Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Eco Lux 9kw temperatura

karol255

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam od nie dawno kocioł defro eko lux 9kw , zawór 3drogowy bez siłownika, chodzi o to ze mam w domu regulator pokojowy i np.nagrzewa mi do 22 st i się wyłacza grzejniki robia sie zimne i temperatura kotła z 60 spada do 40 st i pozniej znow się załacza i nagrzewa kociol i grzejniki a i temp powrotu jest 36 st czy to tak ma być? czy jest cos zle zrobione w instalacji lub czegos brakuje? czy zamontowanie siłownika coś pomoze?

73324748_2109433439365397_3693127822462681088_n.jpg

74477227_1129896900536579_362737548952338432_n.jpg

Opublikowano

Pewnie regulator pokojowy wyłącza Ci pompę jak wykryje dogrzanie.

Moim skromnym zdaniem to dokupić silownik zaworu 3D, aktywować w sterowniku aby pompa pracowała cały czas, a regulator pokojowy ustawić aby Ci zmniejszał nastawe zaworu

Opublikowano

Tak być nie powinno.

Daj więcej zdjęć instalacji a najlepiej schemat i trochę opisu, i ustawień kotła.

Co jest wpięte w pierwszy i drugi trójnik od dołu na wyjściu zasilania z kotła.

Opublikowano

ja jestem kompletnie w tym temacie zielony kocioł chodzi w Pid a zdjęcia dodam jutro bo juz dzis nie bede schodził, cos czytałem ze powinien byc siłownik ktorego nie mam 

Opublikowano
11 minut temu, gilal napisał:

Pewnie regulator pokojowy wyłącza Ci pompę jak wykryje dogrzanie.

Moim skromnym zdaniem to dokupić silownik zaworu 3D, aktywować w sterowniku aby pompa pracowała cały czas, a regulator pokojowy ustawić aby Ci zmniejszał nastawe zaworu

tak się dzieje a regulator wogole powinien sterowac pompa czy kotlem? bo mam ustawione ze reguluje tym i tym

Gość Visitor1230
Opublikowano

Siłownik to jedno. I jak koledzy wspomnieni sterownik pokojowy nie powinien w przypadku dogrzania odłączać pompki. W sterowniku kotla powinien być czujnik temp zewn. Wystarczy podłączyć i sterować obieg pogodowo. Wystarczy przeczytać instrukcje sterownika. Powrót na poziomie 36 stopni na dłuższa metę zniszczy kocioł.

Opublikowano

W chwili obecnej taką instalację jaką ma pompa musi się wyłączać bo inaczej w pokojach będzie miał saunę. No chyba że ładnie ręcznie dobierze stopień otwarcia zaworu lecz nie daje to gwarancji utrzymania stałej temperatury w pomieszczeniach.

Do dokupienia siłownik na zawór 3d, i rozwikłanie tej instalacji bo w przypadku zamknięcia siłownika na obieg CO zamykamy obieg wody w kotle.

Opublikowano
4 minuty temu, karol255 napisał:

tak się dzieje a regulator wogole powinien sterowac pompa czy kotlem? bo mam ustawione ze reguluje tym i tym

Tak jak kolega wyżej pisał. Czujnik pogodowy nie podłączony bo instalator uznał pewnie, że nie ma silownika to po co :) To już taki standard się robi :)

Opublikowano

Tu akurat prawdę powiedział :)

Gość Visitor1230
Opublikowano

Janusz nie instalator jak widać. Masz sterownik o szerokich możliwościach. Zakładasz siłownik czyjnik zewnętrzny wywalasz na północna stronę.  Ustawiasz w sterze krzywa grzewcza. Ster pokojowy pilnuje ci temp wewnątrz. Jeżeli zostanie osiągnięta to temp obiegu może być obniżona o np 4 stopnie. Grzejesz nadal lecz mniej intensywnie. Temp w domu spadnie o ustawiona wcześniej histereze to zawór się otwiera i znowu daje wyższa temp na obieg. A wszystko to będzie działo się płynnie od temperatury jaka na chwile obecna zada pogodowka. Warunek dla płynnego działania to stała praca pompy obiegowej.  Możesz tez ster ustawić na regulacje proporcjonalna. Zadana na kotle trzymaj 65-70. Kocioł nie zgnije ci przez 20 lat a gwarantuje ze więcej nie spali. Będziesz. Za to miał wyraźnie miej sadzy w kotle. Generalnie nie stosuj obniżeń nocnych. Nie zaoszczędzisz. A najprawdopodobniej spalisz więcej. Obniżenia nocne możesz zastosować w boilerze.

Opublikowano
8 minut temu, Darekgra napisał:

W chwili obecnej taką instalację jak ma pompa musi się wyłączać bo inaczej w pokojach będzie miał saunę. No chyba że ładnie ręcznie dobierze stopień otwarcia zaworu.

Do dokupienia siłownik na zawór 3d, i rozwikłanie tej instalacji bo w przypadku zamknięcia siłownika na obieg CO zamykamy obieg wody w kotle.

