Sqcza Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor #26 Opublikowano 16 Grudnia 2019 ta temperature na powrocie gdzie sprawdze?
Sqcza Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor #27 Opublikowano 16 Grudnia 2019 https://allegro.pl/oferta/sterownik-kotla-co-z-podajnikiem-tech-st-37n-rs-7389696925
Gość Visitor1230 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #28 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Podlaczasz do stera czujnik temp zewn. ktory powinienes miec. Montujesz go na polnocnej scianie. Montujesz silownik na zaworze 4D i podlaczasz go odpowiednio do pinow w sterowniku. Menu instalatora. Strona 15 instrukcji sterownika od pkt. 2. Zapisz sobie wstepne nastawy: kontrola temp - 1 min czas otwarcia - taki jak na silowniku od mieszacza ( jest w instrukcji akbo nadrukowane na silowniku) z reguly 120,140 sek. skok jednostkowy - 5 do 8%, zaleznie od tego czy bedzie przesterowywal minimalne otwarcie - 15 -20% Typ zaworu - CO pogodowka - dla temperatur na zewnatrz ustawiasz temperature jaka ma isc na grzejniki. Im zimniej tym wyzsza. To tzw krzywa pogodowa. Dla -20 ustawiasz 60. -10 ust. 55. 0 ust 45. +10 ust. 35 . Tak ustawiona krzywa grzewcza bedzie linia krzywa i bedzie przy niewielkich juz zmianach temp zewn lekko otwierac lub przymykac zawor zeby utrzymac temp na grzejniki niezaleznie od temp na kotle. Ochrone powrotu wylacz. jak dasz na kotle 70 stopni to zawsze bedzie wygrzany a zawor sie nie bedzie zamykal zeby ja podwyzszyc. Jzeli nie masz stero pokojowego to przechodzisz do punktu 15 zalaczenie pompy - ma pracowac caly czas a zalaczenie powyzej progu np 45 stopni. EDIT: Musisz podlaczyc jeszcze czujnik do rury za zaworem. Tej co idzie na grzejniki. i czyjnik na rurze powrotu do kotla. I ocieplij przede wszystkim te wszystkie rury. Dzalaja jak niepotrzebny grzejnik w kotlowni. Masz moze podlaczony do kotla ster pokojowy?
Sqcza Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor #29 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Kopiec w trakcie pracy powinien zakrywac lekko otwory nadmuchowe i miec wysokosc do 5 cm powyzej talerza palnika Ktore ustawienie odpowiada za wyokosc tego kopca ??
o6483256 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #30 Opublikowano 16 Grudnia 2019 czas przerwy, siła nadmuchu, czas podawania. Który wybierasz ?
Gość Visitor1230 Opublikowano 16 Grudnia 2019 #31 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Wszystkie praktycznie. Podajesz dawke paliwa w czasie. np. 5 sek i 50 sek przerwy. i dmuchasz. Kopiec rosnie. Wydluzasz np. przerwe. Kopiec przestaje rosnac i jest ok. . Albo tylko zwiekszasz nadmuch. Kopiec nie rosnie bo lepiej wszystko sie wypala. To proste. Dajesz jakas dawke paliwa w czasie i musisz na tyle dmuchac zeby ona sie prawidlowo spalila i kopiec utrzymywal wysokosc. Im wieksza dawka tym wiecej trzeba dmuchac. Tak zwiekszasz moc palnika. Jezeli chcesz zmniejszyc to odwrotnie.
