Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł gazowy kondensat do domu wybór

sorentol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak masz 4700 zł to kup junkersa z tym że Cerapur Smart ZSB 14-5 C, jak chcesz po kosztach i kombinować z podłączeniem pompy obiegu wtórnego to Termeta. jak nie masz co z pieniędzmi robić to Wolfa :) a jak nie masz pieniędzy to daj sobie spokój z budową domu i kup kampera :)

Opublikowano
13 godzin temu, KubaSko napisał:

Znajmomy ma mcr 3 za nim sprzeglo, dwa obiegi grzejniki - 5 szt, podłogówka 60 2 - obecne zurzycie 11m3 na domie docieplonym, wyremontowanym 120m2, to chyba duzo, dwie osoby dorosłe plus dziecko temp. 22 stopnie. Ciotka ma mcr3 dom 130m2, po remoncie same grzejniki, dwie starsze osoby 2 domu zuzycie obecne 10m3, temp. 20 st w domu. Ja na junkersie czy termecie obecnie mam max 4m3-5m3. Na podstawie tych doawiadczen po prostu nie jestem do tego kotła przekonany. Ciotce juz zmnjejszalem moc minimalna kotła, kombinowalem i jak miala wysokie spalanie tak ma dalej. A ty jakie msz doawiadczenia z mcr 3?

Znam wiele osób posiadających mcr3 z ich opinii wynika że nie odbiegają w żaden sposób od kosztów za gaz w stosunku do powierzchni domu czy jakości docieplenia. Te kotły są naprawdę bezawaryjne, i kosztują teraz w okolicach 5.5kpln

Nie wiem i pewnie się nie dowiemy jak faktycznie wygląda instalacja oraz ocieplenie u ciotki i znajomego, może coś tam jest niedopracowane i kamera termowizyjna by coś pokazała? Jak jest możliwość podmiany na kocioł z niską dolną mocą to trzeba to zrobić, inwestycja zwróci się za dwa-trzy lata. No chyba że taka opinia wynika z tego że po prostu ktoś ma handel lub autoryzację na taki sprzęt i go po prostu promuje.

Opublikowano

Ile osób tyle opinii. Ja po prostu wygłosiłem swoją . Mówię Junkers lub Termet bo jestem ich użytkownikiem i spełniają one moje oczekiwania, ktoś inny poleci Vaillanta bo jest z niego zadowolony a ktoś inny Wolfa. Ja z tymi dwoma markami nigdy nie miałem styczności więc się nie wypowiadam. Handlarz poleci to czym handluje i ma największy obryw, a autor musi sam wybrać, może ktoś jeszcze coś doradzi.

Opublikowano
Cytat

kup junkersa z tym że Cerapur Smart ZSB 14-5 C,

a czym się rózni od tego nowego GC2300iW?

Cytat

jak chcesz po kosztach i kombinować z podłączeniem pompy obiegu wtórnego to Termeta

ja to robić tego nie będę pewnie hydraulik ma swoja wizję.

Cytat

Znam wiele osób posiadających mcr3 z ich opinii wynika że nie odbiegają w żaden sposób od kosztów za gaz w stosunku do powierzchni domu czy jakości docieplenia. Te kotły są naprawdę bezawaryjne, i kosztują teraz w okolicach 5.5kpln

za ok 4700

Opublikowano

Gc2300iW to prosty kocioł, on nie posiada wyjscia na pompę obiegu wtórnego i czujnika sprzegla. Musiałbys dokupic do  niego moduł mm100 a to juz koszt 700-800 zl. Teres ma rację najlepszy bedzie junkers moim zdaniem zsb 14-5 c bo ma jasne i klarowne podłączenie którego  nie da się spartolić....yyy chyba bo byl tu ostatnio temat gdzie autor dał fachurom prosty schemat a oni i tak po swojemu :)

Opublikowano

Zasugeruje więc hydraulikowi zsb 14-5 c. Jest widzę również wersja mocniejsza zsb 24-5 c czy to za dużo dla tego domu czy sa jakieś korzyści ?

A jeśli mielibyście polecić Vaillant to jaki model?

Opublikowano
W dniu 22.12.2019 o 08:20, KubaSko napisał:

Teres przy instalacji kocioł-sprzęgło-pompa na podłogówkę w całym domu po co kocioł ma wiedziec co sie dzieje w sprzęgle ? Na podłodze masz na pompie ustawioną charakterystykę stałą, kocioł ma albo wedlug delty albo mocy, to co mu daje temp na sprzegle ?

Ale to się z tego robi taka zgaduj zgadula z dopasowywaniem krzywej. Jak jest czujnik sprzęgła, to ustawiasz wszystko jak trzeba i działa :-)

Opublikowano
14 godzin temu, sorentol napisał:

Zasugeruje więc hydraulikowi zsb 14-5 c. Jest widzę również wersja mocniejsza zsb 24-5 c czy to za dużo dla tego domu czy sa jakieś korzyści ?

Brak korzyści, chyba, że masz instalację z grzejnikami i duże zużycie CWU.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.