Skocz do zawartości
IGNOROWANY

regulator pokojowy a zużycie groszku

kott

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Na obecną chwilę kocioł pali mi ok.33kg na dobę gdzie większość grzejników ustawionych jest na 3.  Ostatnio był u mnie jeden gość i stwierdził , że muszę założyć regulator temp w pokoju to wtedy będzie mi wyłączał pompę i zaoszczędzę , Stwierdził że wtedy na podtrzymaniu może chodzić nawet kilka godzin bo pompa stanie i będzie trzymał zadaną temperaturę.Rura na zasilaniu jest gorąca a  na powrocie jest tylko ledwo ciepła. Za to rury przy piecu mocno gorące bo  ponoć woda chodzi wkoło pieca  i pompa niepotrzebnie chodzi 24/h chociaż kaloryfery ledwo ciepłe.Jakieś rady dla laika?

Opublikowano

Jaka masz temperaturę powrotu? Najlepiej zamontować elektroniczne termostaty. Jak masz zrobiona instalacje koło kotła?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Gość Visitor1230
Opublikowano
2 godziny temu, kott napisał:

Ostatnio był u mnie jeden gość i stwierdził , że muszę założyć regulator temp w pokoju to wtedy będzie mi wyłączał pompę i zaoszczędzę

Nieprawda. Zuzycie wegla wzrosnie. Niech ten gosc ci juz nie doradza bo pojdziesz kolego z torbami. 

Jak podlaczony jest kociol do instalacji. , Czy jest mieszacz 3 lub 4D.  Schemat albo zdjecie. Jakie sa nastawy kotla. Temperatury, pid czy dwustan. Czy jest sterowanie pogodowe ( podejrzewam ze nie) , pokojowego nie ma to wiemy,  jaki sterownik kotla. Kociol masz mocno sredni. O ile palnik jest obrotowy wewnatrz ( ulatwia zycie przy spiekajacym weglu) to obecnosc rusztu wodnego to nieporozumienie. To bardzo wydajny generator sadzy. Korona zewnetrzna osadzona na korpusie powinna byc obligatoryjnie uszczelniona o ile nie jest. Niektorzy producenci stosuja sznur. Ale przewaznie trzeba to zrobic silikonem kominkowym. Zdjecia popiolu.

Opublikowano

Mi jakoś spadło po zamontowaniu głowic elektronicznych.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
8 minut temu, Visitor1230 napisał:

Nieprawda. Zuzycie wegla wzrosnie. Niech ten gosc ci juz nie doradza bo pojdziesz kolego z torbami. 

Jak podlaczony jest kociol do instalacji. , Czy jest mieszacz 3 lub 4D.  Schemat albo zdjecie. Jakie sa nastawy kotla. Temperatury, pid czy dwustan. Czy jest sterowanie pogodowe ( podejrzewam ze nie) , pokojowego nie ma to wiemy,  jaki sterownik kotla. Kociol masz mocno sredni. O ile palnik jest obrotowy wewnatrz ( ulatwia zycie przy spiekajacym weglu) to obecnosc rusztu wodnego to nieporozumienie. To bardzo wydajny generator sadzy. Korona zewnetrzna osadzona na korpusie powinna byc obligatoryjnie uszczelniona o ile nie jest. Niektorzy producenci stosuja sznur. Ale przewaznie trzeba to zrobic silikonem kominkowym. Zdjecia popiolu.

image.thumb.jpeg.5111ba8a8e4de5945b76e8decd486d88.jpeg

Gość Visitor1230
Opublikowano

Glowice elektroniczne to krawat albo mucha ktora zaklada sie na koncu. Kolega ma zeliwniaki. Zapewne na grubych rurach. Nie wiadomo czy ma mieszacz. czy kociol prawidlowo ustawiony i eksploatowany. po zuzyciu podejrzewam ze nie. I od tego trzeba zaczac.

Mi spalanie ekogrochu spadlo o 30 % po uszczelnieniu palnika,  wstawieniu mieszacza sterowanego pogodowo i ustawieniu stalej temp w domu cala dobe i zalaczeniu stalej pracy pompy adaptacyjnej. 

Opublikowano
5 minut temu, Visitor1230 napisał:

Glowice elektroniczne to krawat albo mucha ktora zaklada sie na koncu. Kolega ma zeliwniaki. Zapewne na grubych rurach. Nie wiadomo czy ma mieszacz. czy kociol prawidlowo ustawiony i eksploatowany. po zuzyciu podejrzewam ze nie. I od tego trzeba zaczac.

Mi spalanie ekogrochu spadlo o 30 % po uszczelnieniu palnika,  wstawieniu mieszacza sterowanego pogodowo i ustawieniu stalej temp w domu cala dobe i zalaczeniu stalej pracy pompy adaptacyjnej. 

