mirgr Opublikowano 26 Listopada 2019 #1 Opublikowano 26 Listopada 2019 Witam, posiadam ogrzewanie podłogowe i mam jedna pętle zapowietrzana brak przepływu ciepłej wody na powrocie.Juz próbowałem zakręcić wszystkie rozdzielacze i rotametry i tylko pozostawiłem włączona pompę na tej jednej pętli zapowietrzonej i raz pokazał się przepływ po czym pościłem na wszystkie rotametry i znowu brak przepływu. Moze ma ktoś jakiś patent .PROSZĘ O POMOC
ameno25 Opublikowano 26 Listopada 2019 #2 Opublikowano 26 Listopada 2019 Jesli masz na koncu rozdzielacza zawory spustowe na kazdej z belki , to zakreć wszystkie grzejące pętle zostaw tą niegrzejącą , zakręc zawory na zasilaniu i powrocie rozdzielacza . Do zaworu na gornej belece wąż podłaczony do kranu , na dolnej belce kawałek węża i wiadro , puść wode pomału tak żeby przelało cała pętle i wypchało powietrze
mirgr Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 26 Listopada 2019 mam takie zawory ,jutro z rana spróbuje Bardzo dziękuje .
Kazio321 Opublikowano 26 Listopada 2019 #5 Opublikowano 26 Listopada 2019 Pamiętaj że zalewajac z tak zwanego kranu to i tak nie pozbędziesz się w 100% powietrza.
mirgr Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor #7 Opublikowano 26 Listopada 2019 to jak to zrobić tak na 100 procent?
Kazio321 Opublikowano 26 Listopada 2019 #8 Opublikowano 26 Listopada 2019 Zrób tak jak kolega opisał wcześniej. A następnie odpowietrzaj. Jak masz odpowietrznik automatyczny na rozdzielni to sprawdź czy nie jest zakręcony. Ja np. mam separator powietrza na obiego grzejników i podłogowy. To wylapuje mi te powietrze i wyrzuca za zewnątrz.
Gość berthold61 Opublikowano 26 Listopada 2019 #9 Opublikowano 26 Listopada 2019 No a na sam koniec rotametrami tak długo kręć aż na KAŻDEJ pętli będzie taki sam przepływ i niech tak sobie kilka dni popyka i potem dopiero sobie doreguluj wg temperatur jakie ci odpowiadają w danych pomieszczeniach .
mirgr Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor #10 Opublikowano 26 Listopada 2019 dziękuje za porady i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.