Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterowanie ogrzewaniem podłogowym

sebamak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie odnosnie sterowania ogrzewaniem podlogowym. Obecnie na 50m2 ( jedno pomieszczenie) mam rozlozone 4 sekcje podlogowki podlaczone w listwe z zaworem 3d( bez silownika z ustawiona recznie temperatura) i pompa. Na kazdej sekcji wpiety silownik on off firmy Salus. W pomieszczeniu jest sterownik pokojowy także firmy Salus ktory zamyka i otwiera silowniki. Wszystko dziala jak nalezy. Po wymianie kotla dostalem w zestawie sterownik pokojowy ecoster firmy Plum. Fajny bajer wiec troche szkoda zeby leżał na półce. 

Czy moge zrezygnowac z silownikow on off i zamiast nich zamontowac na zaworze 3d silownik podpiety do pieca, ktorym bedzie sterował sterownik pokojowy? Czy to rozwiazanie bedzie tak samo ekonomiczne??

Opublikowano

Powiedziałbym że sterowanie zaworem 3d pogodowe  poprzez siłownik jest o wiele bardziej ekonomiczne , a na pewno bardziej komfortowe ( mam na myśli komfort cieplny w domu ) aniżeli siłownikami on -off  

Opublikowano

Tak lepszy tylko że dana temp w pomieszczeniach musi ustawiać już rotametrem. Bo tak na wszystkie obwody idzie ta sama temp. 

Opublikowano

Jeśli pętle są ułożone zgodnie z obliczeniami uwzględniającymi straty pomieszczenia, rodzaj posadzki i pokrycia, to korektę przepływu wprowadzamy tylko raz a resztę załatwi odpowiednio dobrana krzywa pogodowa.

Opublikowano

Skoro dostales w zestawie sterownik pokojowy tzn ze moze on pracowac ze sterownikiem kotla i prawdopodobnie bedziesz mial wygodny dostep do parametrow kotla nie chodzac do niego.

Generalnie lepiej jest sterowac temperatura wysylana w obwod podlogowy niz zamykac i otwierac petle wiec zmieni ci sie komfort cieplny w domu prawdopodobnie na plus a czy bedzie to ekonomiczniejsze to sie okaze- prawdopodobnie tak.

Opublikowano

Tak, przez sterownik pokojowy jest pelny podglad do pieca. Z rotometrami nie bedzie problemu bo wszystkie petle sa rownej dlugosci. Pisaliscie o krzywej pogodowej, w jakim stopniu ma ona wplyw na sterownik pokojowy? Wydawalo mi sie ze pokojowy czyta temperature w pomieszczeniu i na tej podstawie (poprzez sterownik w piecu) dobiera temp. mieszacza...

Opublikowano

Niezupełnie tak. Sterownik kotła/mieszacza na podstawie temperatury zewnętrznej dobiera temperaturę za mieszaczem wg tzw. krzywej pogodowej. Na podstawie wskazań sterownika pokojowego,  powoduje odpowiednią (ustawioną przez użytkownika) reakcję mieszacza na osiągnięcie  temperatury zadanej w pomieszczeniu. Może to być praca ciągła pompy, praca cykliczna albo obniżenie temperatury za mieszaczem o X stopni.

Opublikowano

Jednak sterowanie  OP tylko za pomocą krzywej grzewczej dobieranej na podstawie pogody również nie  jest idealnym rozwiązaniem .

Nawet jesli mamy idealnie obliczoną podłogówkę , ustawione przepływy tak aby uzyskiwać temp pomieszczeń  jak sobie założyliśmy , nie mamy możliwości regulacji temp osobno dla danego pomieszczenia , bo podnosząc krzywą grzewcza podnosimy temp w kazdym pomieszczeniu .

dlatego moim zdaniem idealnym połączeniem jest , zastosowanie i siłownika zaworu mieszającego z regulatorem pogodowym , jak i siłowników rozdzielacza  z regulatorem ( nie termostat)  pokojowym najlepiej z wyposażonym w czujnik temp podłogi  .