Teraz, Darekgra napisał:

Tu akurat prawdę powiedział :)

czyli jak podlacze siłownik i ten czujnik to bedzie lepiej?

Opublikowano

Dokładnie tak jak to opisał @Visitor1230

Opublikowano

Da to dużo większe możliwości sterowania i stabilizacji pracy kotla. Tak jak pisał wyżej @Visitor1230.

Jaką masz pokojówkę?

Mnie ciekawi bardzo co masz na 1 i 2 trójniku wpięte jedno to zapewne Cwu a drugie?

Do podłączenia jeszcze masz czujnik temperatury zaworu, powinieneś mieć go również w zestawie montażowym.

Opublikowano
2 minuty temu, Darekgra napisał:

Da to dużo większe możliwości sterowania i stabilizacji pracy kotla. Tak jak pisał wyżej @Visitor1230.

Jaką masz pokojówkę?

Mnie ciekawi bardzo co masz na 1 i 2 trójniku wpięte jedno to zapewne Cwu a drugie?

ja mam tylko cwu i grzejniki bo podlogowki nie mam a pokojowka to euroster 2026tx

74851108_2501706723444171_322670456177950720_n.jpg

Opublikowano
9 minut temu, Visitor1230 napisał:

Janusz nie instalator jak widać. Masz sterownik o szerokich możliwościach. Zakładasz siłownik czyjnik zewnętrzny wywalasz na północna stronę.  Ustawiasz w sterze krzywa grzewcza. Ster pokojowy pilnuje ci temp wewnątrz. Jeżeli zostanie osiągnięta to temp obiegu może być obniżona o np 4 stopnie. Grzejesz nadal lecz mniej intensywnie. Temp w domu spadnie o ustawiona wcześniej histereze to zawór się otwiera i znowu daje wyższa temp na obieg. A wszystko to będzie działo się płynnie od temperatury jaka na chwile obecna zada pogodowka. Warunek dla płynnego działania to stała praca pompy obiegowej.  Możesz tez ster ustawić na regulacje proporcjonalna. Zadana na kotle trzymaj 65-70. Kocioł nie zgnije ci przez 20 lat a gwarantuje ze więcej nie spali. Będziesz. Za to miał wyraźnie miej sadzy w kotle. Generalnie nie stosuj obniżeń nocnych. Nie zaoszczędzisz. A najprawdopodobniej spalisz więcej. Obniżenia nocne możesz zastosować w boilerze.

rozumiem więc muszę przede wszystkim kupic ten siłownik i podłaczyc  czujnik a co do tej temperatury powrotu bo ponoc zawor 3d nie maja ochrony powrotu

Opublikowano

Wrzuć zdjęcie tej instalacji z drugiej strony aby było widać co masz na tym 2 trójniku, bo może tu coś instalator wymyślił na ochronę powrotu.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Zawór 3 d albo zabezpiecza powrót kotła albo reguluje temp na obieg. Sterując temperatura na obieg przy jednocześnie odpowiednio wysokiej temp kotła nie powinno być problemów z wygrzany powrotem.

Opublikowano
11 minut temu, Darekgra napisał:

Wrzuć zdjęcie tej instalacji z drugiej strony aby było widać co masz na tym 2 trójniku, bo może tu coś instalator wymyślił na ochronę powrotu.

IMG_20191020_172609.jpg

IMG_20200105_220820.jpg

IMG_20200105_220834.jpg

IMG_20200105_220849.jpg

Opublikowano
7 minut temu, Visitor1230 napisał:

Zawór 3 d albo zabezpiecza powrót kotła albo reguluje temp na obieg. Sterując temperatura na obieg przy jednocześnie odpowiednio wysokiej temp kotła nie powinno być problemów z wygrzany powrotem.

rozumiem

Opublikowano

Nie taki ostatni ten instalator skoro zamontował zawór schładzający. Tylko czemu nie jest zamontowany zgodnie z instrukcją producenta czyli wylotem w dół? Nie widać jeszcze jakiegokolwirk zaworu bezpieczeństwa ale może jest gdzieś na dole wraz z przeponą?

Pewnie z powrotem będzie problem skoro teraz na CO wypuszczasz około 50 stopni a powrót na poziomie 36

Opublikowano
8 minut temu, Darekgra napisał:

Nie taki ostatni ten instalator skoro zamontował zawór schładzający. Nie widać tylko jeszcze jakiego kolejek zaworu bezpieczeństwa ale może jest gdzieś na dole wraz z przeponą?

Pewnie z powrotem będzie problem skoro teraz na CO wypuszczasz około 50 stopni a powrót na poziomie 36

nie kumam dokladnie o co chodzi bo tak jak pisałem pierwszy raz mam z tym do czynienia, gdzie na dole z przeponą?

Opublikowano

Spoko.

Na razie zakup ten siłownik zamontuj , do ogarnięcia nawet jeśli masz z tym pierwszy raz styczność, potem kilka ustawień w sterowniku i dalej zobacz co się będzie działo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.