Damianooo Opublikowano 10 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Witam, mam zapytanie, Posiadam pompe obiegową Grundfos Alpha 2 zamontowaną w skrzynce rozdzielczej do góry nogami, tak jak na załączonym obrazku ( przepływ jest w porządku, chodzi mi o skrzynkę sterowniczą w pompie która mnie troszeczkę drażni odczytem i przyciskami na opak) Moje pytanie jest takie, czy mogę skrzynkę odkręcić która jest przykręcona na 4 śrubach i obrócić o 180 stopni? W instrukcji jest opis że można zrobić ruch o 90 stopni, ale nie bardzo rozumiem czemu tylko o tyle, chyba że o 180 stopni również Pozdrawiam.
buska3 Opublikowano 10 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 10 Stycznia 2020 WItam Tak możesz ją odwrócić. Pamiętaj tylko o zakręceniu wody do i od pompy, a potem jej modyfikacji (oczywiście odkęrć wodę po montażu) o odpowietrzeniu .
gmaj22 Opublikowano 10 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Nie trzeba ściągać całkowicie silnika z osi - wystarczy unieść lekko i obrócić. Woda nie wycieknie :) Najlepiej wyciągnąć szybkozłączkę kabla zasilającego podczas tej operacji.
Kazio321 Opublikowano 10 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Proszę instrukcja. Obrucenia pompy.
Damianooo Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Dziękuję za odpowiedzi, Mam jeszcze pytanie, może głupie, ale podkreślę że jestem laikiem w tych tematach, ale wolę być pewny na 100%. Jeśli skrzynkę obrócę o 180 stopni to nie zmienię kierunku wtłaczania wody? Pytanie takie, ponieważ widziałem na yt jakiś filmik związany z tą pompka jak facet wykręcił skrzynkę pokazując ją, to było widać jakieś mechanizmy lub wirnik w wykręconej skrzynce. Czy przy przekręcaniu skrzynki muszę uważać na jakieś elementy w pompie wrażliwe? czy wyglada to tak: odkręcam śruby obracam i zakręcam? Dziękuję i Pozdrawiam
Kazio321 Opublikowano 10 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Kierunku tłoczenia nie zmienisz, tylko pozycje korpusu. Odkrecisz śruby ściągniesz i obrucisz korpus tak jak chcesz, zakrecisz śruby i gotowe.
Damianooo Opublikowano 10 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 10 Stycznia 2020 OK, dziękuje wszystkim bardzo za pomoc. Pozdrawiam .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.