Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie pompy Keller PRO EKO na podłogówkę

km138

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem tu nowy i zupełnie zielony jeśli chodzi o instalacje CO i wszystko co z tym związane, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do fachowców. Tak więc do rzeczy, jestem świeżo po budowie nowego domu, od niedawana mieszkam juz w nowym budynku (okolo 140m kwadratowych, 2 kondygnacje). Od dłuzszego czasu walczę z ustawieniem sterownika od pieca, generalnie z ogarnięciem pieca (kocioł Defro Komfort 15 KW na ekogroszek) oraz z ustawieniem pompy obiegowej na ogrzewanie podłogowe. Posiadam pompy Keller PRO EKO i z tą na grzejniki sobie poradziłem, natomiast cały czas walczę z tą od podłogówki. Pompa posiada 8 róznych biegów, mialem juz tryb AUTO ale niestety jest zbyt malo wydajny i nie dogrzewa domu - petla w kuchni i jadalni jest zimna, mialem ostatnio ustawienie CP1 i pomieszczenia w zasadzie sie dogrzaly ale z kolei na wyswietlaczu pompy pokazywalo ponad 20 wat i zasyp kotla wyzarlo mi w kilka dni. Moglby mi ktos powiedziec jak to ustawic? Dodam ze budynek nie ocieplony jeszcze.

Opublikowano

A jak kolega steruje temperatura na podlogowke

Jesli 1 zima to kolega musi sie liczyc z wyzszym zuzyciem tym bardziej ze dom nie ocieplony

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Posiadam 8 petli ogrzewania podlogowego w szafie, kazda posiada zawor zamykania/otwierania, ponadto za pompa obiegowa jest reczny zawor termostatyczny 3 drozny Afriso ATM. Zawor termostatyczny ustawiony na max (6 bieg, powinien puszczac wode okolo 40 stopni lub wiecej), wszystkie petle otwarte na maxa a w domu nie jest niewiadomo jak goraco i podloga nie jest niewiadomo jak odczuwalnie ciepla

Opublikowano

Sprawdz dokladnie jaki to zawor

Ustaw go na 40 stopni maks

Zalewasz kociol zimna woda z podlogowki

Czy masz w kotle esbe vtc 55 stopni albo inne zabezpieczenie powrotu kotla

A pytanie co steruje otwieraniem i zamykaniem petli ???

Opublikowano

ATM 361 DN20 PN10 Kvs 1,6 - takie dane widnieje na etykiecie na zaworze.

Mam ustawiony na 40 stopni to jest 6 bieg i musze przyznac ze tylko na tym biegu czuje ze rurka za pompa obiegowa czyli zasilajaca jest goraca, kazdy inny, nizszy bieg na zaworze jak ustawie to rurka jest letnia...

Nie mam pojecia co to jest Esbe VTC 55 stopni, tak jak mowilem jestem zielony. Jedyne co moge powiedziec to ze sterownik od pieca jest bardzo biedny, bo to MAster 300 RS.

Co steruje zamykaniem/otwieraniem petli? Chyba nic, przed pompa obiegowa jest ten zawor tak jak juz wspomnialem. Jest jeszcze szafka w ktorej zainstalowane sa zaworki/motylki na kazdej petli zarowno na zasilaniu jak i na powrocie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, km138 napisał:

ponadto za pompa obiegowa jest reczny zawor termostatyczny 3 drozny Afriso ATM.

Jesteś pewien, że ZA pompą a nie przed?  Lepiej to naszkicuj albo daj zdjęcie.

Opublikowano

Ten zawor ma maksymalna temperature 43 wiec wiecej na podlogowke nie pojdzie

Wiec dlatego jest letnia rura nie wiem czy to nie za malo na to zeby wygrzac podloge a nastepnie dom

A w ktorym momencie przestaje dzialac pompa na podlogowke kolega ma termostat pokojowy ???

Do zaworu dochodzi zimna woda pytanie skad czy to powrot z podlogowki czy tez powrot glowny z wszystkiwgo

A jaka kolega ma ustawiona temp. kotla

Sterownik kolegi jesli dobrze kojarze to zwykly dwustanowiec

Opublikowano

Pompa na podloge jak i na grzejniki dziala przez 24h na dobe, jeszcze nie zauwazylem zeby te pompy przestaly dzialac. 

Nie mam termostatu pokojowego

Do zaworu dochodzi zimna woda z powrotu tylko z podlogowki, wczesniej bylo zrobione tak ze dochodzila tam woda z powrotu z wszystkiego i nei zdalo to egzaminu bo ta woda ktora tam dochodzila byla goraca. Teraz jest przespawana rurka miedziana i dochodzi do zaworu woda z powrotu wylacznie z podlogowki, ktora jest zimna.

Temperatura zadana na kotle to 55 stopni

Sterownik to niestety biedny w opcje Master 300 RS.

Opublikowano

Czy cały powrót z obiegu podłogowego jest podpięty do zaworu ATM?

Pytam bo w drugim Twoim wątku jest więcej zdjęć i z nich tak to by wynikało.

Opublikowano
15 minut temu, Darekgra napisał:

Czy cały powrót z obiegu podłogowego jest podpięty do zaworu ATM?

Pytam bo w drugim Twoim wątku jest więcej zdjęć i z nich tak to by wynikało.

Hmm trudno mi powiedziec czy caly, na pewno powrot z podlogi zostal wpiety w rurke ktora idzie do zaworu ATM

Opublikowano

Po 1 nalezy poprosoc admina o polaczenie obu tematow bo dotycza tego sameg 1 problemu

Niech kolega dokladnie rozrysuje ten swoj uklad

Bedzie o wiele latwiej i szybciej

Opublikowano

Po pierwsze 40 stopni na podłogę to zdecydowanie za dużo. Po drugie Ty nie masz czuć że rurki są gorące tylko w pomieszczeniu ma być ciepło.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Niech kolega rozrysuje ta swoja instalacje

Opublikowano

tutaj jest temat dotyczący tego samego problemu tego samego autora trochę już szerzej opisany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.