cezmar Opublikowano 9 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 9 Grudnia 2019 czy ta instalacja bedzie dzialac poprawnie ? ewentualnie co mozna poprawic ? dzieki za info
sambor Opublikowano 9 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Prawie będzie działać, ale jak poprawisz wg rys poniżej to na pewno będzie OK Na rys jeszcze brak naczynia przeponowego oraz zaw zwrotnego oraz zaw bezpieczeństwa do bojlera
cezmar Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Ok. Powiedz mi jeszcze czy nie lepiej byłoby wpiąć podlogowke przed zaworem 4d?
cezmar Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Ale możesz jakoś uzasadnić dlaczego przed będzie źle? Siłownik będę miał tylko na 3d przy podlogowce 4d będzie sterowany recznie. Mam obawy że jak wepne podlogowke za 4d to nie będę mógł podlogowki wysterować.
Kazio321 Opublikowano 9 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Przed źle nie będzie ale powrót z podłogi będziesz musiał już dać za 4d. A nie łączyć z powrotem grzejników. Wysterowac temperaturę dasz radę za 4d, tylko pamiętaj że 4d musi mieć większą temperaturę niż 3d na podłogowce
Gość Digitrax Opublikowano 9 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Kaziu nie wprowadzaj w błąd ! Taniej będzie jak obieg grzejnikowy będzie regulowany tak samo jak podłogowy za pomocą zaworu 3D. Czyli dwa równoległe obiegi z zaworami 3D i pompami. Do zabezpieczenia powrotu wystarczy wtedy pompa kotłowa, która już na schemacie jest.
Kazio321 Opublikowano 9 Grudnia 2019 #8 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Ja w błąd nie wprowadzam kolego. Tylko pisze ze co przed 4d jest zasilane to za 4d musi być powrót. Ja mu nie każe co ma zrobić tylko jak powinno być. A po 2 kolego zawór 3d nie zapewni mu godnej temperatury powrotu. A 4d już tak z pompa kotlowa
Gość Digitrax Opublikowano 9 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 9 Grudnia 2019 I to jest właśnie bzdura. Jeżeli zasilanie podłączasz za zaworem 4D o i powrót za nim być musi. Jak podłączasz przed nim zasilanie to analogicznie powrót także. Przeanalizuj przepływy przy zamkniętym zaworze 4D. Nie czytasz ze zrozumieniem w kwestii ochrony powrotu. Zawór 4D nie zapewnia wysokiej temperatury powrotu ale to robi pompa kotłowa. W powyższym układzie zawory 3D służa do obniżenia czynnika grzewczego do obiegu podłogowego i grzejnikowego.
Kazio321 Opublikowano 9 Grudnia 2019 #10 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Poczytaj sobie jeszcze raz na temat zaworów 3/4d. Proszę tutaj link. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/2518-spis-tematów-zawory-4d-i-3d/ Miłego czytania
cezmar Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor #11 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Digitrax schemat który podałem jest ok?
sambor Opublikowano 9 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 9 Grudnia 2019 @Kazio321 prawie całą sobotę trułeś mi o tym podłączeniu na priv, a na koniec mnie obraziłeś, teraz znowu wracasz ze swoimi wydumanymi pomysłami i innych wprowadzasz w błąd, Popraw się albo nie zabieraj głosu w sprawach o których nie masz pojęcia.
Gość Digitrax Opublikowano 9 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 9 Grudnia 2019 12 minut temu, cezmar napisał: Digitrax schemat który podałem jest ok? Można go uprościć by było tak jak chcesz a zarazem prościej w podłączeniach i taniej w budowie.
Kazio321 Opublikowano 9 Grudnia 2019 #14 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Niby jak Cię obrazilem? Napisałem Ci prawdę. Po 2 sam mi to napisałeś to że co jest zasilane przed 4d to za 4d musi mieć powrót.
sambor Opublikowano 9 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 9 Grudnia 2019 56 minut temu, Kazio321 napisał: Po 2 sam mi to napisałeś to że co jest zasilane przed 4d to za 4d musi mieć powrót. Tak ale podałem też warunek jaki powinien być spełniony. Są 2 wersje wpięcia podłogówki, która pomija 4-D wersję 1 i wersję 2 z punktu widzenia hydrauliki prawidłowa jest wersja 1, a ty chcesz zrobić wersję 2.
Kazio321 Opublikowano 10 Grudnia 2019 #16 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Może i napisałem że za 4d. Ale nie bezpośrednio za.
mironw Opublikowano 10 Grudnia 2019 #17 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Witam jak już kiedyś podkreślałem wydaje mi się lepszym rozwiązaniem układ B , Po: 1- niezależność układu grzejnikowego i podłogowego od działania 4D 2 – zawsze ciepła -NIEZMIENNA -woda na zasilanie 3D podłogówki 3 – zawsze dogrzany powrót dzięki pompie kotłowej między zasilaniem a powrotem – bez znaczenia w jakim położeniu 4D -A,B,C 4- 4D (albo 3D ) może pilnować tylko grzejników i szybciej je rozgrzać Co do schematu A 4D w położenia 2 i 3 to może jeszcze dużych wahań temperatur by nie było ,ale czy po zamknięciu się termostatów na grzejnikach lub zadziałaniu termostatu pokojowego i wyłączeniu pompy C.O zawór ustawi się w położenie 1 , to czy a- otwarcie 3D podłogówki nie zassa zimnej wody z powrotów grzejników co gorsza powietrza z zaworów automatycznych na nich zamontowanych b- ochrona powrotu ( jeśli włączona) też go nie zamknie c- ustawianie ręcznie 4D gdy nie chcemy grzać grzejnikami – mam na myśli okresy przejściowe jesień,wiosna A co do zaworów zwrotnych to chyba lepsze rozwiązanie to dać je na powroty z CWU i CO NIŻ ZA POMPAMI , bo mogą zwłaszcza na CWU pomagać łatwiej odpowietrzać układy .
