Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę o sprawdzenie schematu

traczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o sprawdzenie poprawnosci schematu bo instalacja nie spelnia swojej funkcji w kilku przypadkach

Temperatura zada na kotla 64*C

Ochrona powrotu 55*C

1 praca rownolegla pomp. Trzy pompy co cwu i podl pracuja w trybie automatycznym 22 waty. Laduje sie bufor a co i podloga nie osiągają temperatury zadaje. Sytuacja normuje sie po 4h jak doladowany zostaje cuw- temperatura powrptu rosnie sukcesywnie.niestety po wylaczeniu pompy cwu zawory ponownie sie zamykaja i dogrzewaja powrot.

2 wylaczenie ochrony powrotu skutkuje zalewanie powrotu pieca woda do 40*C

3 podniesienie temperatury na co i na podlodze poprawia sytuacje ale zagoraco się robi bo na podlodze nie ma sterowania innego niż zawor 4D.

4 piec dlugo dochodzi do temperatury zadanej okolo 1,5h

Prosze powiedziec czy piec 15kw defro eko duo uni r nie jest za mały. Do 128 mkw 60mkw podlogi i 100zeber aluminiowych

Czy zastosowanie pompy kotlowej na jednym z powrotow zaworu 4d rozwiąże sprawe czy musi ona byc zamontowana po zejściu sie powrotów w jeden

Czy zastosowanie sprzegla hydraulicznego od Klaudiusza z youtuba zda egzamin.

Czy zawory 4d będą prawidlowo pracowały gdyby byly podlaczone do sprzegla- zeby jak najmniej przerabiac istniejacy układ

Z gory dziekuje za pomoc i zainteresowanie tematem

Opublikowano
W dniu 20.11.2019 o 21:35, traczyk napisał:

Prosze powiedziec czy piec 15kw defro eko duo uni r nie jest za mały. Do 128 mkw 60mkw podlogi i 100zeber aluminiowych

Tak. 120W/m^2 przyjmuje się do o.z.c dla durszlaków bez izolacji. 100W/m^2 jest dla starego budownictwa. U ciebie byłoby 128m^2 x 100W/m^2 = 12 800W =12,8kW.

Opublikowano

Ok. Trzeba jeszcze uwzględnić. 300l CWU. Skoro mocy jest na tyle. Moze to wina przekroju powrotu gdzie srednice sa 28mm z podlogi 28mm z CO i 25 z cwu. Co schodzi się do srednicy 28 mm i na 10 cm wykonana jest redukcja do 6/4. Natomiast na zasilaniu pobór na 3 pompy kazda 1cal na zasilaniu z pieca jest 6/4 a zawory 4d sa 5/4

Opublikowano

Witam. Polecam złożyć sprzęgło hydrauliczne i zawory 3d do podmieszania na instalację.  Rozwiąże to problem z powrotem i niestabilną pracą kotła. Jak akurat założyłem sprzęgło afriso i działa znakomicie.  https://youtu.be/9znTWV_CMnE

Opublikowano
19 godzin temu, Snoopi21898 napisał:

Witam. Polecam złożyć sprzęgło hydrauliczne i zawory 3d do podmieszania na instalację.  Rozwiąże to problem z powrotem i niestabilną pracą kotła. Jak akurat założyłem sprzęgło afriso i działa znakomicie.  https://youtu.be/9znTWV_CMnE

U mnie identyczna sytuacja o ktorej mówisz w filmie 4 sezon się mecze z zimnym powrotem

Masz może informacje co to za sprzeglo. Czy jego wysokość montażu ma znaczenie.?

W 2000 zł zmiesciles sie z materiałami?

Zawory 4d sa nie do zastosowania w konfiguracji ze sprzeglem?

Opublikowano

Najlepiej jak najbliżej kotła założyć i na porównywalnej wysokości co wyjście na instalacje -  tak mi się przynajmniej wydaje. Myślę że 2tys. spokojnie wystarczy. Co do zastosowania d4 to już ktoś kto ma doświadczenie niech się wypowie. U mnie sporo miedzi poszło bo daleko podpięcia na instalację są.  Popatrz na YouTube na kanale Afriso jest sporo informacji i schematów na temat sprzęgła hydraulicznego itp. 

Opublikowano
W dniu 29.11.2019 o 13:31, sanciasio napisał:

Powrót z CWU prosto do kotła, czujnik z powrotu podłogówki przed zaworem 4/D.

Nie do końca rozumiem ta podpowiedź powrót jest na dole kotła a jak pompe zamonruje przy zawoze 4d i jeszcze dam tam czujnik to temperatura bedzie przeklamana.czy zamontowanie pompy kotlowej zaraz za zaworem 4d z podlogi rozwiąże problem. A moze lepiej wstawić taką modyfikacje jak poniżej

15751280367981095653336.jpg

15751283746341080851671.jpg

Opublikowano

Drugi schemat od dołu jest prawidłowy. 