Opublikowano

I zaraz dojdziemy do stanu gdzie przydałoby się dla każdego pomieszczenia mieć oddzielne sterowanie na 3D aby moc zmieniać temp każdego zestawu pętli. Przy założeniu ze pętle sa dobrze policzone i wykonane dla każdego pomieszczenia i w każdym miejscu tego pomieszczenia jest jednakowe rozchodzenie się ciepła tak aby już nie regulować każdej pętli przez termostaty z PWM.
Pytanie gdzie jest granica rozbudowywania systemu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Godzinę temu, ameno25 napisał:

Nawet jesli mamy idealnie obliczoną podłogówkę , ustawione przepływy tak aby uzyskiwać temp pomieszczeń  jak sobie założyliśmy , nie mamy możliwości regulacji temp osobno dla danego pomieszczenia , bo podnosząc krzywą grzewcza podnosimy temp w kazdym pomieszczeniu .

Ale możemy korygować przepływem, czyli rotametrami.

Opublikowano

I co będziesz biegał  do rozdzielacza z latarką i kręcił ratometrem :)  , często gęsto rozdzielacze poukrywane są w szafach zabudowach itp itd 

druga sprawa to jest taka że 90% podłogówek jest robiona bez obliczeń , ludzie budują domy bez wyliczeń strat ciepła itd itp , pracuję w budowlance , nie jeden dom widziałem i nie jedną instalacje , a obecnie praktycznie  większość instalatorów pcha siłowniki dla zamożniejszych klientów .

Opublikowano

Wszystko można pchnąć klientowi, żeby na tym zarobić :) Prawdą jednak jest, że nie ma potrzeby pchać na siłę wszystkich możliwych gadżetów tylko dlatego, żeby wykorzystać wszystkie funkcje sterowników. Każde rozwiązanie i urządzenie ma swoje miejsce i działa najlepiej w pewnych warunkach. Jeśli te warunki nie będą spełnione, to funkcje gadżetów są niewykorzystane, a często pozostają jedynie wiszącymi na ścianie "digiramkami" na zdjęcia. Nie mówiąc już, że potrafią przynieść więcej kłopotów niż pożytku. Domyślam się, że o to między innymi chodziło kol. @pastor w dyskusji z kol. @Jamjestcichy :)

Opublikowano
11 godzin temu, gmaj22 napisał:

Domyślam się, że o to między innymi chodziło kol. @pastor w dyskusji z kol. @Jamjestcichy :)

W dyskusji na temat:

Porozmawiajmy o tym czego nie mam...

To forum jest specyficzne bo poleca się kotły,które widzieliśmy jedynie na obrazku (które kosztują sporo kasy),ale pomija się kwestię sterowania-podkreślam "sterowania".

Nie każdy jak Wy to nazywacie "bajer" jest bajerem tylko czymś co daje komfort i ułatwia życie :) Ci co nazywają to bajerem to osoby,które kupiły coś co im teraz "wisi",ponieważ przed zakupem nie przemyślały tego lub osoby które kupiły coś co jest g..no warte bo szkoda im było dołożyć kasy.

Czy kupując byle jaki kocioł na pelet mogę oceniać wszystkie kotły,czy mając kiepsko działającą podłogówkę mogę pisać,że podłogówka to kiepski pomysł w domu?

Żeby to zrozumieć to przesiądźcie się z samochodu do autobusu-w obu przypadkach dojedziecie do celu,ale różnice będa widoczne:)

Opublikowano
48 minut temu, Jamjestcichy napisał:

Nie każdy jak Wy to nazywacie "bajer" jest bajerem tylko czymś co daje komfort i ułatwia życie :) Ci co nazywają to bajerem to osoby,które kupiły coś co im teraz "wisi",ponieważ przed zakupem nie przemyślały tego lub osoby które kupiły coś co jest g..no warte bo szkoda im było dołożyć kasy.

Do tego właśnie zmierzamy: żeby uchronić kupującego przed niepotrzebnym wydatkiem, a nie żeby utrudniać mu życie i pozbawiać komfortu :)

Są sytuacje, że wygodniej jest zaparkować auto np. na parkingu Park&Go i do centrum dojechać metrem. Ze mniej wygodnie i komfortowo? Ale za to szybciej i nie tracąc czasu oraz nerwów w korkach :)

Opublikowano

@gmaj22

9 minut temu, gmaj22 napisał:

Ale za to szybciej i nie tracąc czasu oraz nerwów w korkach :)

Dla mnie nie jest to trafny przykład bo nie nazwał bym stania w korkach komfortem pomijając już fakt tracenia czasu i nerwów :)

To tylko dowód na to,że każdy dąży do wygody i oszczędności (czasu,nerwów) :)

Opublikowano
59 minut temu, Jamjestcichy napisał:

W dyskusji na temat:

Porozmawiajmy o tym czego nie mam...