'''zalaczeniu stalej pracy pompy adaptacyjnej.'' - chodzi o wyłączanie się pompy  ?

Opublikowano
11 minut temu, kott napisał:

image.thumb.jpeg.5111ba8a8e4de5945b76e8decd486d88.jpeg

w popiole są spieki

12 minut temu, kott napisał:

21 minut temu, Visitor1230 napisał:

12s podawanie. 72s przerwa , 40% nadmuch ,sterownik teh st555, , popiól ze spiekami

Gość Visitor1230
Opublikowano

Nie odpowiedziales kolego czy korona retorty jest uszczelniona Jezeli nie ma sznura .W linku masz instrukcje. W galerii kilkadziesiat zdjec jak nalezy to zrobic krok po kroku. Masz co prawda palnik obrotowy ale koronka obrotowa jest wewnatrz. a korona musi byc szczelna do korpusu od zewnatrz. Bez tego rozmowa o jakichkolwiek ustawieniach nie ma sensu.+

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/

Opublikowano

Tam jest przecież na powrocie zawór stałotemperaturowy. Jak kocioł ma nie mielić, jak z powrotu schodzą mu dwucalową rurą setki litrów zimnej wody z powrotu żeliwniaków? Ten ATV to jest wąskie gardło. A jego sposób montażu to już inny temat....

Tak samo jak nie wiem, po co ten zawór zwrotny na bajpasie pompy. 

Wyłączanie pompy tutaj to samobójstwo!! Przede wszystkim doprowadzić do porządku instalację wokół kotła i jego zabezpieczenie.

Proponuję  jedynie obniżanie temperatury na grzejniki z pogodówką zamiast głowic termostatycznych. Woda ma krążyć stale i powoli.

Jaki to jest dokładnie model kotła i jego pojemność wodna? Na "oko" 23 kW...

Opublikowano
12 minut temu, Visitor1230 napisał:

Nie odpowiedziales kolego czy korona retorty jest uszczelniona Jezeli nie ma sznura .W linku masz instrukcje. W galerii kilkadziesiat zdjec jak nalezy to zrobic krok po kroku. Masz co prawda palnik obrotowy ale koronka obrotowa jest wewnatrz. a korona musi byc szczelna do korpusu od zewnatrz. Bez tego rozmowa o jakichkolwiek ustawieniach nie ma sensu.+

http://czp.pl/kociol/nastawy/retorta/czyszczenie/

piec chodzi dopiero miesiąc od nowości i mam już uszczelniać ?

Gość Visitor1230
Opublikowano
11 minut temu, gmaj22 napisał:

Tam jest przecież na powrocie zawór stałotemperaturowy. Jak kocioł ma nie mielić, jak z powrotu schodzą mu dwucalową rurą setki litrów zimnej wody z powrotu żeliwniaków? Ten ATV to jest wąskie gardło. Tak samo jak nie wiem, po co ten zawór zwrotny na bajpasie pompy. 

Wyłączanie pompy tutaj to samobójstwo!! Przede wszystkim doprowadzić do porządku instalację wokół kotła. Tam widzę jedynie obnizanie temperatury na grzejniki z pogodówką zamiast głowic termostatycznych. Woda ma krążyć stale i powoli.

Co prawda mistrzem instalacji to nie jestem wiadomo. Tez zauwazylem ze tam jest tylko stalotemperaturowy. Ale chcialem z kolega popisac najpierw o podstawie. czyli kotle. 

Kolego kott. Odpowiedz na pytania bo inaczej nie ma to sensu.

korona uszczelniona? Jaka zadana na kotle? ten zawor stalotemperaturowy   przy podlodze ile ma stopni? Jest na nim naklejka. 

Instalacje przy kotle masz do przerobki. . przy zastosowaniu np mieszacza 4 d powinna wygladac tak jak w linku

https://www.fuego.pl/blog/mieszajacy-zawor-4-drogowy.html

Masz sredni kociol i fajny sterownik. Mieszacz mozesz sterowac pogpodowao, pokojowo, lub mieszanie. przy takim sterowaniu na grzejniki przy obecnej aurze puszczasz 35 stopni. A kociol pracuje sobie na 70.

Gość Visitor1230
Opublikowano
5 minut temu, kott napisał:

piec chodzi dopiero miesiąc od nowości i mam już uszczelniać ?

Szczelnosc korony retorty powinno sie sprawdzic lub wykonac przed pierwszym odpaleniem. Bez tego wentylator puszcza czasc powietrza poza strefa zaru czyli bokami. Jarzysz? To powietrze bardzo wydajnie schladza ci kociol podczas pracy. To sie nie dziw ze wciaga ci 33 kg zamiast 10. Poczekaj jak przyjda mrozy.

Opublikowano
7 minut temu, Visitor1230 napisał:

Ale chcialem z kolega popisac najpierw o podstawie. czyli kotle. 

