Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wyczytałem tutaj że osad na sciankach mojego pieca może być spowodowany zbyt uboga ilościa powietrza .... więc proszę o radę mam piec 17KW per-eko ustawienia - szyber przymkniety prawie do samego konca, dmuchawa na polowe siły, podawanie 12sek przerwa 90 sek, przepalanie 30 minut, pompa CO i CWU temp na piecu 56 i na grzjnikach termostaty, moimi problemami sa - osad na piecu dosłownie co 4 5 dni jest taki czarny osad na scianakch, piec b. dlugo sie nagrzewa co oznacza ze dmuchawa chodzi dluugo np 20 minut nagrzewania i 15 minut 3ma temp i tera najdziewnijsze dla mnie przez te 15 minut temp spada o 2 stopnie (histeryza) a potem jak juz właczy sie dmuchawa podajnik i ogólnie piec to temp leci np do 52, 53 gdy nastawione 56 . PIerwszy raz używam tego typu pieca ( do tej pory blok) jestem trochę przerażony bo zima idzie aha i jeszcze jedno gdzie w poznaniu lub w okolicach kupic b. dobry EKO GROSZEK ( ps. spalanie mojego pieca to oklo 160 kg na 7-10 dni - chyab dużo) proszę napiszcie cos co zrobic czy dac mu wiecej powietrza np na szyberku czy doporowadzic jakis nadmuch z dworu może wtedy szybciej sie nagrzeje ...ah sam nie wiem . Dziekuej za wszelką pomoc i będe bardzo wdzięczny za każda sugestie pozdrawiam FIlipo

Opublikowano

Wg mnie takie spalanie jest w normie. Ja mam piec 25 kW i na 7-10 dni w tej chwili wychodzi mi 250-270 kg.

Co do osadu. Ja ostatnio zauważyłem, że ilość tego osadu na ściankach pieca zdecydowanie zmniejszyła się po kolejnej dostawie węgla - tak więc może to również być przyczyną.

Ja dmuchawę mam otwartą w 80% (tak mi ustawił serwisant).

Opublikowano

Witam

mam nieco inny piec ale też spala węgiel i jest z nadmuchem .

Macie rację bardzo dużo zależy od jakości węgla ,palę już kilkanaście sezonów i kilkakrotnie miałem kłopot ze złym węglem który wydzielał dużo smoły ,inną przyczyną może być zbyt niska temperatura na piecu ale przy 56C to chyba nie wchodzi w rachubę .Taki osad dobrze likwiduje Sadpal choć jest to tylko półsrodek bo popiół po spalonej sadzy i tak zostaje w kominie i piecu.

Opublikowano

Udało mi się ustalić przyczynę nieczystości i małej sparwności mojego pieca, głównym powodem tego było złe ustawienie dmuchawy tzn. na dmuchaiwe znalazłem możliwość regulacji dopływu pow wiec gdy tylko odkręciłęm i dalem nadmuch z 8 biegu na 2, dopływ pow na jakieś 10-15% myślałem że piec odfrunie :):) :)

natomiast co do osadu temp mam na 56 stopni więc najniższa i szyber otwart na powiedizmy 20-25% ponieważ jak mialem przymknięty na 10

% czyli min to wtedy własnie osad był okropny

no i zmieniłem węgiel ale dopiero wczoraj więc zobaczymy jak ten nowy

pozdrawiem wszytskich i dzięki za wszelkie sugestie mam nadziej że za kilka sezonów będe mógł sie odwdzięczyć :) :)

Opublikowano

Używam pieca węglowego z nadmuchem. Mam problem z czujnikiem temperatury. Problem pojawia się gdy przełączam grzanie wody tylko w samym bolierze. Wiem że temperatura wody powinna zacząć rosnąć bo zmiejsza się obieg wody w piecu. Ale tutaj temperatura w ciagu 30 sek. wzrasta z 40 stopni na 95 co powoduje wyłączenie PŁOMYKA(nazwa regulatora temperatury) na wyświetlaczu pojawia się dziwny skrót ER i wszystko przestaje działać, co gorsze już się nie włącza. Dopiero po wyłączeniu i włączeniu ponownym urządzenia wszystko zaczyna działać prawidłowo. Oczywiście opisana sytuacja nie zdarza się zawsze. Problem pojawił się niedawno, a z tego rodzaju ogrzewania korzystam pierwszy sezon. Idzie zima :) i nie wiem czy powinienem coś z tym robić czy to może normale przy tego typu urządzeniach? Może ktoś spotkał się z podobną sytuacją?

Opublikowano

er oznacza error i jest prawdopodobnie spowodowany przekroczeniem górnej granicy pracy sterownika czyli pewnie 100oC ,nie wiem czemu tak gwałtownie rośnie temperatura może coś jest nie tak z instalacją, napisz czy temperatura na piecu faktycznie rośnie czy tylko sterownik tak dziwnie się zachowuje a tempertura jest ok ,przy temperaturze ok 90oC woda zaczyna wrzec i słychać to wyraźnie

Opublikowano

Właśnie najdziwniejsze jest to że woda nie ma takiej temperatury, bo po pierwsze nie słychać wrzenia wody, po drugie dotykając rury którą woda przepływa w zasadzie nie odczuwam większej różnicy temperatury. a przecież gdyby woda faktycznie miała taką temperature to i rura była by cieplejsza.

Opublikowano

więc jest to wina czujnika lub sterownika (poruszaj kablem od czujnika czy będzie się coś działo bo czasami pęknie gdzieś lut lub złamie się przewód i takie sa objawy )jeśli masz taką możliwość to radzę reklamować sterownik