Witaj ;-) czy numery totolotka tez zgadujesz bo jak tak to może bys podrzucil tu na forum na kilka losowan. Nie musi byc od razu 6 ;-)

A moze jeszcze wiesz czego ja nie mam to dawaj moze zakupie?

A wracajac do tematu...

Czesto jest tak ze nieswiadomy uzytkownik laduje sie w "automatyke" bo mysli ze mu to zalatwi wiele spraw i rownie czesto okazuje sie, ze jak juz ruszy glowa i pozna swoja instalacje oraz budynek, ktory ogrzewa to dostosowuje sposob palenia w kotle i "automatyke". I wtedy moze sie okazac ze te gadzety/bajery (o przepraszam - elementy automatyki zaawansowanego sterowania przeplywem cieplej wody w kaloryferach lub OP) byly zbednym wydatkiem. Czasem odejscie od automatyki jest swiadome a czasem wymuszone.

Dla mnie optymalnym jest przygotowanie tak instalacji aby mozna bylo te automatyke dolozyc. Dolozyc tam gdzie jest niezbedna lub wiemy ze zrobi to lepiej od nas. Ale zaczynac bez fajerwerkow. Wtedy jest szansa ze pojdziemy z automatyka w kierunku, ktory oczekujemy.

Opublikowano

Ale inwestorzy chcą wiedzieć przdd etapem wykonania, czy automatyka jest im potrzebna, bo wiąże się to z zaplanowaniem równiez elektryki. Nikt później nie będzie prul ścian w każdym pokoju żeby puścić przewody do rotametrow, a na rozwiązania bezprzewodowe bywają drogie.
Dążenie do doskonałości w sterowaniu i minimalizowanie strat jest do pewnego momentu opłacalne, a później to już chyba bardziej zaspokajanie komfortu psychicznego. Nie mówię, że wszędzie, bi jak inwestor ma 20 komnat w pałacu, to nie ma innej opcji jak sterować tym zdalnie i na pełnej automatyce.

Opublikowano

Wniosek taki,że Ty najpierw coś robisz a potem ruszasz głową/myślisz.

Gratulację :)

Myślę,że gdybym Ci podrzucił numery w totka to najpierw byś wysłał kupon a później byś pomyślał,że zapomniałeś skreślić numery:)

Ty sam piszesz na forum czego nie masz i nigdy nie miałeś tylko później nagle Ci się przypomina,że jednak to miałeś i udzielasz rad...

Opublikowano

I tu wracamy to jakze kontrowersyjnej wypowiedzi "czy ty tego potrzebujesz?".

Oczywiscie kazdy przypadek jest inny. Kazdy uzytkownik jest inny i czego innego oczekuje.

3 minuty temu, esselite napisał:

przewody do rotametrow,

Do silownikow zamykajacych petle miales na mysli - ale to akurat nie jest problem bo takie przewody to nie jest duzy koszt i mozna je wczesniej polozyc. Druga sprawa ze to nie jest najlepszy pomysl na regulacje petli.

Opublikowano
1 minutę temu, Jamjestcichy napisał:

Gratulację :)

Myślę,że gdybym Ci podrzucił numery w totka to najpierw byś wysłał kupon a później byś pomyślał,że zapomniałeś skreślić numery:)

Ty sam piszesz na forum czego nie masz i nigdy nie miałeś tylko później nagle Ci się przypomina,że jednak to miałeś i udzielasz rad...

Juz wiem czego nie robic. Nie mozna ci dawac pola do myslenia bo nie potrafisz nawet wnioskow wyciagnac z tego co ktos pisze. Tzn wyciagasz tylko jakies bzdurne. Na to nic nie poradze.

I masz dziwna sklonnosc do oceniania ludzi nie majac ku temu prawa ani podstaw.

Dlatego wybacz ale nie bede wiecej komentowal twoich wypowiedzi skierowanych do mnie.

W jednym sie tylko zgodze z Toba - masz racje ze nie nalezy rozwijac swoich wypowiedzi tylko pisac na zasadzie tak lub nie. Wtedy to i malpa prawdopodobnie zrozumie.

