g69 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #26 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Według kalkulatora za duże spalanie.Mam takie samo zapotrzebowanie na moc grzewczą i obecnie idzie około 20 kg. Mnie osobiście nie przekonuje połączenie tak dużej pojemności wodnej kotła z buforem.Możliwe,że tu są spore straty postojowe jak kocioł nagrzeje bufor.
InSpace Opublikowano 5 Stycznia 2020 #27 Opublikowano 5 Stycznia 2020 musze sie zajac termoizolacja budynku bo straty ciepła mam spore,tylko dlaczego kocioł przy podobnej pogodzie zewnetrznej raz spala 15 kg a kolejnego prawie 2x tyle,pellet mam dobrej jakosci certyfikowany ładnie sie wypala nie ma zadnych spieków.a na schemat instalacji nie miałem wpływu bo to był projekt dofinansowany i ktos go tak napisał i nie miałem mozliwosci zmian.tak jak juz napisałem priortetwo zajme sie ociepleniem scian i stropów,pytanie co zmieniac dalej ?przerabiac pozostała stara instalacje w która wchodzi duzo wody czy np dołozyc kolejny bufor? i jakie powinno byc spalanie dobowe przy 100m2 dobrze wyzolowanym domu przy uzyciu mojej instalacji?
g69 Opublikowano 5 Stycznia 2020 #28 Opublikowano 5 Stycznia 2020 3,2kW – przeciętna moc grzewcza Tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 0,7°C. To wynik z Twojego kalkulatora.3,2KWx24h=76,8KWh Z jednego kg pelltu możliwe,że się wyciągnie 4KWh. 76,8/4=19,2kg pelletu na dobę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.