marwol Opublikowano 29 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Hej W fundacji pomagającej zwierzętom dzisiaj miała miejsce taka sytuacja. Całe szczęście zdarzyło się to w ciągu dnia. Piec roczny, przeglądy i serwisy wbijane w książce serwisowej. Jutro serwis na oględziny przyjeżdża. Co mogło być przyczyną? Jak uniknąć powtórki?
Zbyszko125 Opublikowano 29 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 29 Grudnia 2019 cofneło żar do kosza? Prawdopodobnie palnik był zawalony syfem, palone pewnie jakimś peletem kiepskiej jakości, i tyle. Znając zycie serwis stwierdzi winę użytkownika, użytkowanie kotła niezgodne z DTR. Nikt nie podłoży się teraz a napewno nie producent kotła, bo na 200% nie wymieni kotła w ramach gwarancji.
DzonyZerg Opublikowano 29 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Znajomy gadał z serwisantem i mówił mi dokładnie to samo. Pelety złej jakości. Facet nawet nie musiał brać próbki popiołu i nagaru z palnika bo klient sam zrezygnował z reklamacji. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
dino49 Opublikowano 2 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Od trzech lat mam taki sam palnik. Błąd producenta - konstruktora kotła. Zamontowano palnik prawie przy samej podłodze kota, a gdzie miejsce na gorący popiół ? Pewnie popiół nie wygarnięty na bieżąco i być może, pomimo automatycznego wyłączenia z sieci, palnik od gorącego popiołu się nagrzał. U mnie palnik zamontowany na wysokości około 70 cm, popiół wygarniam co 3 m-ce w ilości około 3/4 pojemności 20 litrowego wiadra, w sterowniku temp. maksymalną ustawiłem na 40 st.... po przekroczeniu 40 st palnik się wyłącza. Poza tym, palnik zamontowano bezpośrednio na ściance, czy jest tam izolator ? U mnie w samym drzwiczku nasypowym izolacja z wełny mineralnej, potem rura dystansowa między drzwiczkiem a palnikiem, gdzieś około 5 cm, potem czołowa blacha w którym montuje się palnik. Między palnikiem a blachą czołową mam taki biały 15 mm izolator, w dotyku przypominający a la azbest.
YaroXylen Opublikowano 2 Stycznia 2020 #5 Opublikowano 2 Stycznia 2020 9 godzin temu, dino49 napisał: popiół wygarniam co 3 m-ce w ilości około 3/4 pojemności 20 litrowego wiadra Witam. To ile spalasz tego pelletu? że masz tyle popiołu? YARO
PioBin Opublikowano 2 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2020 W dniu 29.12.2019 o 21:58, marwol napisał: Co mogło być przyczyną? Jak uniknąć powtórki? Tego nie wiem. Serwis i "palacz" wspolnie odpowiedza na to pytanie. Ale warto zainwestowac kilka PLN w kazdej kotlowni w czujnik CO i system alarmowy z czujnikiem dymu/wzrostu temperatury. Polecam.
dino49 Opublikowano 3 Stycznia 2020 #7 Opublikowano 3 Stycznia 2020 15 godzin temu, YaroXylen napisał: Witam. To ile spalasz tego pelletu? że masz tyle popiołu? YARO Z 2140 kg peletu (30% buk - 70% sosna) 6,40 kg popiołu. Cena peletu 620 zł/t. Czytałem w necie, że w Holandii są serie pożarów dotowanych kotłów peletowych.. Dorzucę póżniej foto przekrojów dotowanych kotłów
DzonyZerg Opublikowano 3 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Jesteś beneficjentem? 350 kW w kogeneracji z kondensacja? :) jeszcze 2 czy 3 kotły i nie będziesz musiał pracować? O 10:30 wstać, dosypac do zbiorników i psssst Zuberek i na Netflixa :DWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.