P.S. Jak jednak masz te numery to podaj. Jak padnie wygrana to bedzie wiadomo, ze masz szklana kule i ze ja pomyslalem i zaznaczylem te numery na kuponie. A jak nie padnie wygrana to bedziemy wiedziec czy nie masz szklanej kuli czy tez ja nie mysle.

Pozdrawiam

Opublikowano
15 minut temu, esselite napisał:

Nikt później nie będzie prul ścian w każdym pokoju żeby puścić przewody do rotametrow,

Nie trzeba pruć ścian, bo zasilanie siłowników (a nie rotametrów) jest z tzw. listwy przy rozdzielaczach a nie z termostatu czy programatora pokojowego

Opublikowano

@pastor

Cwaniaczek z Ciebie,ale kolejny raz Cię zgaszę Twoimi słowami-gubisz się w tym co piszesz w kilku tematach :)

39 minut temu, pastor napisał:

Czesto jest tak ze nieswiadomy uzytkownik laduje sie w "automatyke

Czytaj pastor,wyjaśnienie  poniżej

39 minut temu, pastor napisał:

ze jak juz ruszy glowa i pozna swoja instalacje

Czytaj,jak pastor ruszy:)

40 minut temu, pastor napisał:

byly zbednym wydatkiem. Czasem odejscie od automatyki jest swiadome a czasem wymuszone.

No to teraz wytłumacz mi jak taki mądry użytkownik mógł popełnić kiedyś taki błąd i kupił system/sterownik,który to teraz wisi nieużywany ( to są Twoje słową z innego tematu)? Czyli kupiłeś automatykę,potem przemyślałeś to,że jednak nie jest ona potrzebna do Twojej instalacji,więc teraz stwierdzasz wszem i wobec w kilku tematach,że ten bajer to zbędny wydatek (chociaż w tym temacie to tak łagodniej:))

24 minuty temu, pastor napisał:

bo nie potrafisz nawet wnioskow wyciagnac

36 minut temu, Jamjestcichy napisał:

Nie strzeliłem w 10 ?:)

Masz problemy by przyznać komuś rację,ehh...

27 minut temu, pastor napisał:

Dlatego wybacz ale nie bede wiecej komentowal twoich wypowiedzi skierowanych do mnie.

No w końcu,jupi...

Opublikowano

To zrobię ostatni wyjątek. Cytujesz i manipulujesz zdaniami. W ten sposób chcesz się dowartościować czy namieszać innym potencjalnym użytkownikom automatyki?
I pewnie umknęła ci informacja ze zmieniłem kocioł i instalacje w międzyczasie. No bo specjalnie tego nie zrobiłeś przecież.
I tyle w zakwasie Twoich mądrości.
Ps czekam ba numery lotka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
31 minut temu, pastor napisał:

Cytujesz i manipulujesz zdaniami.

Proszę wskaż tę manipulację

W ten sposób chcesz się dowartościować czy namieszać innym potencjalnym użytkownikom automatyki?

Ja nie oceniam,ocenę pozostawiam autorom tematu.Ty natomiast w każdym temacie mówisz jakie to jest beee... I kto miesza?

I pewnie umknęła ci informacja ze zmieniłem kocioł i instalacje w międzyczasie

Zabawny jesteś.Najpierw w temacie oceniałeś i mówiłeś jakie te bajery są złe,że chciałeś kiedyś coś takiego zastosować,ale szkoda na nie kasy i cały czas podtrzymywałeś,że wszystkim sterujesz ręcznie bo póki masz siły to taki bajer jest Ci niepotrzebny (temat : regulator pokojowy wielostrefowy).Potem nagle pojawiło się info,że miałeś taki bajer,ale stwierdziłeś,że teraz sobie wisi.

Nic nawet nie wspomniałeś o wymianie kotła póki nie zostałeś obnażony z kłamstw,które wypisywałeś.Zapędzony zostałeś w kozi róg i nagle wrzutka z Twojej strony "zmieniłem kocioł,tak trudno zrozumieć".(temat: automatyka i sterowanie ogrzewaniem-część tematu w koszu)

Człowieku,między Twoimi wypowiedziami minęły 3 dni,więc nie wiem w co Ty grasz?

Rozumiem jak ktoś się pomyli i przyzna,ale nie rozumiem jak ktoś tego nie potrafi zrobić bo często z "pomyłki" by się bronić wychodzą większe kłamstwa...

Na przyszłość patrz co sam piszesz-wygrana w lotka w życiu wiele Ci nie pomoże :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.