Kazikus Opublikowano 14 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Witam, Kupiłem termostat na allegro z dziwnymi dla mnie oznaczeniami. W instrukcji jest napisane "podłączyć zgodnie ze schematem na urządzeniu". Bardzo proszę o pomoc, nie wyrabiam już na pellet, a nie mogę ustawić pieca w automatyce bo ciągle jest coś nie tak.
jurek72 Opublikowano 14 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Termostat podlaczasz pod wejscie 13 w sterowniku .A w termostacie musisz znależć beznapieciowe wyjscie które w zaleznosci od stanu termostatu zwiera i rozwiera styki .Oczywiscie musisz aktywować termostat w menu serwisowym sterownika a pózniej ustawić o ile chcesz obnizyć temp na instalację .Mozesz też ustawić "stop pompy od termostatu " ale tego nie polecam ,bo nie uważam tego za dobre rozwiazanie .W sumie to mam u siebie podlaczony termostat i obniżenie o 3 stopnie ,ale zwykle tak mam ustawioną temp zadaną na instalację ze jeszcze nigdy nie zadziałał ,bo w domu praktycznie stala temp 22,5 stopnia.Takze na jakieś wyrażne zmniejszenie spalania po podlaczeniu termostatu nie licz ,bo tu zadna "automatyka " nie pomoże . Bardziej istotne jest jak masz ustawiony kocioł i jaką temp ustawiasz na instalacje .Zadana kotła 70 z histerezą 15 stopni i tu nic lepszego nie wymyslisz .Jak "jedziesz " z temp. na instalację rzędu 45 i wiecej stopni ,to raczej na małe spalanie bym nie liczył ,bo kocioł bedzie sie odpalał co pól godziny .Ja "jadę " zwykle na 31 do 33 stopni i odpala się co ok 2 godziny .Spalanie ok 13 kg doba ,ale ogrzewam maly dom o powierzchni ok 95m2 .Mniej się tym 25 kw potworem już nie da spalić ,ale przy 13 kg/doba grzechem bylo by narzekać ,wiec nie narzekam
Kazikus Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Dzięki za odpowiedź, ale nie mam pojęcia w które gniazdo termostatu się wpiąć, w piecu są dwa wejścia na kabel, mają być podpięte oba czy jeden obojętnie który?
jurek72 Opublikowano 14 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 14 Stycznia 2020 odpowiednie wyjscie z termostatu podłaczasz tam gdzie masz opis "termostat pokojowy zaworu 1 " a tu opis z instrukcji Uwaga!!!-Do pracy z regulatorem wymagany jest termostat, który rozwiera styki gdy temperatura w pomieszczeniu została osiągnięta,a zwiera gdy temperatura jest niższa niż ta ustawiona na termostacie
Kazikus Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Fajnie, dzięki, ale cały temat założyłem tylko po to żeby się dowiedzieć gdzie jest to "odpowiednie wyjście" w termostacie. Po to też dodałem zdjęcie termostatu, żeby ktoś napisał oznaczenia w które się wpiąć. To co piszesz nic mi nie pomaga
PioBin Opublikowano 14 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 14 Stycznia 2020 @Kazikus masz instrukcje do niego? Zalacz. Nie chce mi sie szukac po necie. Styk to prawdopodobnie pod spsd (moze jest konfigurowalny NO/NC jesli nie to logika jest odwrocona, trzeba pokombinowac) Jesli nie masz instrukcji to potrzebny multimetr (miernik), masz?
Kazikus Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 14 Stycznia 2020 W instrukcji jest tylko "podłączyć według schematu na urządzeniu". Metodą prób i błędów zadziałało pod SPSD. W każdym razie widzę, że szału nie ma, ustawiłem temp. Zaworu 1 na 45 stopni, kocioł histereza 15stopni, szybko się nagrzewa ponad nastawe 70stopni i wyłącza. Nie powinno to hulać jakoś lepiej? Edit: Termostat ustawiony na 25stopni, w pokoju 23, piec sie wylaczyl, zawor zamkniety. Cos chyba nie tak?
jurek72 Opublikowano 14 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Chyba nie do końca rozumiesz jak działa termostat z tym kotlem i jego sterownikiem .Termostat w tym sterowniku może tylko i wyłacznie obniżyć lub podnieść temp czynnika na instalację ,albo wlaczyć lub wyłaczyć pompę CO i to jest wszystko co może zrobić .Termostat w żaden inny sposób nie steruje parametrami ani pracą kotła .W "kotlach na dotację " z tym sterownikiem ,nie ma nawet tak przydatnej funkcji jaką mają wszystkie inne kotly na pellet ,czyli mozliwosci wyłączenia kotła od termostatu ,ot taki "bonus " zeby kocioł nie zgnił za szybko ,co podobno ma mu zapewnić minimum 25 lat żywotnosci
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.