Podstawa to prawidłowe zabezpieczenie kotła, bo widzę tam jedynie ZB i ZAWÓR 1" na  rurze Cu28 z 1,5 calowego krócca kotła.

Gość Visitor1230
Opublikowano
2 minuty temu, gmaj22 napisał:

Podstawa to prawidłowe zabezpieczenie kotła, bo widzę tam jedynie ZB i ZAWÓR 1" na  rurze Cu28 z 1,5 calowego krócca kotła.

Widzisz?  I dlatego wlasnie jestes tu nieodzowny. Zeby wylapywac takie kwiatki. 

Opublikowano
13 minut temu, Visitor1230 napisał:

Co prawda mistrzem instalacji to nie jestem wiadomo. Tez zauwazylem ze tam jest tylko stalotemperaturowy. Ale chcialem z kolega popisac najpierw o podstawie. czyli kotle. 

Kolego kott. Odpowiedz na pytania bo inaczej nie ma to sensu.

korona uszczelniona? Jaka zadana na kotle? ten zawor stalotemperaturowy   przy podlodze ile ma stopni? Jest na nim naklejka. 

Instalacje przy kotle masz do przerobki. . przy zastosowaniu np mieszacza 4 d powinna wygladac tak jak w linku

https://www.fuego.pl/blog/mieszajacy-zawor-4-drogowy.html

Masz sredni kociol i fajny sterownik. Mieszacz mozesz sterowac pogpodowao, pokojowo, lub mieszanie. przy takim sterowaniu na grzejniki przy obecnej aurze puszczasz 35 stopni. A kociol pracuje sobie na 70.

zadana na kotle 55st , na naklejce 50 st

Opublikowano

A mocy kotła już nie sprawdziłeś? 

Gość Visitor1230
Opublikowano
Teraz, kott napisał:

zadana na kotle 55st , na naklejce 50 st

Widzisz. Dlatego jak wspominales grzejniki ledow cieple. Ustaw na kotle 70. Bo ten ATV blokuje przeplyw z grzejnikow. Jego zadanie to niedopuscic do wychlodzenia powrotu kotla. Druga sprawa. Jak juz Kolega @gmaj22 wspomnial, masz mala bombe w kotlowni. I lepiej predzej niz pozniej daj to do przerobienia PROFESJONALISCIE. A pod zadnym pozorem jakiemus Januszowi

1 minutę temu, gmaj22 napisał:

A mocy kotła już nie sprawdziłeś? 

Kolega kott jest oszczedny w slowach. Widze ze nic z tego nie bedzie.

Opublikowano
1 minutę temu, Visitor1230 napisał:

Widzisz. Dlatego jak wspominales grzejniki ledow cieple. Ustaw na kotle 70. Bo ten ATV blokuje przeplyw z grzejnikow. Jego zadanie to niedopuscic do wychlodzenia powrotu kotla. Druga sprawa. Jak juz Kolega @gmaj22 wspomnial, masz mala bombe w kotlowni. I lepiej predzej niz pozniej daj to do przerobienia PROFESJONALISCIE. A pod zadnym pozorem jakiemus Januszowi

Kolega kott jest oszczedny w slowach. Widze ze nic z tego nie bedzie.

17 kw ...nie oszczędny w słowach tylko nie mam pojęcia w wielu sprawach o których tu mowa , jestem gościem któremu założono piec , nic nie wytłumaczono i tyle , zostałem z tym sam

Opublikowano

pompa energooszczędna- lepiej dla niej i instalacji żeby chodziła non stop- rady o wyłaczaniu jej przez pokojówkę do kosza. Palnik w tym modelu  klasyczny, uszczelniany sznurem. Pytanie jak te spieki wyglądają bo moze 33kg dlatego, że połowa wypada do popielnika :-(  moc kotła w tym modelu zaczyna się od 14KW - pytanie czy kolegę uszczęśliwiono najmniejszym czy raczej 25KW żeby zapas był

Opublikowano

17 kW to ma w sobie 80 litrów wody - nie ma tragedii. Jakbyś sie jeszcze raz pochylił nad tym ATV i podał, jakie tam jest KVS napisane.

Opublikowano

sterownik bardzo fajny- pytanie tylko czy ktoś ma o nim pojęcie czy raczej fachwiec wcisnął guzik i skasował za montaż a użytkownik instaluje już lodówkę na browar w kotłowni.

patrzac na to co na zdjęciach obstawiam przeprowadzkę

Gość Visitor1230
Opublikowano
1 minutę temu, TIMON120777 napisał:

Palnik w tym modelu  klasyczny, uszczelniany sznurem

No to cos juz wiemy. Kolega pisal ze ma 17kW. Ciekawe po co az tyle. Ktos kto ci to podlaczyl powinien oddac kase.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.