Sqcza Opublikowano 16 Grudnia 2019 Autor #32 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Dzisiaj wyszyscilem piec wsypałem 120 kg ekogroszku i mam ustawione tak jak na foto Tem.zadane 62 histereza 2 stopnie Czas pracy 10 s Czas przerwy 55 s Dmuchawa na 20%
DarekStepien Opublikowano 16 Grudnia 2019 #33 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Hej, Przeczytałem te porady i potwierdzam, mam podobny dom 10x10 2 piętra, ten zawór który masz jest zbyt odkręcony, idea jego działania jest jak skrzynia biegów w aucie, nie ruszasz z 5 tego biegu. Zawór jest dlatego że retorta jest mała i piec musi mieć przewagę temperaturowa. Pyt podstawowe: jaka temp grzejników chcesz mieć, żeby mieć w domu komfort oraz lekko domknięte termostaty? Patrząc na foto, lecisz ok 50'C, w domu pewnie sauna, nie dziwi mnie takie spalanie, ją w grzejniki puszczam ok 40-45'C, na piecu ok 60. Ten spadek regulujesz zaworem że skalą, u Ciebie 6, czyli 60 % otwarcia, to nadal za duża moc, przymknie zawór na 3 i zawyz temp pieca aż uzyskasz na termometrze instalacji, ile wymagasz. Pozdr Darek
DarekStepien Opublikowano 16 Grudnia 2019 #34 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Jeszcze analizując czasy, podawanie 8-10s to dość małe porcje, poobserwuj czy ta dawka nie jest za mała, czy kopiec wyraźnie się dźwiga po każdym podaniu? Z moich obserwacji wynika że im lepsze paliwo tym agresywniej można je palić ( często dawki i mocne dmuchanie) im słabszej jakości paliwo ( spieki) tym dłużej musi odleżeć na retorcie az sie wypali i rozpadnie (80-100s), trzeba wtedy spokojnie dmuchać ( np 30-40,% przesłona otwarta, czopuch otwarty) a większą przerwę skompensować większa dawka np 15-20s. Mocne dmuchanie (a masz 85, to dużo) powoduje również wyrzucanie drobnych frakcji z retorty które zwiększają niedopal w popiele. Podstawa spalania= czysty wymiennik, czyli co 2 zasobniki otwierasz wyczystki i zrzucasz osad z plyt wymiennika. Jak jest dużo osadu (sądzą) ciepło nie wymienia się do wody i traci w komin, reakcje pieca są wolniejsze.
Gość Visitor1230 Opublikowano 17 Grudnia 2019 #35 Opublikowano 17 Grudnia 2019 W kilku punktach sie nie zgodze. Prawidlowe prowadzenie palnika to generalnie czeste podawanie mniejszej dawki a nie odwrotnie. Co do spiekajacego wegla masz racje. Tutaj kolega nie ma akurat z tym problemu. Z tym ze nie jest on gorszej jakosci. Daje bardzo duzo ciepla i trzeba umiec go spalic. Wegle plomienne nie sprawiaja problemu. Ale za to przelatuja przez palnik jak papier. Generalnie palnik wyglada bardzo dobrze. Popiol tez. Kociol czysty. Czesciej lub minimalnie dluzej dmuchalbym w podtrzymaniu. Na srodku palnika widac nierozzarzony wegiel. Podnies sobie na tydzien czasu zadana do 70 ° w ramach testu i jednoczesnie skrec troche 4D. W kotle bedziesz mial czysciej niz w domu :) Ciezko ocenic plomien nie widzac go na zywo. Ale zmniejszylbym troche nadmuch w pracy. Jezeli plomien nadal bedzie dosc duzy i leniwy ( moze kopcacy) to wracaj z nadmuchem. Plomien za mocno obmywa deflektor. Dlatego proponuje zmniejszenie nadmuchu. A jezeli to okaze sie bledem proponuje podniesc deflektor. Plomien powinien lekko go dotykac. Wtedy reszata gazwo sie prawidlowo dopala nie generujac sadzy czyli straty opalu. Zeby sie przekonac jak to jest wystarczy robic slynny test zapalniczki i lyzki. Lyzka bedzie czysta jetzeli plomien jej ledwo dotyka. Jezeli lyzke obnizysz zrobi sie czarna. Plomien ma swoja najwyzsza temperature na samej gorze. Zbyt niski deflektor zaburza wlasnie pelne dopalenie gazow.
Sqcza Opublikowano 17 Grudnia 2019 Autor #36 Opublikowano 17 Grudnia 2019 mam teraz temperature 65 stopni i zawor na 3 w pokojach mam 21 do 22 stopni
Marczi11 Opublikowano 18 Grudnia 2019 #37 Opublikowano 18 Grudnia 2019 W dniu 16.12.2019 o 15:42, maniek130 napisał: Ja mam 64st może myślą, że większe spalanie Ja mam ze 100 kg większe spalanie miesięcznie , między 65 stopni a 58 więc jak mam puszczać rocznie 500 kg razy 10 lat to warto to przemyslec
Sqcza Opublikowano 5 Marca 2020 Autor #38 Opublikowano 5 Marca 2020 Spalanie dobowe wychodzi mi ok 28 kg teraz przy regulacji zaworu 4 drogowego ustawiony na 3 bieg. Jakies rady jak jeszcze mozna obnizyc zyzycie wegla ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.