Darekgra Opublikowano 10 Grudnia 2019 #18 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Dla mnie układ B ma jedną lekką wadę tj. brak kontroli nad zalewaniem kotła zimną wodą. Układ będzie działał dobrze bo na podłogę dajesz temperaturę niższa niż na grzejniki, często powrót z grzejników jest jeszcze zbyt gorący aby w całości puścić go na podłogę i tu resztę roboty zrobi 3D. Ad-a- przecież cały czas woda w podłogówce w pewnym stopniu pochodzi z powrotu. Odpowietrznikami nie zassie ponieważ powrót z podłogi jest na tym samym obwodzie co ssanie. Ad-b właśnie w tym przypadku ochroną powrotu będzie działać poprawnie wraz z zamontowana pompą kotłową na małym obiegu za 4D. Przy układzie B ochroną powrotu zamknie zawór 4D a kociołek nadal będzie zalewany zimną wodą. Ad-c wyłączasz pompę grzejnikową a 4D nadal daje temperaturę taka jaką chcesz i to nadal sterowaną siłownikiem lub nastawioną ręcznie.
Gość Digitrax Opublikowano 10 Grudnia 2019 #19 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Jakie zalewanie zimną wodą kotła ? Pompa kotłowa już dopilnuje aby powrót był dogrzany. W układzie B zamiast zaworu 4D stosując zawór 3D osiągniemy to co przedstawiłem w swoim schemacie wyżej. Więc nie ma potrzeby pakowania się w drogi zawór 4D jak można kupić tańszy 3D. Efekt taki sam, więc po co przepłacać i komplikować układ. Zawory zwrotne jedynie za obiegiem grzejnikowym i podłogowym na powrocie. Na zasilaniu wężownicy zbiornika CWU lepiej go dać bezpośrednio przed wejściem do zbiornika CWU. Uchroni to przed wystudzaniem zbiornika na odcinku rury pomiędzy nim a pompą z zaworem zwrotnym. Przy pompie kotłowej to sprawa jasna, ze dajemy bezpośrednio za nią. Dodatkowo bezpośrednio przed każdą pompą filtr skierowany sitkiem do dołu.
Darekgra Opublikowano 10 Grudnia 2019 #20 Opublikowano 10 Grudnia 2019 4 minuty temu, Digitrax napisał: Jakie zalewanie zimną wodą kotła ? Pompa kotłowa już dopilnuje aby powrót był dogrzany Czy na pewno? U mnie zdarza się że zawór 4D przymyka się ze względu na zbicie temperatury prze CWU a jak dołożyło by się jeszcze podłogówkę to już na pewno w niektórych sytuacjach sama pompa nie wystarczy.
Gość Digitrax Opublikowano 10 Grudnia 2019 #21 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Przyczyną może być - niska temperatura pracy kotła - niski przepływ w obiegu kotłowym - duży pobór ciepła przez CWU ze względu na małą moc kotła (dlatego niektóre sterowniki maja możliwość załączenia priorytetu grzania CWU kosztem CO) ps: w kotłowniach przemysłowych tylko za pomocą pomp obiegu kotłowego i zmiany ich przepływu zapewnia się wysoką temperaturę powrotu >70 st. C
Darekgra Opublikowano 10 Grudnia 2019 #22 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Temperatura kotła zadaną mam 68 minimalny powrót na 4D ustawiony na 55 stopni. Obieg na kotle jest ok ponieważ przy ustabilizowanej pracy delta wynosi 5 stopni.
Gość Digitrax Opublikowano 10 Grudnia 2019 #23 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zawór 4D to nie jest uniwersalne urządzenie jak reklamują to producenci. Nie da się za jego pomocą jednocześnie regulować temperatury obiegu grzewczego jak i utrzymać wysoką temperaturę powrotu kotła. Dawno dawno temu miałem go w swojej prywatnej instalacji ale szybko się go pozbyłem i nie instaluję swoim klientom. Zabezpieczenie powrotu musi działać niezależnie od obiegów grzewczych. Wtedy nie ma takich jaj jak opisujesz.
Darekgra Opublikowano 10 Grudnia 2019 #24 Opublikowano 10 Grudnia 2019 10 minut temu, Digitrax napisał: Wtedy nie ma takich jaj jak opisujesz Ale to nie są jaja, mam zawór 4D i pompę na krótkim obiegu. Fakt instalator na początku nie zainstalował mi pompy i wtedy jaja były :) potem dołożyłem ją już samodzielnie i teraz zawór sprawuje się świetnie. Pompa odpowiada za cyrkulację na obiegu kotłowym a zawór pilnuje aby temperatura na kotle nie spadła zbyt nisko w momencie gdy odbiór ciepła jest większy niż chwilowa moc kotła, wtedy się przymyka a kociołek ma czas aby się rozbujać i nie paść "na kolana"
Gość Digitrax Opublikowano 10 Grudnia 2019 #25 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zapominasz o jednym. Wraz ze zmianą położenia przegrody w zaworze 4D zmieniają się przepływy po stronie kotła jak i obiegu grzewczego. Dlaczego tak się dzieje ? ano dlatego, że przy otwartym na max zaworze 4D pompa kotłowa i CO pracują w szeregu. Gdy zawór się zamknie to pompy napędzają jedynie swoje obiegi. Ma to wpływ na temperaturę powrotu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.