OK, jutro w dzień sprawdzę. Każda sugestia mile widziana. Dzięki.

PS: Kupiłem EcoNet 300

Opublikowano

No więc pellet wychodzi do palnika równym strumieniem. Econet działa.

Przy okazji- oczywiście nieszczęścia chodzą parami- w domu padł mi sterownik. Skutecznie. Trzeba będzie w poniedziałek śmigać do Białegostoku po płytę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.