Zamontować grupę bezpieczeństwa (odpowietrznik, zawór bezpieczeństwa, manometr) na wyjściu z kotła przed zaworami 4/D !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Kocioł nie przystosowany do układu zamkniętego ( nie wzmocniony konstrukcyjnie), nie widać nawet zaworu schładzającego jako "opcja". Są na to różne rozwiązania.

1. Oba powroty połączyć.

2. Zawór odcinający zainstalować.

3. Filtr pompy zainstalować.

4. Pompa przewałowa zamontować - najlepiej energooszczędną z możliwością regulacji.

5. Zawór odcinający pompę przewalową zamontować.

6. Zawór zwrotny pompy przewalowej zamontować - najlepiej typ Calido do pomp energooszcędnych, są takie w Hydmarze - dobry sklep.

7. Czujnik temperatury powrotu do kotła zamontować.

8. Naczynie wzbiorcze podłączyć do powrotu.

Pana główny problem: zawory4/D przy średnicy rury fi 28 nie dzialąja grawitacyjnie, a jeżeli to bardzo wolno. Ten obieg należy wymusić pompą przewalową instalując ją w powrocie z zaworów4/D. Grawitacja w takich układach działa od przekroju fi 35 i zaworu 4/D 1 1/2 cala. Na obecną chwilę może Pan wyłączyć ochronę powrotu, ale temperatura powrotu ok 30 stopni. Przez krotki okres bez znaczenia. Po modernizacji ochronę powrotu włączyć i ustawić na 50 stopni, na pompie przewałowej ustawić temperaturę powrotu na 55 stopni i działa wszystko jak marzenie. Niech pan poda 

Opublikowano

Jeżeli układ u Pana jest układ otwarty to cala historia odnośnie zabezpieczenia odpada, zmyliła mnie ta rura 3/4 do naczynie wzbiorczego. Rura do naczynia powinna być min. fi 28.

Opublikowano
3 godziny temu, sanciasio napisał:

Jeżeli układ u Pana jest układ otwarty to cala historia odnośnie zabezpieczenia odpada, zmyliła mnie ta rura 3/4 do naczynie wzbiorczego. Rura do naczynia powinna być min. fi 28.

Powinna być ale niestety już za późno. 3/4 na sam strych w scianie schowane.

Chcialbym na tym wyrownawczym podlaczeniu podebrac troche ciepla przez trojak i do zaworu zabezpieczajacego powrót zasilić a powroty z 4d przed zaworem spiąć. Ale nie wiem czy to nie zbyteczna kombinacja. Teraz jak piec pracuje cały czas 24h to powrot stabilizuje sie na 54 stopnie i tak naprawde pracije 2 drabinki w lazienkach a reszta grzejników zimna no na 3 ce zamknęły się glowice. Po 2 dniach znowu bede palil i znowu historia się będzie powtarzać przy takiej pogodzie kolo 1-5 stopni. Gdyby po wygrzaniu spalanie spadalo ponizej 20kg na dobę to może bym to zaakceptowal ale bądź co bądź to jest kasa. Narazie nie mam gazu bo pewnie nie było by tematu.

Opublikowano

Najlepiej by było, naczynie wyrównawcze z trzema przyłączami, tz. rura bezpieczeństwa, rura przelewowa, rura odpowietrzająca to ta fajka od góry. To co pan myśli byłoby dobrze przy kotle zasypowym., przy kotle na ekogroszek to jest zbędne. Na rurze fi 28 po prostu lepiej się cały układ odpowietrza . Niech Pan odetnie tą rurę z powrotu i zrobi z niej rurę przelewowa, a koniecznie zainstaluje rurę odpowietrzającą, to ta z góry naczynia wzbiorczego. Nie ma najmniejszego sensu cokolwiek odzyskiwać z kotła na ekogroszek, najważniejsza jest dynamika kotła i instalacji. Kotły Defro są na prawdę dopracowane prawie do perfekcji pod warunkiem że cala instalacja jest zrównoważona. Często instalatorzy po kilkudziesięciu nawet latach montażu  kopciuchów nie maja pojęcia o montażu nowoczesnych kotłów. Taki kocioł bez sterownika pokojowego SPK LUX nigdy nie będzie sprawny w 100%. Jest w nim sterowanie zaworem 4/D i zarazem kotła. Bez pompy przewałowej w powrocie z 4/D o kotła nigdy nie będzie Pan zadowolony. Poprawiłem już kilka instalacji wykonanych przez pseudo instalatorów i wszystko działa idealnie. Pompa przewałowa prawidłowo zainstalowana jest kluczowa. U Pana przeróbki są prawie minimalne, a korzyści z tego wynikające ogromne.Na forum jest wiele schematów prawidłowych  instalacji. Sam przeżyłem to co Pan, wszystkie moje informacje są z tego forum. Uczyłem się od innych i jestem mega zadowolony. U mnie jest spalanie obecnie ok 15 kg dziennie, a przy -20 max 25 kg i to z CWU. Po prosu miał pan instalatora tak jak ja, wiedział że w kościele dzwonią, ale w którym to już nie.

,, 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.